Anders Mol i Christian Sorum
 FRODE SANDBECH/RED BULL CONTENT POOL
IDEJA ZA ČISTU PETICU

Poznata Hrvatica osmislila čudesni projekt: Kako se igrala odbojka na 150 metara visokim stijenama!

‘Želja je bila nadahnuti navijače širom svijeta i na neki način signalizirati povratak tog sporta‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. rujan 2020. 22:55

Mogli bismo pokušati, ali riječima ni izbliza ne bismo mogli tako dobro kao fotografijom dočarati "odbojku u oblacima". Akteri meča na vrhu 150 metara visoke stijene Svolværgeita koja završava formacijama u obliku kozjih rogova su Anders Mol i Christian Sørum, norveški par u odbojci na pijesku, prvi na svjetskoj rang-listi. Mjesto održavanja je otok Austvågøya, jedan od iznimno atraktivnih Lofotenskih otoka koji s pravom nose nadimak "norveški Karibi".

Kad se zna kako iz projekta stoji Red Bull, onda je jasna vrhunska produkcija, ali ono što je nama posebno zanimljivo - cijeli projekt, koji uz "dodavanje lopte na kozjim rogovima" ima i pravu odbojkašku utakmicu na plaži, ali i snažnu ekološku komponentu, osmislila je i realizirala Nika Fleiss.

Bivša vrhunska skijašica nije "s neba" upala u odbojkašku priču, dapače, četiri je godine nakon završetka skijaške karijere radila upravo u odbojci na pijesku na svjetskoj razini, baš je ona dovela norveški par koji je u međuvremenu izrastao do svjetskog broja 1 u Red Bull i ovo je zapravo samo nastavak suradnje u obliku koji Niki trenutačno najviše odgovara.

image
Nika Fleiss

- Prvotna ideja bila je da Norvežani, koji su trenutačno svjetski broj 1 i bili su favoriti za OI koje su se trebale održati ove godine, odigraju prijateljski meč s Rusima, koji su broj 2, ali nam je korona poremetila planove. Rusi nisu smjeli putovati pa su uskočili Latvijci. Želja je bila nadahnuti navijače širom svijeta i na neki način signalizirati povratak odbojke na pijesku nakon što je otkazana većina sezone 2020. I to je bilo to, nazvali su me iz Red Bulla i ponudili da osmislim što bi sve bilo u projektu i kako bi to izgledalo, a moralo je biti u Norveškoj, koju mnogi doživljavaju samo kao zemlju za zimske sportove i ne znaju koliko atraktivne plaže i uvjete za odbojku na pijesku imaju - priča Nika Fleiss.

image
Odbojka na pijesku
FRODE SANDBECH/RED BULL CONTENT POOL

Već na prvo "guglanje" Nika je znala da je otočje Lofoten, sjeverno od Arktičkog kruga, ali zbog Golfske struje s blažom klimom od ostalih dijelova svijeta na tim geografskom širinama, idealno, ali nije bilo dovoljno odabrati samo atraktivnu lokaciju…

- U dogovoru sa Svjetskom odbojkaškom federacijom naš projekt smo povezali s njihovim vezanim za ekologiju. Naime, Good net, partner FIVB-a, svoje mreže za odbojku proizvodi od otpada i odbačenih ribarskih mreža pronađenih u oceanima. Meč između Norvežana i Latvijaca igrao se upravo preko jedne takve mreže, a uz pomoć našeg projekta skuplja se i novac za čišćenje oceana.

Cijela priča koju je Nika osmislila odmah se dopala Red Bullu, koji je dao zeleno svjetlo i u kolovozu, uz manje probleme, ali zato s genijalnim rezultatom projekt je realiziran.

image
FRODE SANDBECH/RED BULL CONTENT POOL

- To je Red Bull i sve mora izgledati "wow", a dio na stijenama im se dopao i zato što je način Red Bulla da se puno toga radi "na rubu", drukčije od drugih, atraktivnije. Vrijeme je u ovom dijelu godine nepredvidljivo u tom dijelu Norveške, a nama je trebalo dobro vrijeme i za penjanje koje je u zadnjem dijelu isključivo uz vodiče, a i ne bi bilo dobro da je utakmica na plaži igrana po kiši. Je, bilo je malo spoticanja, malo smo se namučili, nasmrzavali, bojali, ali smo uspjeli.

No, na "rogove" se nisu popeli svi koji su trebali…

- Aleksandrs Samoilovs, jedan od Latvijaca, se doslovno "smrznuo" od straha kad smo došli ispod stijene.

Iskreno, potpuno ga razumijemo. Izgleda sjajno, ali avantura je to isključivo za one koji se ne boje visine. A koliko su u Red Bullu zadovoljni obavljenim poslom pokazuje i njihova najava Niki da će projekt kandidirati za neku od nagrada. Definitivno odlično obavljen posao, a po svemu sudeći bit će ih još…

Linker
23. travanj 2024 23:31