Filipe Šestan Hrvatska Croatia Zlatna liga CEV 2024 reprezentacija odbojka

 Cev.eu
ZLATNA LIGA ODBOJKAŠA

Hrvati traže nove pobjede u epicentru cyber-kriminala

Hrvatska na turniru u Rumunjskoj igra protiv Portugala (petak), odnosno domaćina (subota)
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. svibanj 2024. 11:11

Kao jedna od četiri reprezentacije sa savršenim učinkom u prvom vikendu ovoljetne europske Zlatne lige, hrvatska muška odbojkaška reprezentacija otputovala je na sljedeći turnir, a ovoga je puta destinacija Rumunjska. Tamošnji grad Ramnicu Valcea - koji je zanimljiv i zbog toga što je svojedobno nosio nadimak Hackerville jer je, eto baš tamo, bio svojevrsni svjetski epicentar cyber-kriminala, odnosno leglo hakera, internetskih prevaranata kojima se naveliko bavio i FBI i brojne druge sigurnosne agencije - domaćin je turnira na kojem će uz domaćina i Hrvatsku igrati još i Portugal. Prije nego s Portugalcima odmjerimo snage u subotu, danas (18.30) ćemo pokušati uzvratiti Rumunjima za bolan poraz od prošlog ljeta.

Naime, upravo smo protiv njih igrali osminu finala lanjskog Europkog prvenstva, ali nismo iskoristili vrlo dobru priliku za plasirati se u četvrtfinale, ispali smo nakon velike borbe u pet setova. Neće ovaj današnji dvoboj imati težinu tog okršaja, koji se igrao u bugarskoj Varni, ali poslužit će kao dodatna motivacija za naše igrače, među kojima je i ovoga ljeta Filip Šestan.

Ovaj je 29-godišnji Zadranin u sada već bogatoj inozemnoj karijeri četiri sezone proveo upravo u Rumunjskoj, igrajući za dva kluba (Craiova, Galati).

- Poznajem rumunjsku odbojku i njihove igrače dosta dobro, i veselim se ponovnom povratku tamo. Znamo već podosta o suparnicima, domaćin ima dobar roster, širinu i na klupi, ali mi se time ne opterećujemo. Imamo dobru atmosferu u momčadi, pogotovo nakon dvije pobjede u Finskoj, i želimo nastaviti u istom ritmu.

Hrvatska je, naime, proteklog vikenda u Tampereru upisala pobjede i protiv Finske i protiv Belgije pa time postavile dosta visoke standarde za ostatak ljeta.

- Čak smo se i mi na neki način malo iznenadili, jer nije bilo rezultatske presije. Ali da, dobro smo odigrali, malo slabije ušli u prve setove, a onda se stabilizirali i riješili to u našu korist. Nismo puno griješili, a to je posljedica toga što se već dobro poznajemo svi, što smo dugo u reprezentaciji.

Ipak, novi je izbornik, Igor Juričić, njega niste poznavali.

- Ne, i mogu reći da u ovom uvodnom dijelu imam izrazito pozitivno mišljenje o njemu. Odmah na početku nam je predstavio svoju viziju kako bi htio da reprezentacija igra i izgleda, posebice inzistira na obrani i zaštiti bloka, no to zapravo i nije neka novost s kojom se kao igrači susrećemo. Puno nas slično igra i u klubovima.

A Šestan će od sljedeće jeseni još jednom promijeniti klupsku sredinu. Nakon sezone u francuskom Chaumontu odlazi u češki klub Karlovarski.

- Sezona u Francuskoj bila je nekako "šarena", bili smo prvi u regularnom dijelu, a onda pali u doigravanju u polufinalu. Dosta smo se mijenjali na poziciji primača-pucača, tako da sam zapravo pun želje i volje došao na reprezentativne pripreme jer sam se zaželio kontinuiteta igara - rekao je Filip.

Kontinuitet je i da će treću godinu zaredom Hrvatska biti domaćin Final Foura Zlatne lige. Nakon Varaždina (2022.) i Zadra (2023.) za vikend 15. i 16. lipnja domaćin će biti Osijek. Kao domaćini, naša je momčad automatski i polufinalu, bez obzira na rezultate ostvarene u šest utakmice ligaškog natjecanja koje je u tijeku. Dakle, nemaju naši imperativ pobjeda, pa mogu rasterećenije igrati utakmice.

- Ne zamaramo se time zapravo, ionako kada utakmica krene o tome ne razmišljaš, već želiš pobijediti - zaključio je kaže Šestan.

Inače, za ovu je godinu malo promijenjen sustav natjecanja Zlatne lige, pa više nema podjele u skupine, već se vodi zajednički poredak za svih 12 reprezentacija sudionica. Uoči drugog vikenda natjecanja uz nas su maksimalni Češka, Ukrajina i Portugal. No, nakon vikenda koji dolazi to neće biti slučaj, jer osim nas i Portugala, međusobno igraju i Češka i Ukrajina. Kako god, osim nas kao domaćina, tri najbolje reprezentacije (nakon što svi odigraju po šest utakmica) izborit će plasman na osječki Final Four.

RASPORED

Tampere, 17. i 18. V.
Hrvatska - Finska 3:1
Hrvatska - Belgija 3:1

Ramnica Valcea, 24. i 25. V.
Rumunjska - Hrvatska (18.30)
Hrvatska - Portugal (18.30)

Osijek, 31. V. i 2. VI.
Hrvatska - Sj. Makedonija (19.00)
Hrvatska - Španjolska (19.00)

Linker
24. svibanj 2024 11:11