Marko Čeko pršti od optimizma

 DAMIR KRAJAC Cropix
ODRADIO DOBRE PRIPREME

‘Zbog prvoaprilske šale sam počeo dobivati i ozbiljne ponude, a ona izjava o curi i Kninu više ne vrijedi‘

Marko Čeko pršti od optimizma, najavljuje velike stvari, pa čak i borbu za medalju na Euru
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. svibanj 2022. 06:03

Kad pet puta zaredom prestupite na prvom natjecanju sezone, nije baš za očekivati da ćete biti zadovoljni. Nije tako ni Marko Čeko, hrvatski prvak u skoku u dalj, bio posve zadovoljan nakon mitinga Dinamo-Zrinjevca na zagrebačkom stadionu Mladosti, iako je na koncu pobijedio zahvaljujući skoku "na sigurno" u posljednjoj seriji (7,66). Ali isto tako, nije imao razloga ni za očajavanje, baš kao ni njegov trener Dražen Lasić. Jer svi ti skokovi s prijestupima zapravo su bili jako daleki, blizu ili čak na osam metara, a to je svakako dobar znak i dobar temelj za dalje. Naravno, treba doraditi neke detalje, riješiti taj prilaz odraznoj dasci, ali čini se da je dvojac Lasić - Čeko odradio dobre pripreme.

Marko pršti od optimizma i uvjeren je da će ova sezona biti njegova. I da će nadmašiti onu famoznu 2020. kad je postao četvrti hrvatski atletičar u povijesti koji probio granicu od osam metara. Nadao se, naravno, da će se i prošle sezone vrtjeti oko tih daljina, ali ozljeda stražnje lože donijela mu je puno nevolja i zaustavila ga na tom putu. No, 21-godišnji Kninjanin ne sumnja da će mu se sve to vratiti. I to vrlo brzo.

"Odličnu smo formu izgradili za ovu sezonu. Poslije dvoranske sezone smo uzeli kratku stanku, pa se odmah bacili na posao, najviše oko tehnike. Popravio sam je iako, naravno, još tu ima prostora za napredak. Ali, baš smo u dobroj formi i mislim da ćemo napraviti velike stvari ove godine. I da će biti bolja od 2020. Počelo je ovako kako je počelo, ali nema to veze", kaže Čeko.

Na klupskom kombiju ističe se registracija s brojkom 804, u čast Markova osobnog rekorda. Hoće li je mijenjati na kraju ove sezone?

"Ma samo neka prva brojka na tablici bude osam, a nakon toga što bude" smije se Marko.

Pritom nimalo ne dvoji da će uz njegovo ime uskoro opet svijetliti "osmica".

"Vjerujem da ću se vratiti na osam metara, ali i da ću to napraviti više puta ove godine. Idemo već ove subote na Agramov miting, nakon toga smo u Slovenskoj Bistrici, pa u Ostravi, to je to za svibanj. Mislim da ćemo napraviti neke dobre stvari. Ovo s prijestupima je ništa, samo malo lošiji početak, ali tko zna, možda već na sljedećem natjecanju mogu skočiti 8,20 ako vrijeme bude dobro."

Krene li mu doista tako kako najavljuje, mogao bi loviti i Svjetsko prvenstvo u Eugeneu, a ne samo Europsko prvenstvo u Münchenu. Norme su 8,22, odnosno 8,10 metara, ali do oba natjecanja se može i preko sustava renkinga za što mu je potrebna serija dobrih rezultata.

"Lovimo i SP, ali nekako je najrealnije EP i tamo se želim izboriti za medalju! Kad sam išao na juniorska europska i svjetska prvenstva, uvijek smo trener i ja govorili "samo da je ući u finale". A sada kažemo - medalja ili ništa. Budem li sedmi, to neće biti to. Napadam medalju, pa što bude."

Ovakve riječi, moramo priznati, nismo očekivali. Reći će možda neki da je Marko previše samouvjeren jer dvije godine nije skakao preko osam metara, ali nama su dragi ovakvi sportaši koji visoko postavljaju letvicu i ne skrivaju ambicije. A Markove su jako velike.

"Apsolutno! I treba tako. Sad sam već momak od skoro 22 godine, sazrio sam i mislim da bi to trebalo biti to. Trener i ja imamo rečenicu koju stalno ponavljamo - Bože daj zdravlja, a ostalo ćemo sami."

Marko je, inače, svojom prvoaprilskom šalom na Instagramu izazvao malu pomutnju. Objavio je, naime, da nakon puno zajedničkih godina prekida suradnju s trenerom Lasićem i time zeznuo mnoge.

"Najmanje 60 ljudi me pitalo što se dogodilo. Čak sam dobio i neke ponude i prijedloge "odi ovamo, odi tamo", pa sam im morao objašnjavati da je to prvoaprilska šala. Treneru sam prije objave poslao poruku da je to samo šala, da se ne bi i on zbunio. Ali, zna on mene, imamo nas dvojica iste fore. A ova je ispala baš genijalna."

Podsjetilo nas je to na razgovor koji smo vodili prije dvije godine na istom ovom stadionu kada je ispalio "samo me neka cura može odvesti iz Knina", a ta je izjava na kraju završila i na majici. Smije se Marko jer se i sam dobro sjeća tih riječi.

"Ali, ne može me ni cura odvesti. Imao sam jednu i nije me odvela, tako da sada želim prepraviti tu izjavu, pa ću reći: čak ni cura me neće odvesti iz Knina. Jedino što me može odvesti je da trener ode iz Knina, onda bih i ja morao za njim", uz smijeh zaključuje Čeko.

Linker
27. travanj 2024 00:43