Sander Sagosen
 ROBERT MICHAEL Dpa Picture-alliance/afp
DREAM TEAM

Dosad osrednji klub krenuo u stvaranje mega momčadi za vrh Europe, stiže i najveća svjetska zvijezda!?

Trenutno su osmi u domaćem prvenstvu, a strašna momčad formirat će se i u susjedstvu...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. listopad 2021. 17:56

Prije nešto više od mjesec dana norveški Kolstad je objavio zanimljivu vijest da želi ući u elitu europskog rukometa. Priča se zavrtjela oko Sandera Sagosena, jer Kolstad je tim iz Bergena koji je rodni grad Sagosena koji želi sa svojim klubom u karijeri ostvariti europski san.

Dosta je suzdržanih bilo po tom pitanju, makar je svima jasno da Norvežani u takvu akciju ne bi ušli da nemaju zatvoren budžet za tako skupi posao. Ideja je okupiti sve najbolje norveške rukometaše na jednom mjestu i uz ostale skandinavske dodatke napraviti tim koji će se boriti za vrh Europe.

Naravno da to ne ide preko noći, jer Koldstad je sada samo solidan klub, osmi na tablici norveškog prvenstva trenutno, bez skupih igrača. Da bi uopće dosegnuo Ligu prvaka treba prvo osvojiti naslov u Norveškoj, a to će uz Elverum koji poznamo biti i te kako težak posao, jer i u Elverumu su slične ambicije.

No, Kolstad je krenuo s poslom skupljanja igrača. Onaj oko kojeg se priča zavrtjela Sander Sagosen još nije stavio potpis na ugovor s Norvežanima. Kiel ga želi zadržati i nakon što mu u ljeto 2023. istekne ugovor. Ako se suditi po Sagosenovim riječima i stavovima, Kiel će ipak morati potražiti drugo rješenje od 2023. godine.

A dok se u Kolstadu čeka potpis najveće zvijezde, nekolicina igrača su potvrdila već svoj dolazak. Prvi je to učinio Janus Dadi Smarasson, odlični islandski srednjak koji je igrao u danskom Aalborgu, a u Kolstad stiže iz njemačkog Göppingena. On dolazi već iduće sezone, kao i pivot Magnus Gullerud, te desno krilo iz Kielca Singvaldi Gudjonsson iz Magdeburga i vratar Thorben Bergerud iz GOG-a, a od ljeta 2023., kada bi trebao stići i Sagosen, u Kolstad će doći i odlični norveški ljevak Magnus Rod, trenutno igrač Flensburga.

Plan je u Norvešku vratiti i druge domaće reprezenativce poput Saeverasa, Bjornssena, Bartholda, O'Sullivana, Overbyja, Tonessena, ali i dovesti Šveđane Fredriksena i Carlsbogarda. Nagađa se da će novi proračun biti minimum 50 milijuna kruna, a maksimum čak 80 milijuna kruna. U prijevodu na eure 5 do 8 milijuna s čim bi bili konkurentni trenutno najboljima, makar Veszprem i PSG vjerojatno imaju i više.

image
Mikkel Hansen vraća se u svoju Dansku
FABRICE COFFRINI Afp

E sad kada se zna da Aalborg u Danskoj radi Dream team sa Mikkelom Hansenom, jasno je da će se Skandinavce puno pitati već u skoroj budućnosti. Inače, trener Kolstada je Stian Nielsen, u stožeru Koldstada je i Sagosenov otac Erlend, a klupski plan je na mjesto prvog čovjeka struke dovesti Christiana Bergea, sadašnjeg norveškog izbornika.

- Ono osnovno, nitko u Kolstad ne želi doći za manje novca nego što zarađuje trenutno. Drugo, mi ne znamo što će Kiel ponuditi Sagosenu i što će od svega toga biti. No, počeli smo i nećemo odustati, kaže glavni menadžer Skandinavaca, Islanđanin Arnar Freyr Theodorsson.

Linker
12. svibanj 2024 11:30