Pad snimatelja s motora
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
FOTO: SPEKTAKULARNA UTRKA

Drama na Cro Raceu, padali snimatelji, policajci... Hrvat fenomenalan, može čak i do ukupne pobjede

Dramatična četvrta etapa od Zadra do Crikvenice pripala Olavu Kooiju, naš Josip Rumac bio je treći
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. listopad 2021. 18:32

Bilo je to 197 kilometara borbe s vjetrom, usponima, ali uz predivne vizure koje su pružale između Zadra i Crkivenice. Bio je to i dan u kojemu je bilo najdramatičnije, posebno kroz Crikvenicu, kroz koju su biciklisti morali dva puta proći. U tehnički zahtjevnim zavojima bilo je tako, padova, a koliko je sve skupa teško kad ste u pelotonu, može posvjedočiti i jedan policajac iz osiguranja, koji je također sletio na cestu, ali s motocikla. Iako nije bio u pelotonu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Do pobjede je stigao Nizozemac Olav Kooij, isti onaj koji je u prve dvije etape bio prvi i drugi, te nosio do Makarske crvenu majicu namijenjenu vodećem, ali Biokovo je bilo prežestoko za ovog 19-godišnjeg Nizozemca, pa je na koncu završio s velikim zaostatkom treću etapu. No, u četvrtoj, neće mu to pomoći u ukupnom poretku, Kooij je opet bio strašan. Stigao je prvi ispred Australca Kadena Grovesa, ali i našeg Josipa Rumca, koji, nakon što je bio četvrti u Makarskoj, sada još popravio svoj najbolji doseg na Cro Raceu, jer je sada upisao treće mjesto. I četvrti je ukupnom poretku, zaostaje samo osam sekundi iza vodećeg uoči posljednje dvije etape!

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Ispred kombija njegove momčadi Androni, skupila se obitelj i prijatelji, a Rumac je secirao učinjeno.
- Išli smo se boriti. Odlučili smo u momčadi da ćemo i u ovoj etapi pokušati. Cilj je bio isti kao prije dvije godine, dobro ga poznajem, jer sam prije nekoliko dana otišao još jednom pogledati te zadnje zavoje. Bilo mi je teško nakon etape u četvrtak, bilo mi je teško uspinjati se, ali sam se uspio držati vodeće skupine kad smo dosegli bjegunce. Na magistrali sam se pokušao u pelotonu maksimalno odmoriti i išao sam po ciljeve. po mjesto u najbolja tri. Na negdje 500 metara do cilja, na prvom velikom lijevom zavoju ušao sam kao prvi, ali dva dečka koja su na kraju završila ispred mene su realno brža od mene. Ja nisam toliko brz u sprintu. Znate kako je u biciklizmu, najslabiji u sprintu prvi pokuša napasti, pa što bude. Što se tiče padova, njih nisam vidio, ništa nisam čuo, imao sam svoju putanju, svoj cilj.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


On se proteže i na subotu. Na etapu od Rapca do Opatije.
- Idem se dobro odmoriti, pa ćemo vidjeti - zaključio je Rumac.


Bio je on mnogo zadovoljniji, nego je to bio pobjednik Nizozemac Olav Kooij, iako je ovo bila druga pobjeda uz jedno drugo mjesto u četiri odvožene etape.
- S jedne strane sam jako sretan jer sam ostvario i drugu pobjedu na ovoj utrci, no opet ne mogu biti sretan jer smo kao momčad u padovima ostali bez dva biciklista.

image
IVAN LACKOVIC


Norvežanin Andres Skaarseth (Uno X) je preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu zahvaljujući tri sekunde bonusa koje je osvojio prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom u Crkivenici. Time se po vremenu izjednačio s do sada vodećim Belgijancem Milanom Mentenom (Bingoal), ali je zbog boljih plasmana u etapama preuzeo crvenu majicu.


Vrlo brzo nakon starta u Zadru etape formirala se skupina od sedam vozača, Poljaci Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Szymon Rekita (Voster ATS Team), Nijemac Tom Lindner (P&S Metalltechnik), Slovenac Žiga Horvat (Adria Mobil), Talijan Nicolo Buratti (Friuli), Austrijanac Felix Ritzinger (WSA KTM Graz) i Australac Felix James Meo (Vorarlberg). Prednost vodećeg šeserca pred pelotonom narasla je na gotovo šest minuta da bi se na prvom usponu dana na Ćaćiće izdvojio Rekita koji je i osvojio brdski cilj ispred Lindnera i Ritzingera.

image
Pobjednik četvrte etape Cro race utrke je Olav Kooij iz Nizozemske.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Solo-vožnja Rekite završila je 67 kilometara prije cilja kada ga je dostigao ostatak bijega. Kako se prednost u odnosu na peloton rapidno smanjivala, 50-ak kilometara prije cilja ona je iznosila manje od dvije i pol minute, uslijedili su novi napadi. Prvi je bio Lindner koji je stoga i osvojio prvi prolazni cilj u Senju, zatim mu se pridružio i Boguslawski koji je bio najbrži na drugom prolaznom cilju u Novom Vinodolskom, no svi bjegunci uhvaćeni su i prije prvog prolaska ciljnom ravninom u Crikvenici.
Tamo je važne bonus sekunde osvojio Skaarseth.

image
Josip Rumac
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Tijekom završnog kruga oko Crikvenice vozači su pred sobom imali i drugi uspon dana na Dramalj kojim je prvi prošao Traen i tako povećao svoju prednost u borbi za zelenu majicu koju će nositi i u petoj etapi koja je na programu u subotu od Rapca do Opatije u dužini od 137.5 kilometara.


Rezultati biciklističke utrke CRO Race:

1. Olav KOOIJ* TJV 5:10:01 4h49'16''

2. Kaden GROVES BEX +0''

3. Josip RUMAC ANS +0''

4. Maciej PATERSKI VOS +0''

5. Itamar EINHORN ISN +0''

6. Antonio ANGULO SAMPEDRO ANTONIO EUS +0''

7. Piotr BROZYNA MSP +0''

8. Riccardo CARRETTA* CTF +0''

9. Stephen WILLIAMS TBV +0''

10. Sanz Gotzon MARTIN EUS svi u vremenu pobjednika

UKUPNO

1. Anders SKAARSETH UXT 19h01'50''

2. Milan MENTEN BWB isto vrijeme

3. Mick VAN DIJKE* TJV +6''

4. Josip RUMAC ANS +8''

5. Markus HOELGAARD UXT +9''

6. Urko BERRADE FERNANDEZ EKP +10''

7. Torstein TRAEEN UXT

8. Dominik ROBER* PUS

9. Stephen WILLIAMS TBV +11''

10. Antonio ANGULO SAMPEDRO ANTONIO EUS +12''

Linker
27. lipanj 2024 23:34