Vlado Lisjak
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
U EPICENTRU UŽASA

Olimpijski prvak iz Petrinje: ‘Jezivo! U centar se ne može ni u ludilu. Čak se i asfalt podigao na mostu‘

U trenutku potresa bio je u Zagrebu. Nije mogao dobiti obitelj. Hitno je krenuo prema svom gradu...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. prosinac 2020. 17:04

Čuli smo se dan ranije, u ponedjeljak ujutro nakon onog potresa u zoru koji uzdrmao Petrinju, Sisak i okolicu. Mislili smo tada "to je to, nema više". Štoviše, Vlado Lisjak, naš proslavljeni hrvački olimpijski pobjednik iz Los Angelesa '84. tada nam je spomenuo kako mu je u trenutku tadašnjeg potresa, prva pomisao supruge i njega bila je "Bože, kako li je tek u Zagrebu, ako je ovako kod nas streslo".

Nije još tada znao da je epicentar kod njih. Baš kao što nitko nije ni naslutiti mogao da ono najgore tek slijedi. Dan kasnije, u nekom trenutku poslijepodneva kada je telekomunikacijska mreža "proradila", bio je prvi od sportaša kojeg smo nazvali.

- Na svu sreću, obitelj i ja smo dobro. Ali... ovo je bilo i još jest grozno - rekao nam je Vlado Lisjak poslijepodne, u javljanju iz razrušene mu, rodne Petrinje. U trenutku potresa nije bio u Petrinji. Čovjek u biti ne zna što je gore ili bolje. Ne biti u gradu koji se trese, a opet ondje su ti najmiliji. Strava.

- Bio sam u Zagrebu poslom i kada se u Zagrebu isto tako jako zatreslo, odmah sam išao zvati suprugu. Međutim, nije bilo više nikakvih veza. Mobiteli, telefoni... sve je "palo". Odmah sam sjeo u auto i krenuo u Petrinju. Putem sam ih konačno u jednom trenutku dobio, moje, ženu...

image
Vlado Lisjak
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Ne želimo ni zamisliti situaciju u kojoj jurite k svom gradu za koji znate da je stradao, a ne možete nikog dobiti, puni ste pitanja bez odgovora, straha, nespokoja. Onaj odvratni osjećaj zgrčenog želuca uslijed toliko nemoći pred snagom prirode, a pomiješano sa strahom. Strahom za svojom obitelji, najbližnjima. Pitanja se roje - "Jesu li dobro? Jesu li živi? Gdje su? Hoće li opet neki novi udara? Gdje...

- Jezivo je, jezivo. Čak je prije mosta preko Kupe, u Brestu, podignut je i asfalt na cesti. Tako da se vozilo usporeno, jednom trakom. U centar grada Petrinje se uopće ne može, ni u ludilu. Evo, dok pričamo ja sam još u autu, čekam suprugu, ona pješice ide iz Gavrilovića.

Gdje je vama stan, kuća? Koliko je ona stradala? Jeste u središtu grada?

- Ne, to je kada se dolazi iz smjera Zagreba, kod Gavrilovićevog igrališta, s desne strane.

Kolika su oštećenja?

- Stan je unutra oštećen. To je sve popadalo, ladice otvorene, stakla... Sve. Makar, to sada sve više nije ni bitno. Bit ćemo mislim neko vrijeme u vikendici tu blizu. Oprostite, ali sada stvarno moram prekinuti, ženu čekam još. Hvala vam svima u Sportskim novostima na brizi, hvala vam puno - iz razrušene će Petrinje jučer njezin najpoznatiji i najbolji sportaš, legendarni Vlado Lisjak.

Linker
10. svibanj 2024 13:02