RONALD GORSIC Cropix
ODLIČAN NASTUP

Bojana Bjeljac istrčala drugi hrvatski rezultat svih vremena u Valenciji i ispunila norme za SP i EP

Valencia se tako pokazuje sretnim mjestom za Bojanu jer ovdje je 2019. ispunila normu za OI
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. prosinac 2021. 17:17

Hrvatska atletičarka Bojana Bjeljac završila je iznimno jaki maraton u Valenciji na visokom 12. mjestu, te pritom značajno popravila osobni rekord. Članica Dinamo-Zrinjevca u cilj je ušla u vremenu 2;26:08 čime je za minutu i 34 sekunde nadmašila svoj dosadašnji najbolji rezultat istrčan u istom ovom gradu prije dvije godine.

Valencia se tako pokazuje sretnim mjestom za Bojanu jer ovdje je 2019. ispunila normu za Olimpijske igre, a ove je nedjelje uhvatila norme za oba velika natjecanja sljedeće godine - Svjetsko prvenstvo u Eugeneu i Europsko prvenstvo u Münchenu. Kako se oba natjecanja održavaju unutar samo mjesec dana, Bojana će se vjerojatno morati odlučiti samo za jedno, jer nemoguće je u tako kratko roku kvalitetno istrčati dva maratona, ali to su sada slatke brige za nju i njezina trenera Mladena Kršeka.

Ispunjene norme nisu jedina velika stvar koju je Bjeljac napravila u Valenciji. Sa spomenutim se rezultatom, naime, vratila na drugo mjesto svih vremena u Hrvatskoj, koje joj je nakratko "preotela" klupska kolegica Kristina Hendel, istrčavši u listopadu u Essenu 2;27:31. S nedjeljnih 2;26:08 Bojana je ostala samo 24 sekunde za hrvatskim rekordom koji od 2013. drži Lisa Nemec.

Bjeljac je na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, točnije u Sapporu koji je bio domaćin maratonskih utrka, zauzela 53. mjesto. Na velikoj vrućini i vlažnosti zraka nije mogla bolje od 2;39:32, a požalila se kasnije i da joj je nedostajalo maratonskih treninga jer je dosta vremena posvetila klupskim i reprezentativnim obvezama na kraćim disciplinama. U međuvremenu se u potpunosti posvetila treninzima za drugi maraton godine, odradila je i sad već tradicionalne pripreme u Keniji, i to je rezultiralo odličnim nastupom u Valenciji.

Pobjedu je iznenađujuće odnijela Kenijka Nancy Jelagat koja nije bila među favoritkinjama. Osobni je rekord nadmašila za čak 17 minuta i slavila u vremenu 2;19:31 što je i sedmi rezultat u svijetu ove godine. Druga je bila Etiopljanka Etagegne Woldu s 2;20:16, a treća njezina sunarodnjakinja Beyenu Degefa s 2;23:04. Bjeljac je bila treća među Europljankama, iza Irkinje Fionnuale McCormack (2;23:58) i Talijanka Giovanne Epis (2;25:20).

U muškoj je konkurenciji pobijedio Kenijac Lawrence Cherono s 2;05:12, drugi je bio Etiopljanin Chalu Deso (2;05:16), a treći još jedan Kenijac Philemon Kacheran (2;05:19).

Linker
24. travanj 2024 18:40