13 October 2019, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Gymnastics: World Championships, apparatus finals, men: Tin Srbic from Croatia performs on high bar. Photo: Tom Weller/dpa
 afp
U lovu na medalje

Velik dan hrvatske gimnastike: Srbić je doista glavna faca, ali zlato ne želi najavljivati

Četvorica naših gimnastičara danas će od 13 sati nastupiti u finalu Europskog prvenstva u Mersinu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. prosinac 2020. 10:05

Samo je jednom hrvatska gimnastika imala četvoricu finalista na istom Europskom prvenstvu, bilo je to prije pet godina u Montpellieru kada je Marijo Možnik donio našoj reprezentaciji prvo i zasad jedino zlato s kontinentalnih smotri. Danas u turskom Mersinu hrvatski vježbači imaju priliku nadmašiti doseg iz Montpelliera. Ponovno imamo četvoricu finalista, iznimno jakih aduta koji su itekako sposobni upustiti se u borbu za medalje. Trojica od njih imaju već dovoljno iskustva u osvajanju odličja na najvećim natjecanjima, dok će četvrtom i najmlađem, 20-godišnjem Osječaninu Aurelu Benoviću, ovo biti prvo veliko finale.

Tin Srbić, svjetski prvak na preči iz 2017. i aktualni svjetski i europski doprvak, doputovao je u Mersin kao glavni favorit na kraljevskoj spravi. U ponešto oslabljenoj konkurenciji, uzrokovanoj otkazima zbog pandemije, Tin je doista glavna faca u Turskoj. Potvrdio je to i u kvalifikacijama kada je, unatoč tome što se, kako sam kaže, malo “čupao”, ipak završio na prvom mjestu.
- Imali smo dva dana za odmor i pripremu za finale, vrijeme je jako lijepo, tako da smo nekoliko puta otišli u šetnju uz more i to nam je baš odgovaralo. Osjećam se jako dobro i u finalu ću raditi vježbu početne ocjene 6,2. Nastupam šesti, tako da ću veći dio situacije znati i prije svog nastupa, ali bez obzira na to, napast ću sa svojom najboljom vježbom i ako je napravim kako sam zamislio, onda mislim da sam u ovom trenutku i najveći favorit. Neću najavljivati zlato, ali ajmo reći da ću se potruditi odraditi posao najbolje kako znam, a onda će i rezultat biti dobar - javio se Srbić iz Mersina.

Neuništivi Seligman

Na prvom je mjestu kvalifikacijski dio natjecanja okončao i Robert Seligman. Neuništivom će Osječaninu ovo biti već deveto europsko finale na konju s hvataljkama, i to 15 godina nakon prvog. Najveći je uspjeh ostvario prije dvije godine u Glasgowu kada je bio drugi, ima i broncu iz Lausanne 2008., te čak četiri četvrta mjesta. Kako je istaknuo nakon kvalifikacija, danas očekuje borbu za medalju, ako ne i za prvo veliko zlato u karijeri.

- Svi smo spremni i željno iščekujemo nastup u finalu. Jako smo dobro trenirali posljednjih dana, neki su od nas pojačavali svoje vježbe, neki samo glancali formu. Vjerujem da će ovo finale za hrvatsku gimnastičku reprezentaciju proći iznimno uspješno i da ćemo osvojiti više medalja - pun je optimizma jučer bio Seligman.

Društvo u finalu konja s hvataljkama pravit će mu vječni suputnik, prijatelj i rival Filip Ude. Čakovčaninu će ovo biti već deseto kontinentalno finale u karijeri, ali za razliku od Seligmana koji je uvijek bio posvećen konju, Ude iza sebe ima i dva višebojska finala i jedno na parteru. Filip je uoči EP-a imao velikih problema, zarazio se koronavirusom, što ga je odvojilo od treninga i vidljivo mu utjecalo na formu. U kvalifikacijama je čak i pao, ali se uspio sa sedmog mjesta plasirati u finale.

- Imam najveću želju da napravim vježbu od početka do kraja i ako ta vježba zaslužuje medalju, nitko neće biti sretniji od mene. To bi bio moj božićni i novogodišnji poklon samome sebi. Nadam se da ću smoći snage i odraditi vježbu mirno i kako znam, onako kako sam odrađivao gotovo cijelu ovu godinu. Nadam se da će sve dobro ispasti - poručio je Ude.

Aurel prvi u akciju

Kao što smo spomenuli, mlađahnom Aurelu Benoviću ovo će biti prvo seniorsko finale na jednom velikom natjecanju. Prije pet godina u finalu partera bila su dvojica Osječana, Tomislav Marković i Andrej Korosteljev, sada je među najboljim europskim parterašima njihov sugrađanin. Lani je u Mersinu osvojio prvo zlato u Svjetskom kupu, može li u istom gradu i do prve europske medalje? On sam je uvjeren da može i da vrijedi više od šestog mjesta iz kvalifikacija.

- Na treninzima prije finala smo se pokušali bolje prilagoditi na svoje sprave i popraviti neke greškice iz kvalifikacija kako bismo odradili još bolji posao u finalu i borili se za postolja. Pozivam sve ljubitelje sporta da nas podrže u nedjelju preko TV ekrana, a mi se nadamo da ih nećemo iznevjeriti - rekao je Aurel.

On će danas prvi od naših seniora u akciju, start finala partera na rasporedu je u 13 sati po hrvatskom vremenu. Konj s hvataljkama na redu je u 13.40, a prečaši u borbu za medalje kreću u 16.10 sati.

Linker
24. travanj 2024 18:37