Privatni Album
VELIKA AKCIJA

Tri posebna sportaša u avanturi od 500 km: ‘Skočio sam u more, pao na prijatelja, slomio vrat...‘

U ponedjeljak je počeo višednevni maraton koji za cilj ima podići svijest o osobama s invaliditetom
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. svibanj 2024. 10:19

Iz Austrije je u ponedjeljak krenula prva etapa posebnog, višednevnog maratona trojice biciklista s posebnim potrebama, kojima je namjera proći 500 kilometara kroz četiri u pet dana kako bi pokazali da su putovanja i avanture mogući za osobe s posebnim potrebama te kako bi Varaždinskim toplicama donirali bicikl za osobe s invaliditetom.

Sve se odvija pod nazivom disAbility Ride 2024., što je prvo izdanje projekta tima Bike Passiona, kojeg čine Vanja Varga i Dami Zupi, a koji su uz širok portfelj biciklističkih projekata u regiji i inozemstvu, odlučili formirati još jedan projekt poseban po svojoj prirodi i namjeni. Osim predstaviti mogućnosti za osobe s posebnim potrebama, želja je mapirati smještaj, restorane i trgovine prilagođene osobama s invaliditetom.

Još ekstremnije i egzotičnije

Protagonisti su Anej Doplihar, slovenski paralimpijac, Slaven Škrobot, hrvatski biciklist, putopisac i pustolov, te Andrej Rotar, slovenski natjecateljski rekreativni paraciklist. Njihove priče, interesi, životi i motivacije vrlo su različiti, ali ono što je isto su iskra za životom te fokus da gledaju u budućnost, a ne prošlost.

Anej je bio talentirani mladi motociklist sve do 2017. kada je u utrci pao, a motocikl je pao na njega i zadao mu teške ozljede.

- Toliko mi se sada sviđa u biciklizmu, kao i prije u motokrosu, da ni ne želim znati što bih postigao i gdje bih stigao. Život mi je dao kotač pod guzicu, pa više neću morati hodati, možda je mislio da će tu sve stati, ali nije uspio - reći će Anej.

Slaven Škrobot (38) svoj drugi život, kako ga i sam voli zvati, počeo je 2009. godine.

- Tada sam slučajno skočio u more, pao na prijatelja, slomio vrat i ostao nepokretan te završio u invalidskim kolicima s dijagnozom “tetraplegičar”. Nakon gotovo godinu dana rehabilitacije i izlaska iz bolnice, mislio sam da se nikada neću naviknuti na normalan život u svom rodnom gradu, Zagrebu. Nakon nekoliko kratkih putovanja, prvo veliko putovanje bilo je Sarajevo. Bio je to prvi put i nisam znao što očekivati i kako će moje tijelo reagirati. I tu je sve nekako krenulo, proputovao sam poslije toga pola Europe i biciklirao od Istre do Istanbula i proveo proljeće 2024. u Južnoj Americi, a stvari idu dalje, više, ekstremnije, egzotičnije i luđe! - kaže Slaven, kojem ovo nije prvi ovakav projekt, dapače sudjelovao je već u nekoliko sličnih akcija radi skupljanja sredstava za kupnju opreme osobama s invaliditetom.

Andrej Rotar razbolio se od meningokokemije i sepse, a posljedica su bile amputacije obje noge iznad koljena i nekoliko prstiju na lijevoj ruci. Ipak, malo više od dvije godine kasnije napravio je prve kilometre na biciklu uz pomoć elektro-asistencije.
- Inače sam oženjen i otac dvoje djece, zaposlen na pola radnog vremena, a uz biciklizam volim s obitelji šetati našeg psa te uzgajati rajčice, paprike, začinsko bilje i cvijeće.

Podizanje životnih uvjeta

Ova trojica biciklista s posebnim potrebama ovim će projektom spojiti Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, a prva etapa bila je planirana od Radkersburger Hofa u Austriji do Varaždinskih toplica. Drugi dan završava u Pustari Višnjica, treći u Bizovačkim toplicama, četvrti u Iločkim podrumima, a cilj je u Novom Sadu.

Uz pomoć sponzora i donacija namjera projekta je kupnja dva bicikla za osobe s posebnim potrebama za Specijalnu bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

- Kao ustanova koja u svom sastavu ima i Nacionalni centar za osobe s ozljedom kralješnične moždine i dugogodišnje iskustvo rehabilitacija osoba sa spinalnim ozljedama, ponosni smo što možemo sudjelovati u promociji s ciljem podizanja kvalitete životnih uvjeta toj populaciji - rekla je Snježana Bahunek Hrženjak, mag. oec., u ime bolnice.

Linker
21. svibanj 2024 10:20