JONATHAN NACKSTRAND Afp
KOMENTAR

EURO košmar: Potpuna konfuzija zbog izolacije, testiranja, cjepiva, nitko ne zna što će biti za sedam dana!

Dakle, neće se testirati 9.000 gledatelja na tribinama u Szegedu, a hoće ostali
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 07. siječanj 2022. 11:38

Još je samo tjedan dana ostalo do starta 15. Eura rukometaša kojem će domaćini biti Mađarska i Slovačka. Situacija se u ovo pandemijsko vrijeme drastično promijenila. Svakodnevne su vijesti o zarazama korona virusom u sastavima reprezentacija, otkazane su mnoge prijateljske utakmice, turniri. Dojam je da je konfuzija potpuna i da nitko ne zna što će se uopće za tjedan dana uopće dogoditi.

Ono što se igra bit će prepolovljeno, suci koji sude na Euru ne smiju suditi prije toga. Pitanja je puno, odgovora skoro da i nema.

I zaraze u našem timu su to pokazale. A švedsko pismo EHF-u to je samo podebljalo. Naime Šveđani su se žalili na 14 dana karantene za oboljele, ako zato nema osnova, a uglavnom nema, jer tvrde da bi s takvom opcijom sve bilo ne na rubu regularnosti, nego i neregularno.

Jedna odredba kaže 14 dana, druga napisana timovima prije priprema maksimalno 10 dana ili 2 negativna PCR testa u razmaku 24 sata. To drastično mijenja stvari, jer oboljeli su i cijepljeni i mnogi preboljeli, a ne bi mogli igrati. Uostalom, necijepljeni ni ne mogu doći na Euro, u što se nedavno uvjerio naš Veron Načinović. Nadalje, Europa ne priznaje Sputnjik, pa ostaje pitanje kako će na Euro Rusi ili Ukrajinci, koji su vjerojatno cijepljeni tim cjepivom, možda i neki drugi. Mađarska i Slovačka su dio Europske unije, imaju svoja pravila koja oba nisu ista, a kamo li u odnosu na sve ostale europske zemlje.

No, to je samo mala sitnica. Slovaci su rekli da će se o njoj izjasniti tek 9. siječnja. Druga puno veća sitnica su testiranja. Reprezentacije će to morati radi svakodnevno, bez obzira na simptome, a ideja je da to rade i novinari. Ideja nije loša, ali je diskriminatorna, jer se u isto vrijeme publika pušta u dvorane samo s potvrdama. Dakle, neće se testirati 9.000 gledatelja na tribinama u Szegedu, a hoće ostali.

To baš nije pametno, da ne upotrijebimo drugi izraz. Ako je već problem, onda bi ta priča bila pametnija bez publike, pa bi se znatno realnije realizirala, ali u ovom trenutku je ta opcija nemoguća, jer je velika većina ulaznica prodana što donosi novac i EHF-u i Mađarima. Posjetimo, Mađari su za Euro sagradili dvorane u Szegedu i Budimpešti i jako im je stalo da te dvorane ne budu prazne. Na utakmicama Lige prvaka u Szegedu i Veszpremu dvorane su u posljednje vrijeme usprkos pandemiji bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

Kako će to sve biti sada još tjedan dana prije Eura nitko ne zna, kao što nitko ne zna u kojem će sastavu za tjedana dana nastupiti i u kojoj će formi zaigrati. Sve to je vrlo loše, a takva mogućnost se morala predvidjeti i ranije. Ostaje samo nada da će sve to za tjedan dana u Mađarskoj i Slovačkoj izgledati normalno.

Linker
26. travanj 2024 07:21