Ante Kuduz
 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFFIMAGES
ŽIVI NA ULICI

Agonija mladog hrvatskog reprezentativca: ‘Izbacili su me iz stana, na cesti sam već treći dan!‘

‘Molio sam da mi otvore barem da uzmem stvari, rekli su da ne mogu. Zamislite kako se osjećam...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. travanj 2021. 07:56

Nevjerojatna priča dolazi iz Rumunjske, a govori o rukometnom profesionalizmu na rumunjski način. Mladi hrvatski reprezentativac Ante Kuduz proteklih se dana nalazi u jednoj iznimno teškoj situaciji. Gazde stana u kojem živi istjerali su ga na cestu, jer klub nije ispunio obveze prema njima. Zvuči nevjerojatno, jer je taj Dinamo iz Bukurešta lani igrao Ligu prvaka, ali osluškujući ostale koji su u sličnim okolnostima, ta praksa je očito uobičajena.

Pa evo kako je to izgledalo.

- Na cesti sam već treći dan, sa sportskom torbom i nekoliko stvari koje nosim s posljednjeg putovanja s klubom. Vratili smo se prije tri dana iz Cluja, negdje oko pola četiri ujutro došao sam pred stan, ali su čuvari u kompleksu u kojem živim rekli da ne mogu u njega, da su gazde ušle u stan, promijenili bravu i otišli. Molio sam da mi otvore barem da uzmem stvari, rekli su da ne mogu. Zamislite kako se čovjek u tom trenutku osjeća. Zvao sam klub, rekli su mi da će reagirati idući tjedan, a ja sa sobom baš nemam ništa za život, jer mi je sve ostalo zaključano u stanu. Ja sam njima rekao da to nema smisla, da ću s tim izaći van, pa su rekli da će reagirati brže…

Treći puta u sezoni

I sve bi bilo OK, da…

- Nije se nažalost dogodilo prvi put. Ljetos smo nakon priprema imali istu situaciju i čekao sam mjesec dana da se stvar sredi. Onda se slično ponovilo s nešto bržim rješenjem nakon jednog gostovanje u Europa ligi i sada treći put. Ne mogu to više tolerirati.

Postoji li neki razlog možda?

- Ne znam, po meni ne jer se klub ugovorom obvezuje plaćati stanarinu. Ništa nisam skrivio, jedini razlog može biti u činjenici da sam ih obavijestio da ću na isteku ugovora ove sezone otići u Vardar i to bi možda mogao biti razlog, ali svakako nije način…

Jer, ono što neće sam reći, Kuduz je protekle dvije sezone bio najbolji igrač Dinama i glavni razlog njihovog uspona u Europi. Ali, očito to ništa ne znači i doista je nevjerojatno čuti takvu priču o profesionalizmu.

Kako se snalazite na cesti?

- Prespavam kod suigrača i prijatelja, ali kako mnogi imaju obitelji, to nije baš ugodno i lako. Trenutno sam kod jednog prijatelja iz Srbije, inače odbojkaša. Užasno za reći, ni veša ni majice nemam za presvući. Samo da mi je doći do mojih stvari, sve bi bilo lakše. Ovako, zarobljen sam u Bukureštu i čekam da se u klubu sastanu i da se situacija rasplete.

Pismo navijačima

Kuduz se obratio i navijačima Dinama čiji je veliki ljubimac proteklih godina.

- Da, napisao sam pismo, jer osjećam potrebu obratiti se ljudima koji me poštuju da znaju kroz što prolazim. Uspjeli smo pobjeći pet bodova Turdi na tablici i jako smo blizu naslovu.

Možda i tu leži dio razloga, jer ako je sve gotovo, čemu ga po rumunjskim rezonima uopće plaćati do kraja sezone. To izgleda sramotno i toliko neprofesionalno da bi i Europska federacija, ali i naša, morale reagirati barem upitima prema Dinamu da bi zaštitili igrača.

Eto, tako to izgleda u Rumunjskoj koja je kao financijski znatno moćnija od nas, koja kao može platiti igrača. A ustvari, obećam ti sve, pa ti dam onoliko koliko moram.

- Iskreno, jedva čekam da se maknem od svega toga, preveliki je sve to stres nakon svega što sam dao i vjerovao da Dinamo doista može izrasti u europski vrijedan klub. Nadam se samo da će mi u Vardaru u kojem ću igrati dogodine biti bolje i lakše.

U Dinamu igraju i Stefan Vujić, negdašnji igrač Zagreba i Jakov Vranković, dojučerašnji hrvatski reprezentativac. Nadamo se da slične priče o njih dvojice nećemo čuti, jer ova je doista ružna, najviše Kuduzu koji je bez pravog razloga žrtva rumunjskog (ne)profesionalizma. A zanimljivo je znati da u Dinamo iduće sezone dolazi slavni Francuz Cedric Sorhaindo i bit će baš zanimljivo vidjeti hoće li i njemu zaboraviti platiti stanarinu.

Linker
21. listopad 2021 23:59