Waheedullah Hameedi

 Screenshot: Facebook
UŽASNA SITUACIJA

Drama u Beogradu: Boksačka reprezentacija već mjesec dana traži azil jer bi ih kod kuće - ubili!

‘Ubili! Ubili bi nas talibani. Znamo to i to nam je i poručeno. Kada su talibani preuzeli vlast...‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. prosinac 2021. 07:46

Svjetsko seniorsko boksačko prvenstvo završilo je u Beogradu još 6. studenoga. Još i dan danas, mjesec poslije, jedna se reprezentacija i dalje nalazi ondje. Riječ je 13 Afganistanaca (11 boksača i dvojica dužnosnika) koji su odbili vratiti se u domovinu, te zasad u statusu azilanata traže utočište i spas u Srbiji.

Hasib Malikzada, jedan od boksača za francusku novinsku agenciju AFP veli, kako žive samo na relaciji hotel - dvorana, jer i dalje treniraju, ali da se u Kabul ni u kojem slučaju ne vraćaju. Zato jer bi ih ondje...

- Ubili! Ubili bi nas talibani. Znamo to i to nam je i poručeno. Kada su talibani iznova preuzeli vlast, u kolovozu, sve boksačke dvorane su odmah zatvorene.

Glavni tajnik Afganistanskog boksačkog saveza, Waheedullah Hameedi prisnažuje ove tvrdnje svojih boksača.

- Osobno sam primio jako puno i previše upozorenja s porukom da se ne vraćamo u Afganistan.

Zašto su boksači na udaru talibana? Pa, i nisu baš samo i tek sada. Kada su prvi puta talibani preuzeli vlast u Afganistanu, od 1996. do 2001. boks je bio zabranjen s obrazloženjem da se "protivi ljudskom dostojanstvu". Zanimljivo opravdanje, posebno kada dolaze od onih koji javno odrubljuju glavu onome tko im se jednostavno ne sviđa ili nije "njihov". No, još je zanimljivije koji sport talibanske vlasti vole i njega sada promoviraju u Afganistanu. To je - kriket!? Razlozi nisu baš pretjerano jasni i logični. (dba)

Linker
20. travanj 2024 04:02