ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
DRUGA ETAPA

Obožava vožnje po Hrvatskoj: 19-godišnji Nizozemac slavio u Otočcu i preuzeo ukupno vodstvo na Cro Raceu

‘Današnja etapa bila je mnogo zahtjevnija od jučerašnje, ali meni je to odgovaralo‘, veli pobjednik
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. rujan 2021. 17:30

Onaj koji je u utorak bio drugi u cilju, 19-godišnji Nizozemac iz Jumbo Viste, Olaf Kooij, u drugoj etapi, koja je u srijedu vožena između Slunja i Otočca u dužini od 187 kilometara, prvi je prošao ciljem i tako je nakon prve etape u povijesti CRO Racea koja se u cijelosti vozila po Lici, mladi Nizozemac preuzeo ukupno vodstvo, a Jumbo Visma će već u četvrtak u etapi koja ide od Primoštena do Makarske čuvati majicu vodećeg za Koija.

Bio je to epilog druge etape, razigrane, s više brda, s jednim bijegom, koji je opet neutralizirao peloton, pa se na koncu sve odlučivalo u borbi u završnom sprintu, gdje je Jumbo Visma napravila najbolji posao za svojeg najbržeg čovjeka.

Šestorica u bijegu

Nedugo nakon starta u Slunju, u bijeg je krenulo šest biciklista; Poljaci Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Mateusz Grabis (Voster ATS Team), Belgijanac Laurens Huys (Bingoal Pauwels Saucers WB), Slovenac Boštjan Murn (Adria Mobil), Nijemac Dominik Roeber (P&S Metalltechnik) i Austrijanac Manuel Bosch (Felbermayr Simplon Wels).

Već na Plitvičkim jezerima bio je prvi prolazni cilj i tu je najbrži bio Budzinski, a onda je krenuo uspon na Varičake. Na tom usponu su se iz pelotona odvojila dvojica iz Kern Pharme, Španjolac Jaime Castrillo i Rus Sava Novikov, koji su ubrzo spojili priključak s odbjeglom šestorkom. Ipak, na prvom brdskom cilju, Budzinski je prošao prvi.

U jednom je trenutku ovih osam vozača imalo i četiri minute prednosti u odnosu na glavnu skupinu. Prvi prolaz kroz cilj u Otočcu pripao je Grabisu, da bi se na najtežem usponu dana odvojio Jaime Castrillo i osvojio Kuterevo, pa je time i preuzeo zelenu majicu za najboljeg penjača.

Kooij po ukupnu pobjedu

Međutim, glavna skupina je sve brže počela skidati zaostatak za bijegom, pa su ulovili, posljednjeg Castrilla negdje na 20 kilometara do cilja. Krenula se slagati taktika za završni sprint, koji je, ispostavilo se, najbolje odradila Jumbo Visma za Olafa Kooija.

- Ova je etapa bila mnogo zahtjevnija od one dan ranije, ali meni je to odgovaralo. U nastavku utrke očekuju nas još zahtjevniji ispiti, ali došli smo ovdje s vozačima koji se mogu boriti za ukupnu pobjedu - kazao je nakon ulaska u cilj u Otočcu Kooij, koji je očito spreman ići na ukupnu pobjedu na šestom izdanju Cro Race.

​Iza sebe ima World Team momčad, a to je uvijek prednost...

Linker
28. rujan 2024 15:44