Izbornik Hrvoje Horvat sa suprugom i kćeri

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
REAKCIJA IZBORNIKA

‘Glavni cilj je bio osigurati osmo mjesto, a ovi dečki u Parizu mogu i do olimpijske medalje‘

Može li se hrvatska vratiti među velesile? Izbornik Horvat analizirao je Euro i najavio velike stvari
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. siječanj 2022. 19:55

Remi za oproštaj o Europskog prvenstva. Hrvatska je u svojoj posljednjoj utakmici odigrala 28-28 s Nizozemskom. Bili smo blizu pobjede, poveli otprilike 20 sekundi prije kraja, ali onda u posljednjih pet-šest primili pogodak za konačni rezultat.

Kauboji su tako natjecanje u drugoj fazi Eura zaključili s tri boda što je bilo dovoljno tek za četvrto mjesto u skupini. Ispred nas su Danska, Island i Francuska, dok su Nizozemci s istim brojem bodova peti, a Crnogorci s dva boda posljednji šesti.

Izbornik Hrvoje Horvat nakon utakmice se osvrnuo na cjelokupno Europsko prvenstvo:

"Bitno je da smo se borili do zadnje sekunde. Glavni cilj nam je bio osigurati to osmo mjesto, a znali smo da nas pobjeda od šest razlike vodi na sedmo mjesto. Sa zadnjim atomima snage smo sačuvali taj bod koji nas drži ispred Nizozemske i Crne Gore."

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Ocjena nastupa Hrvatske na ovom Europskom prvenstvu?

"Složeno i teško pitanje. Nemoguće odgovoriti na brzinu. Borili smo se sa svime i svačime. Ta korona je cijelo prvenstvo izrežirala. Mislim da smo pokazali srce, pokazali koliko je reprezentativcima stalo do ovog dresa. Nisu se štedjeli, upadali preko noći... Jedna specifična situacija - vodiš na Euru ekipu koju nisi nikada trenirao. To se ne događa na niželigaškim klubovima, a kamoli na jednom Europskom prvenstvu. Krpali smo se noć uoči utakmice. Jako atipično prvenstvo, teško je podvući crtu..."

Popis uči prvenstva je izgledao dosta drugačije, bi li sad nešto promijenili?

"Apsolutno. No, nismo prvotni popis napravili bezveze. Znali smo da dolaze mladi, ali i da im treba iskusnih poput Duvnjaka, Ćupića i Cindrića. Tražili smo miks. Tu su sad i isplivala neka nova imena. Teško je sad pričati iz te perspektive. Sigurno da smo tad napravili popis u koji smo vjerovali."

Tko vas je kupio od ovih igrača iz drugog, trećeg i četvrtog plana?

"Isto jako kompleksan odgovor. Svi su dali sve od sebe, svi su veliki heroji i oduševili su me. Vidite i sami jako dobro su minutažu iskoristili i Lučin, Srna i Jelinić. Vidi se napredak Martinovića, pogotovo u defenzivnom dijelu. Imamo jednu bazu, prošili smo je i mislim da smo na dobrom putu."

Kako se vratiti među velesile. Vjeruje li Savez u vaš daljnji rad?

"Svjesno smo ušli u uvođenje mladih igrača. Mislim da je to dobro dugoročno i dobro za hrvatski rukomet. Ti dečki se mogu iz Pariza vratiti s olimpijskom medaljom oko vrata. Ima ih dosta, dobri su i jaki su. Bez podrške Saveza, stožera i koordinatora sigurno ne bismo izdržali toliko dugo", zaključio je Horvat.

image

Ivan Martinović

ANTE CIZMIC/CROPIX

Igrač utakmice bio je Ivan Martinović koji je zabio 12 pogodaka:

"Čestitam ekipi na trudu i radu. Vidio se umor, bila je to jako teška utakmica. Nismo se mogli previše odmoriti. Znali smo da su jako brzi, pogotovo u igri jedan na jedan, da imaju agresivnu obranu. Nismo se predali, imali smo pobjedu u ruci, ali nisu se ni oni predali."

Dobra stvar?

"Pohvalio bih cijelu ekipu i stožer. Tko god je došao dao je sve od sebe. Nismo imali puno vremena da stvorimo tu kemiju u napadu i obrani. Veliki je plus da se vidi da je svatko tko je došao ostavio srce na terenu. Sretan sam i što nas ima dosta mladih. Dobar je to miks s iskusnijima od kojih smo dosta naučili."

Marin Šipić strijelac osam pogodaka za naš sastav nakon egala kaže:

- Igrali smo dobro, malo smo razočarani da pobjedom nismo završili nastup ovdje. Imali smo puno problema kroz natjecanje, ali bili smo na dobroj razini s mladima i tako će biti i za sljedeće natjecanje.

Zvonimir Srna nakon tri isključenja kaže:

- Šteta što nismo završili pobjedom, jer smo kvalitetnija momčad. Zabili su nam puno lakih golova i to je bio problem. Ne znam kako bih okarakterizirao nastup, ali znam da je dosta nas dobilo veliko iskustvo i to je pozitivna priča. Ne volim pričati o sebi, korona me izbacila iz ritma i mislio sam da će i gore izgledati. Dao sam koliko sam mogao. Mislim da su problemi bili najveći u napadu, više mirnoće koju mi mladi nemamo.

Edwin Kippers čovjek koji je zamijenio nizozemskog izbornika Erlingura Richardsona kaže:

- Dobra i vrlo borbena utakmica. Završili smo turnir na dobar način. Vratili smo se na kraju i pokazali da smo napravili najbolji rezultat ikada. Mislim da je evidentno da ova selekcija i u budućnosti može pokazati velike stvari. Imali smo snage za završiti turnir a ovaj način, makar nam situacija nije išla na ruku i to je jako vrijedno saznanje.

Bobby Schangen, odlično desno krilo nakon velikog boda zaključuje:

- Ponosan sam na sve što smo pokazali ovdje. Ovo je bilo jako teško za nas, posebno odigrati egal s Hrvatskom koja pripada vrhu na kraju.

Linker
25. travanj 2024 16:49