MAVIS PODOKOLO Afp
NASILNI PROSVJEDI

Olimpijski odbor moli sportaše da ne pale kuće!? ‘Suzdržite se, učinite pravu stvar‘

‘Molim vas, ostanite doma i razmislite o uzroku ovih događaja i kako će to utjecati na sve nas‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. prosinac 2021. 08:26

Pomalo bizarna vijest dolazi sa Solomonskog otočja. Ondje sada već četvrti dan traju nasilni protuvladini prosvjedi. Povod su im nezaposlenost, siromaštvo i pazite sad, odluka premijera da prekine diplomatske odnose s Tajvanom, a uspostavi s Kinom!?

No, nije baš tako bezazleno jer je u prosvjedima dosad spaljeno 56 kuća i razorena cijela Kineska četvrt u glavnom gradu Honiari. Guverner središnje banke Solomonskog otočja čak je u očaju zamolio prosvjednike kada već demonstriraju, neka ne čine materijalnu štetu jer je ova dosadašnja već dosegla 15% BDP. Međutim, oglasio se priopćenjem i Martin Rara, predsjednik Olimpijskog odbora Solomonskog otočja koji je pozvao, točnije zamolio sve sportaše, trenere i dužnosnike da oni ne sudjeluju u prosvjedima i kriminalnim aktivnostima s njima povezanima.

- "... Pozivam još jednom, sve sportašice i sportaše da pripaze, sačuvaju sportsku infrastrukturu u našoj zemlji. Učinite pravu stvar... Sportaši i sportski čelnici bi trebali biti uzor našem društvu. Suzdržite se, izbjegavajte nasilje svake vrste..." - vapi u pismu predsjednik Olimpijskog odbora. U zadnjoj rečenici naglašava.

- "Molim vas, ostanite doma i razmislite o uzrok ovih događaja i kako će to utjecati na sve nas."

E sad, malo je samo nejasan i predsjednik Martin Rara u pozivu sportašima, kako mogu čuvati svoju sportsku infrastrukturu ako će ostati doma, ali ne sitničarimo. Što je najgore, Solomonsko otočje, država na jugu Tihog oceana s oko 600.000 stanovnika, nema dovoljno ni policajaca, pa im sada u pomoć pristižu policajci iz Papua Nove Gvineje, Fidžija, ali i iz Novog Zelanda i Australije.

Linker
24. travanj 2024 00:22