Damir Martin
 CHARLY TRIBALLEAU Afp
BRONCA, SREBRO, ZLATO...

PREGLED DANA: Hrvatska nastavila s berbom medalja! Teniski dan za povijest, jedriličari sjajni...

Kad jutro započne broncom, a u nastavku uslijede još srebro i zlato, onda ono mora biti sjajno
Piše: HINA/Sportske novostiObjavljeno: 30. srpanj 2021. 11:12

Deveti dan Olimpijskih igara u Tokiju naš je veslač Damir Martin otvorio trećim mjestom u finalu lakih samaca. Hrvatsko veslanje je tako nakon zlata braće Sinković u dvojcima bez kormilara uzelo novo odličje na borilištu nazvanom Sea Forest Waterway. >>> OPŠIRNIJE O BRONCI DAMIRA MARTINA PROČITAJTE OVDJE.

image
CHARLY TRIBALLEAU Afp

Završila velika, povijesna hrvatska teniska fešta u Tokiju!

U hrvatskom finalu muških parova na olimpijskim igrama u Tokiju, Nikola Mektić i Mate Pavić su pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga sa 6-4, 3-6, 10-6 te osvojili zlato, dok je kumovima iz Međugorja nakon velike borbe pripalo srebro.

Tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu muških parova igrali su tenisači iz iste zemlje. Posljednji put se to dogodilo davne 1908. u Londonu gdje su slavili Britanci. VIŠE O VELIKOM FINALU ČITAJTE OVDJE

image
Hrvatski četverac u današnjem teniskom finalu
LI YIBO/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Li Yibo/Xinhua News/Profimedia

Vratili se Jelić i Kanaet

Osvajači olimpijskih medalja za Hrvatsku, zlatna Matea Jelić i brončani Toni Kanaet vratili su se iz Tokija. Stigli su u zagrebačku zračnu luku, odakle su se uputili u Split. Matea je pričala o svom nastupu, prijetnjama na Instagramu, ali i poznanstvima sa Sinkovićima i Đokovićem. >>> OPŠIRNIJE O DOČEKU PROČITAJTE OVDJE.

Dobre vijesti s jedrenja

Na moru se danas nalaze tri hrvatske posade u jedrenju. Dvije su svoje današnje plovove završile u rano jutro. Najprije je Elena Vorobeva okončala svoj nastup na ovim Igrma završivši na 12. mjestu klase Laser Radial. Za ulazak među najboljih 10 našoj je naturaliziranoj Ruskinji nedostajalo devet bodova, odnosno, da budemo precizniji, imala je devet negativnih bodova viška.

Nekoliko minuta nakon Vorobeve, svoje današnje zadatke završio je naš dvojac u klasi 49er, braća Šime i Mihovil Fantela. Iako uoči petka nisu imali dobar status, današnjim plovovima su se značajno popravili pa su uoči sutrašnja posljednja tri plova početne serije na vrlo dobrom 8. mjestu. Danas su bili 14., 3. i 5. Ipak, više ni teoretski ne mogu osvojiti medalju... >>> OPŠIRNIJE O NASTUPIMA VOROBJEVE I BRAĆE FANTELA PROČITAJTE OVDJE.

Stipanović izborio plov za medalje

Posljednja dva plova uoči jedrenja za odličja danas imao je i naš predstavnik u klasi Laser, Tonči Stipanović. Osvajač srebrne medalje iz Rija uoči zadnja dva plova je bio na 5. poziciji, a danas je izborio 3. mjesto u plovu za medalje. U nedjelju od 7.33 sati po hrvatskom vremenu bit će u prilici osvojiti svoje drugo odličje na Olimpijskim igrama. VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Maranić ispala na startu

Hrvatsku je dva sata kasnije na strunjači legendarne Nippon Budokai dvorane predstavljala Ivana Maranić. Naša je džudašica u kategoriji do 78 kilograma nažalost zastala u 1. kolu svog turnira. Bolja od nje bila je litavska predstavnica Sandra Jablonskyte. >>> OPŠIRNIJE O NASTUPU IVANE MARANIĆ PROČITAJTE OVDJE.

image
Ivana Maranić
JACK GUEZ Afp


Vrlo dobar nastup Hrvata u plivačkoj 'formuli 1'

Jako dobar nastup imao je Nikola Miljenić u kvalifikacijama plivačke formule 1, njegove najjače discipline 50 slobodno u kojoj je "pet do dvanaest" na Zlatnom medvjediu prije nešto više od mjesec dana isplivao olimpijsku normu. Da bi odlazak u Tokio dodatno opravdao s vrlo dobrih 22.14 u kvalifikacijama, čime je ipak ostao bez polufinala, no, 19. mjesto među 73 plivača, najboljim svjetskim sprinterima, lijepi je uspjeh 23-godišnjeg Zagrepčanina sa sveučilišta South California (USC).

VIŠE PROČITAJTE OVDJE


Izdvajamo:

>>> Kinez Long Ma obranio naslov iz Rija

Olimpijski pobjednik iz Rija i trostruki svjetski prvak 32-godišnji Kinez Long Ma ponovno je osvojio zlato u singlu, nakon što je u petak u finalu OI u Tokiju svladao osam godina mlađeg sunarodnjaka Zhendong Fana s 4-2 (11-4, 10-12, 11-8, 11-9, 3-11, 11-7).

Bronca je pripala iskusnom Nijemcu Dimitriju Ovtcharovu, koji je u susretu za treće mjesto svladao 19-godišnjeg Tajvanca Yun Ju Lina 4-3 (13-11, 9-11, 6-11, 11-4, 4-11, 15-13, 11-7). Ovtcharov je gubio 2-3 u setovima, a onda je u uzbudljivom šestom setu slavio 15-13, a potom i u odlučujućem sa 11-7. To mu je druga olimpijska bronca u singlu, bio je treći i 2012. u Londonu.

Kinezi dominiraju stolnim tenisom otkad je ušao u olimpijski program 1988. godine i jedini Europljanin koji je od tada bio na najvišem postolju bio je legendarni Šveđanin Jan-Ove Waldner, koji je bio zlatni na OI u Barceloni 1992.


>>>Samo jedan četvrtfinale nogometašica odlučen nakon 90 minuta

U polufinalu turnira nogometašica na Olimpijskim igrama u Tokiju igrat će Australija - Švedska i Kanada - SAD.

Samo jedan od četiri četvrtfinalna susreta igrana u petak odlučen je nakon 90 minuta, Švedska je sa 3-1 u Saitami svladala Japan, jednom je odluka pala u produžetku, Australija je u Ibarakiju nadigala Veliku Britaniju sa 4-3, dok su dva puta o polufinalisticama odlučivali 11-erci.

Kanada i Brazil su u Miyagiju nakon 120 minuta igrali 0-0, pa se pristupilo udarcima s bijele točke prilikom kojih su sa 4-3 uspješnije bile Kanađanke, dok su SAD i Nizozemska u Yokohami nakon 90 minuta igrale 2-2. Kako se u dodatnih pola sata rezultat nije mijenjao, pristupilo se izvođenju 11-eraca u kojem su sa 4-2 uspješnije bile Amerikanke.


>>> 21-godišnji Barega iznenadio velikog favorita

Etiopljanin Selemon Barega osvojio je prvo zlato u atletskom programu na Olimpijskim igrama u Tokiju, on je slavio u utrci na 10.000 metara ispred svjetskog prvaka i svjetskog rekordera Uganđanina Joshue Cheptegeija dok je broncu osvojio još jedan Uganđanin Jacob Kiplimo.

Mladi, 21-godišnji Barega u taktičkoj je utrci iznenadio velikog favorita Cheptegeija krenuvši u finiš u posljendjem zavoju, otprilike 150 metara rije cilja. Barega je tim skokom stvorio nekoliko metara prednosti koje u ciljnoj ravnini Cheptegei i Kiplimo više nisu mogli nadoknaditi.

Barega je ciljem prošao u vremenu od 27:43.22 minuta, što je više od minutu i pol sporije od svjetskog rekorda kojega je Cheptegei postavio prošle godine u Valenciji. Cheptegei je za pobjednikom zaostao 21 stotinku, a brončani Kiplimo 66 stotinki.

>>> Čudesna Korejka obilježila OI u Tokiju

Korejka 20-godišnja San An postala je prva sportašica na OI u Tokiju sa tri zlatne medalje. Nakon što je bila zlatna u ekipnom i mješovitom natjecanju, u petak je osvojila naslov olimpijske prvakinje u pojedinačnoj konkurenciji.

U finalu je bila bolja od Ruskinje Jelene Osipove sa 6-5 u set bodovima.

Talijanka Lucilla Boari osvojila je broncu nakon što je u susretu za treće mjesto pobijedila Amerikanku Mackenzie Brown sa 7-1.

>>> Čeh Jiri napokon osvojio zlato

Na divljim vodama u finalu slaloma za kajakaše na OI u Tokiju uvjerljivo je slavio Čeh Jiri Prskavec, sa 3.22 sekunde boljim rezultatom od Slovaka Jakuba Grigara.

Jiriju Prskavecu, dvostrukom svjetskom prvaku, na prošlim OI u Riju zlato je izmaklo zbog jednog penala i na kraju je bio treći. Ovaj puta savršeno je odvozio i pobijedio sa vremenom 91.63 sekunde.

Srebro je pripalo Jakubu Grigaru (94.85 sek), koji je bio peti u Riju, i to je prva olimpijska medalja za Slovačku i disciplini kajak slalom.

Nijemac Hannes Aigner, koji je bio brončani na OI u Londonu 2012., ponovno je na postolju i ponovno brončani, s rezultatom 97.11 sekundi.

>>> Wang i Huang osvojili zlato u badmintonu

Kineski par Wang Yilyu i Huang Dongping osvojili su zlatnu medalju u badmintonu u mješovitim parovima na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Wang i Huang, koji su bili postavljeni za druge nositelje su u finalu porazili prve nositelje i sunarodnjake Zhenga Siweia i Huang Yaqiong sa 21-17, 17-21, 21-19.

U borbi za broncu japanski par Yuta Watanabe i Arisa Higashino su pobijedili Chun Man Tanga i Ying Suet Tsea iz Hong Konga sa 21-17, 23-21.

>>> Za zlato moraš imati - Bonda! // piše: Renata Beluhan

Veslačka natjecanja u Tokiju zaključena su utrkom muških osmeraca i zlatom Novozelanđana u kraljevskoj disciplini. Njihovim drugim nakon 1972. i Münchena.

Tokio su izborili u završnim kvalifikacijama u Luzernu, poput Hrvatske 2000. godine, u olimpijsko finale su ušli kroz repesaž, nisu bili favoriti, ali imali su Bonda.

Dobro, jedan veslač ne može ništa sam u osmercu, ali ako netko zna kako je to osvajati i probuditi pobjednički duh u svima oko sebe onda je to Hamish Bond. Nakon šest uzastopnih svjetskih zlata i dva uzastopna olimpijska u dvojcu 'bez', sjeo je u osmerac i uzeo i treće olimpijsko zlato.

image
Zlatna posada osmerca Novog Zelanda
CHARLY TRIBALLEAU Afp

Kiviji su u osmerac stavili i svoj najbolji dvojac 'bez', Toma Murraya i Michaela Brakea, koji su na posljednjem Svjetskom prvenstvu uzeli srebro iza braće Sinković i sve im se isplatilo.

Srebro je pripalo trostrukim uzastopnim i aktualnim svjetskim prvacima (2017., 2018. i 2019.) Nijemcima, koji su nakon završetka utrke bili potpuno pokisli, a bronca Britancima.

Za razliku od svojih muških kolega, Novozelanđanke su u finale osmeraca ušle kao favoritkinje. One su aktualne svjetske prvakinje, ali u finalu je bila bolja Kanada, a bronca i prva medalja ikad u ovoj disciplini pripala je Kineskinjama.

Dvije članice novozelandskog osmerca - Grace Prendergast i Kerri Gowler kući se vraćaju s dvije medalje na istim igrama - sa zlatom u dvojcu 'bez' i srebrom u osmercu, a Novi Zeland je i ukupno najuspješnija zemlja po broju veslačkih medalja u Tokiju - pet, od čega tri zlata.

---------------------------------

Pregled plivačkih finala

Južnoafrikanka Tatjana Schoenmaker osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju na 200 metara postavivši novi svjetski rekord - 2:18.95. Schoenmaker je za 16 stotinki sekunde popravila dosadašnji svjetski rekord Dankinje Rikke Moller Pedersen iz 2013. godine.

"Ne mogu vjerovati," kazala je 24-godišnji Južnoafrikanka sa suzama u očima.

"Ne želim da se ovaj olimpijski san okonča," dodala je Schoenmaker koja je u Tokiju osvojila i srebro na 100 m prsno.

Druga je bila Amerikanka Lilly King (+0.97), a treća njezina sunarodnjakinja Annie Lazor (+1.09).

Ruski plivač Jevgenij Rilov slavio je u utrci na 200 metara leđno osvojivši svoje drugo zlato u Tokiju nakon što je bio najboljii i na 100 metara leđno. Ima i srebro u štafeti 4 x 200 metara slobodnim stilom. Rilov je pobijedio s rezultatom 1:53.27 što je novi olimpijski rekord. Drugi je bio Amerikanac Ryan Murphy sa 0.88 sekunde zaostatka, dok je broncu osvojio Britanac Luke Greenbank (+1.45). Murphy, koji je osvojio zlata na 100 i 200 leđno u Riju, je nakon utrke indirektno optužio ruskog plivača za doping.

"Trenutačno u glavi imam 15 misli, a njih 13 bi me dovelo u probleme. Veliku mentalnu iscrpljensot mi predstavlja činjenica da plivam u utrci koja vjerojatno nije čista," kazao je Amerikanac.

Međutim, na službenoj novinarskoj konferenciji Murphy je "podigao ručnu" kazavši kako je samo govorio o dopingu u plivanju općenito, te je čestitao Rusu i Britancu na medaljama.

"Moram biti jasan, nikada nisam iznio ..., nije mi namjera iznositi nikakve optužbe ovdje. Čestitam Luki i Evgeniju napravili su nevjerojatan posao, obojica su talentirani plivači", rekao je.

Rilov je istaknuo kako je iznenađen Murphyjevim prvim komentarima, naglasivši kako uvijek podržava čisti sport.

"Uvijek radim doping testove. Ne bih si mogao oprostiti da sam nešto uzeo. Ne znam kako na to reagirati. Nisam optužen", rekao je.

Amerikanka Emma McKeon je bila najbolja na 100 m slobodnim stilom s rezultatom 51.06 sekundi, što je novi olimpijski rekord. Plivačica iz Hong Konga Siobhan Haughey je bila druga (+0.31), dok je Australka Cate Campbell bila treća (+0.56). Svjetska rekorderka Šveđanka Sarah Sjostrom bila je peta.

Njezina je to četvrta medalja u Tokiju nakon zlata u štafeti 4x100 slobodno i dvije bronce. McKeon je postala treća australska plivačica koja je slavila na 100m slobono nakon Dawn Fraser (1956, 1960, 1964) i Jodie Henry (2004).

U disciplini u kojoj je godinama dominirao Amerikanac Michael Phelps, na 200 mješovito pobijedio je KInez Wang Sun s rezultatom 1:55.00 što je novi azijski rekord. Drugi je bio Britanac Duncan Scott sa 0.28 sekundi zaostatka za pobjednikom, dok je broncu osvojio Švicarac Jeremy Desplaches sa 1.17 sekundi zaostatka.

-----------------------

Zlata za Kimmann i Shriever, Fields u bolnici

Nizozemac Niek Kimmann i Britanka Bethany Shriever osvojili su zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju u vožnji BMX-om.

Kimmann je na stazi u Ariake Urban Sport Parku pobijedio s rezultatom 39.053, drugi je sa 0.1 sekunde zaostatka bio Britanac Kye Whyte, dok je broncu osvojio Kolumbijac Carlos Alberto Ramirez Yepes.

Kimmann je do pobjede stigao usprkos ozljedi koljena koju je zadobio nakon što se zabio u jednog redara tijekom treninga.

"U ponedjeljak sam udario u jednog službenika i mislio sam kako je moj olimpijski san završio. Međutim, uz lijekove protiv bolova nekako sam izdržao," kazao je Kimmann.

Nizozemcu je put do pobjede olakšala ozljeda branitelja naslova iz Rija Amerikanca Connora Fieldsa koji je pao tijekom polufinalnih utrka i na nosilima je prevezen u bolnicu.

image
JEFF PACHOUD Afp

Amerikanac je sudjelovao u sudaru s Nizozemcem Twanom van Gendtom, a nakon što je pao preko njega su prešla dvojica biciklist. Fieldsu je nekoliko minuta pružana pomoć, a potom je na nosilima prevezen u bolnicu.

"Možemo potvrditi da je Connor Fields budan i čeka daljnju medicinsku procjenu," poručili su iz Američkog olimpijskog odbora.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Britanka Bethany Shriever ispred dvostruke olimpijske pobjednice, zlatne iz Rija i Londona Kolumbijke Mariane Pajon, dok je Nizozemka Merel Smulders bila treća.

Svjetska prvakinja, Amerikanka Alise Willoughby nije se plasirala u finale nakon što se srušila u dvije od tri polufinalne utrke.

BMX je na programu olimpijskih igara od 2008.

------------------------------

Bašaraškina osvojila drugo zlato

Ruskinja Vitalina Bašaraškina je pobijedila u disciplini 25 metara pištolj osvojivši već treće odličje na Olimpijskim igrama u Tokiju pri čemu drugo zlato.

Ruskinja je tako postala prva strijelkinja koja je osvojila tri medalje na istim Olimpijskim igrama nakon što je slavila na 10 m zračni pištolj, te osvojila broncu u miksu 10 m zračni pištolj. Ima i srebro iz Rio de Janeira u 10 m zračni pištolj.

"Presretna sam, ovome se nisam nadala. Jedva čekam povratak kući, nisam bila doma od lipnja," kazala je 24-godišnja Ruskinja.

"Nadam se kako će ove medalje povećati popularnost streljaštva u mom rodnom gradu Omsku i da ćemo dobiti streljanu," kazala je.

Ruskina je osvojila zlato u dodatnom raspucavanju s Južnokoreankom Kim Min-jung nakon što su finale okončale s novim olimpijskim rekordom, 38.

Treća je bila Kineskinja Xiao Jiaruixuan, dok je Bugarka Antoaneta Kostadinova, koja je osvojila srebro u pištolju s 10 metara, završila na četvrtom mjestu.

---------------------------

Zlato i srebro za Kineskinje

U finalu natjecanja gimnastike na trampolinu zlato i srebro su očekivano pripale Kineskinjama. Nova olimpijska prvakinja je Xueying Zhu (56.635), kojoj je dosad najveći uspjeh bilo srebro sa SP 2018.

Svjetska prvakinja iz 2014. Lingling Liu uzela je srebro (56.350), dok je brončana medalja pripala Britanki Bryony Page (55.735), olimpijskoj viceprvakinji iz Rija.

----------------------------------

Tin Srbić najavio veliku bitku u finalu

Odlično se osjećam i u utorak idem na sve ili ništa, kazao je hrvatski gimnastičar Tin Srbić kojeg 3. kolovoza očekuje finale preče na Olimpijskim igrama u Tokiju. VIŠE PROČITAJTE OVDJE


U Tokio otputovala posljednja skupina hrvatskih sportaša

Iz zagrebačke zračne luke dr. Franjo Tuđman u petak je prema Japanu krenula posljednja skupina hrvatskih olimpijaca.

Prema Tokiju su krenuli maratonka Bojana Bjeljac i njezin trener Mladen Katalinić te hrvači Božo Starčević i Ivan Huklek te trener Ihar Piatrenka.

Za maratonku Bojanu Bjeljac, to su prve Olimpijske igre i posvetila im je maksimalnu pozornost. Dio bazičnih visinskih priprema obavila je u talijanskom Livignu, a posljednjih dana uoči puta, trenirala je u Zagrebu da se malo privikne na temperaturu kakva je očekuje u Japanu.

"Osjećaj je velikog uzbuđenja, ponosa, sreće. Vi znate da se maraton ne može trčati na visokim temperaturama. Forma je u redu, na visokom nivou, sve djevojke su top, sve smo vrh svijeta. Dat ćemo sve od sebe pa ćemo vidjeti," kazala je Bjeljac.

Božo Starčević već ima jedne Olimpijske igre iza sebe prije pet godina u Rio de Janeiru, kad mu je za malo izmakla medalja. Na tom iskustvu, pokušat će graditi svoj put do velikog uspjeha. Njegov brat, ujedno i trener Nikola Starčević, već je u Tokiju nekoliko dana i snima sve mogućnosti da bi Božo imao najbolje moguće uvjete.

"Iznenađujuće sam miran, ali svjestan sam kad dođem tamo po što sam došao. Sigurno će mi Rio koristiti, iskusniji sam, smireniji zbog toga, svjesniji situacije. Svjestan sam da s velikim pritiskom i tremom nećeš ništa promijeniti," naglasio je Starčević.

Ivan Huklek će u Tokiju debitirati na OI. Iza njega je obiteljska tragedija i prerana smrt sestre, ali i dolazak prinove. Trenutno, ima manjih problema s ozljedom gležnja koju je zaradio posljednji dan treninga u posljednjoj minuti.

"Iskreno, nisam previše uzbuđen, dosta sam miran, vidjet ćemo kako će biti kad dođem u olimpijsko selo, sve u svemu mislim da će biti dobro, miran sam. Mislim da smo odradili dobar posao i da sam spreman. Zadnju sekundu treninga mi je kolega iz reprezentacije malo nespretno skočio na nogu, išli smo snimati tako da je neka ruptura ligamenata. Ali dobro hodam, sad je dobro, tako da ću biti spreman," poručio je Huklek.


Džudo: U teškoj kategoriji slavio Čeh Krpalek, a Francuz Riner bez trećeg zlata

U teškoj kategoriji kod džudaša (+100 kg) legendarni francuski borac Teddy Riner nije uspio u namjeri da osvojio treće uzastopno olimpijsko zlato, u četvrtfinalu je izgubio od najbolje rangiranog borca Rusa Tamerlana Bašajeva. No, niti on nije uspio otići do kraja, u polufinalu je Bašajev izgubio 1-11 od Gruzijca Gurama Tušišvilija, svjetskog prvaka iz 2018.

Na kraju u finalu su se sastali Guram Tušišvili i Čeh Lukas Krpalek, olimpijski prvak iz Rija u poluteškoj kategoriji, a zlato je osvojio Krpalek, koji je slavio ipponom (10-0).

Teddy Riner, koji je jurio rekord od tri uzastopna zlata Japanca Tadahira Nomure (60 kg), koji je slavio na OI 1996., 2000. i 2004., na kraju je uzeo broncu, kao i Tamerlan Bašajev.

Kod džudašica u kategoriji +78 kg zlato je osvojila 21-godišnja Japanka Akira Sone, svjetska prvakinja iz 2019. U finalu je Akira Sone sa ipponom (10-0) svladala iskusnu 31-godišnju Kubanku Idalys Ortiz.

No, treba reći da je Kubanka na četvrtim olimpijskim igrama zaredom osvojila je medalju, ovaj puta srebrnu kao i u Riju. Ima još zlato iz Londona 2012, te broncu iz Pekinga 2008.

Brončane medalje osvojile su Francuskinja Romane Dicko i Irina Kindzerska iz Azerbajdžana, koja je došla do prve olimpijske medalje nakon što je 2012. u Londonu bila peta. Kindzerska je u susretu za broncu svladala Kineskinju Shiyan Xu ipponom (10-0).

Druga bronca pripala je Francuskinji Romani Dicko, koja je također ipponom (10-0) pobijedila Turkinju Kayru Sayit, koja je ponovno ostala bez medalje, bila je peta na prošlim Igrama Riju.


Mektić i Pavić osvojili 14. zlato za Hrvatsku

Tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su treću zlatnu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, te ukupno 14. zlatno odličje na ljetnim igrama za Hrvatsku od samostalnosti.

Prvu zlatnu olimpijsku medalju za Hrvatsku osvojili su rukometaši u Atlanti 1996. godine, a drugu dizač utega Nikolaj Pešalov četiri godine kasnije u Sydneyju.

Rukometaši su bili zlatni i u Ateni 2004. godine.

Uslijedila su tri zlata u Londonu. Sandra Perković je slavila u disku, Giovanni Cernogoraz u trapu, a najbolji su bili i vaterpolisti.

Do sada su najuspješnije bile OI u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet zlatnih medalja. U glavnim ulogama bili su Sandra Perković, braća Sinković, Sara Kolak, Josip Glasnović i Šime Fantela te Igor Marenić.

U Tokiju smo trenutačno na tri zlata. Slavili su Matea Jelić (tekvondo), Martin Sinković i Valent Sinković, te Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis).

OI u Barceloni (1992) i Pekingu (2008) jedine prošle bez zlata.

HRVATSKE ZLATNE OLIMPIJSKE MEDALJE

OI Barcelona 1992. - bez zlatne medalje

OI Atlanta 1996. - jedno zlato

1. mjesto - muška rukometna reprezentacija

OI Sydney 2000. - jedno zlato

1. mjesto - Nikolaj Pešalov (dizanje utega)

OI Atena 2004. - jedno zlato

1. mjesto - muška rukometna reprezentacija

OI Peking 2008. - bez zlata

OI London 2012. - tri zlata

1. mjesto - Sandra Perković (atletika)

1. mjesto - Giovanni Cernogoraz (trap)

1. mjesto - muška vaterpolska reprezentacija

OI Rio de Janeiro 2016. - pet zlata

1. mjesto: Josip Glasnović (trap)

1. mjesto: Sandra Perković (atletika)

1. mjesto: Sara Kola (atletika)

1. mjesto: Šime Fantela i Igor Marenić (jedrenje)

1. mjesto: Martin Sinković i Valent Sinković (veslanje)

OI Tokio - tri zlata

1. mjesto: Matea Jelić (tekvondo)

1. mjesto: Martin Sinković i Valent Sinković (veslanje)

1. mjesto: Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis)


Mladi Barega iznenadio Cheptegeija na 10.000 metara

Etiopljanin Selemon Barega osvojio je prvo zlato u atletskom programu na Olimpijskim igrama u Tokiju, on je slavio u utrci na 10.000 metara ispred svjetskog prvaka i svjetskog rekordera Uganđanina Joshue Cheptegeija dok je broncu osvojio još jedan Uganđanin Jacob Kiplimo.

Mladi, 21-godišnji Barega u taktičkoj je utrci iznenadio velikog favorita Cheptegeija krenuvši u finiš u posljendjem zavoju, otprilike 150 metara rije cilja. Barega je tim skokom stvorio nekoliko metara prednosti koje u ciljnoj ravnini Cheptegei i Kiplimo više nisu mogli nadoknaditi.

Barega je ciljem prošao u vremenu od 27:43.22 minuta, što je više od minutu i pol sporije od svjetskog rekorda kojega je Cheptegei postavio prošle godine u Valenciji. Cheptegei je za pobjednikom zaostao 21 stotinku, a brončani Kiplimo 66 stotinki.

REZULTATI:

1. Selemon Barega (Eti) 27:43.22

2. Joshua Cheptegei (Uga) 27:43.63

3. Jacob Kiplimo (Uga) 27:43.88

4. Berihu Aregawi (Eti) 27:46.16

5. Grant Fisher (SAD) 27:46.39

6. Mohammed Ahmed (Kan) 27:47.76

7. Rodgers Kwemoi (Ken) 27:50.06

8. Yomif Kejelcha (Ken) 27:52.03


Linker
18. travanj 2024 20:11