Mathias Gidsel

 JESSICA GOW Afp
NEVJEROJATNI SU

Fenomenalni Danci u rukometnom klasiku srušili Francusku, uzeli svjetsko zlato i ispisali povijest

Rukometna dinastija nastavila je svoj put, a sljedeće Svjetsko prvenstvo i sami će ugostiti.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 22:43

DANSKA - FRANCUSKA 34:29 (16:15)

DANSKA: N. Landin (5+2), Moller (3); Jakobsen 1, Jorgensen, M. Hansen 1 (1), Pytlick 9, Gidsel 6, Kirkelokke 2, M. Landin, Lauge 10, Saugstrup 2, Mollgaard, Mensah 2, Holm, Hald 1.

Izbornik: Nikolaj Jacobsen

FRANCUSKA: Gerard (4), Desbonet (3); Nahi 1, Lenne 2, Fabregas 3, N. Karabatić, Remili 6, Mem 5, Grebille, L. Karabatić, Lagarde 1, Mahe 1 (1), Porte, Prandi 3, Richardson 4 (4), Tournat 3.

Izbornik: Guillaume Gille

SEDMERCI: Danska 1 (1), Francuska 7 (5)

ISKLJUČENJA: Danska 10 minuta (Mollgaard 14, Gidsel 16, Jakobsen 20, Kirkeloke 43, Pytlick 45), Francuska 6 minuta (Fabregas 17,27, Mem 38)

IGRAČ UTAKMICE: Rasmus Lauge

STOCKHOLM O2 Arena. Gledatelja: 18.000. Suci: Načevski i Nikolov (Makedonija).


Danska je treći puta u nizu, prvi puta u povijesti, svjetski prvak u rukometu. Nakon Herninga 2019, Kaira 2021. i u Stockholmu 2023. godine. Zasluženo su dobili Francusku koja nije uspjela složiti obranu kojoj je to drugo svjetsko srebro nakon ‘93. također sa SP u Švedskoj. Francuzi su primili 34 gola u finalu, a njima se to događa rijetko ili nikada. Tako smo jedino mi uspjeli Dancima uzeti bod, ali što to vrijedi. Francuskoj je 22 velika medalja, a Danskoj 16.

Danci su počeli bolje. Pojednostavili su svoju igru da bi izbjegli bliski kontakt s francuskom obranom, jer to je bolno i nezdravo. Jednostavno Mikkel Hansen je teledirigirano bacao lopte Pytlicku i Gidselu koji su u punom naletu ili šutali ili tražili prolaz ka golu Francuza. Uglavnom, razbili su Gerarda na startu i Danska je vodila sa 6:2, pa je Guillaume Gille morao pokušati naći način da to zaustavi.

image

Mathias Gidsel

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Francuska se stabilizirala u obrani, izašla agresivnije, očekivano je pala nepogrešivost Danaca, nešto sitno su Desbonet i Gerard obranili i Francuska se do kraja prvog dijela vratila u igru. Ponovo je Nedim Remili bio njihova najveća inspiracija i kao strijelac i kao asistent.

Francuzi su mijenjali igrača obrana – napad, Luku Karabatića za Remilija, Danci su to isto činili s Mollgaardom i Mikkelom Hansenom. Ustvari, nije tu bilo nikakvih nepoznanica, tek su Danci u startu s Landinom na golu koji je skupio i penal Maheu bolje reagirali i to im je donijelo plus u prvom dijelu. Ali, pobjegli, što im je bio cilj – nisu.

Veliki problem Francuza je bilo duplo isključenje Fabregasa u 27. minuti, makar drugo nije bilo, ali je stvorilo veliki pritisak francuskoj obrani koja je jako čekala vratare. Problem je bio da su morali krpati sredinu obrane bez Fabregasa, ali je napad kojeg je osvježio Mahe držao Francusku. Danci su igrali svoju igru s dodatkom da je Lauge preuzeo ulogu Mikkela Hansena.

image

Niclas Kirkelokke i Magnus Saugstrup

JONATHAN NACKSTRAND Afp

Danska je vodila, Francuzi ih lomili, vratili Fabregasa, ali nisu Francuzi sastavili obranu, ništa nisu mogli obraniti. Danska je sa plus 4 ušla u finiš i bilo je to presudno. Lauge je bio nezaustavljiv, pomogao mu je Mensah, sve je dobro isplanirao Nikolaj Jacobsen, jer je vidio probleme Hansena, a Pytlick i Gidsel sami nisu mogli vući cijelu utakmicu. Francuzi osim Remilija tako raspoloženih u kontinuitetu nisu imali. I tako je završilo… baš onako kako su sve isplanirali. I to treba moći. Za dvije godine su domaćini, ali domaćini smo i mi, pa pamet u glavu.

Linker
24. travanj 2024 21:03