Andrea Mihaljević (arhivska snimka)

 DAMIR KRAJAC Cropix
ODBOJKA

Debi novog izbornika prošao s teškim porazom: Hrvatice bez osvojenog seta ‘pale‘ protiv Azerbajdžana

Poraz ženske reprezentacije u prvoj utakmici ovoljetne europske Zlatne lige
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. svibanj 2024. 22:23

HRVATSKA - AZERBAJDŽAN 0:3 (19:25, 19:25, 22:25)

OSIJEK - Mala dvorana Gradski vrt. Gledatelja 250. Suci: Valentar (Slo), Boulanger (Bel).

HRVATSKA: Antunović 2, Grbavica 0, Karatović 9, Grabić 11, Šamadan 5, Butigan 8, Štimac (L), Mihaljević 12, Deak, Marković 0, Strize, Strunjak, Smoljan (L), Freund. IZBORNIK: Igor Arbutina.

AZERBAJDŽAN: Dorošenko 2, Stepanenko 17, Bašnakova 10, U. Karimova 10, Mertsalova 3, Kiriljuk 13, J. Karimova (L), A. Imanova 0, Azimova, Alijeva, J. Imanova 0, Abujeva, Bajdijuk, Alaskarova (L). IZBORNIK: Faig Garajev.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 39, Azerbajdžan 39.

POENI IZ SERVISA: Hrvatska 4, Azerbajdžan 6.

POENI IZ BLOKA: Hrvatska 4, Azerbajdžan 10.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 13, Azerbajdžan 20.


Nije dobro počeo novi reprezentatvni ciklus za hrvatske odbojkašice. U prvoj utakmici Zlatne lige poražene su na domaćem terenu, u Osijeku, od Azerbajdžana.

Kao susjede na europskoj rang-ljestvici - Hrvatska 19., Azerbajdžan 20. - moglo se očekivati da će dvoboj biti neizvjestan, ali na koncu i nije ispao takav. Djelomično zbog dobre igre gošći, djelomično zbog nedostatka jednako kvalitetne predstave naše izabrane vrste.

Bio je to ujedno i premijerni službeni nastup za Igora Arbutinu na mjestu izbornika Hrvatske, od kojeg je sigurno očekivao puno više, međutim ostat će upisan poraz u debiju, a prvu pobjedu će morati tražiti u nedjelju, kada također u Osijeku igramo protiv Slovačke.

image

Igor Arbutina (arhivska snimka)

HOS Hos

S obzirom na to da ima i noviteta u igračkom kadru, par novih lica, odnosno izostanak nekih dobro poznatih, standardnih prezimena iz kojekakvih razloga, valja notirati koga je za svoju prvu postavu izabrao Arbutina. Bile su to Karla Antunović kao tehničar, povratnica Mika Grbavica (prošlo je ljeto nije bilo zbog ozljede) na dijagonali, debitantica Leonarda Grabić i Dijana Karatović na poziciji primača-pucača, odnosno Martina Šamadan i Božana Butigan kao blokerski par, uz libera Izabelu Štimac.

No, već je polovicom prvog seta Arbutina morao posegnuti za izmjenama, jer stvari nisu funkcionirale dobro, ni na prijemu, a onda posljedično ni u napadu. Ulaskom Andree Mihaljević umjesto Grbavice napad je dobio malo na probojnosti, ali opet nedovoljno da bi Hrvatice kontinuirano uspijevale držati Azerbajdžanke pod pritiskom, a kamoli ih opasnije uzdrmati. Štoviše, u drugom setu, kada smo imali dobar interval te uspjeli poništiti zaostatak od pet poena (10:15) te doći do potpunog egala (19:19), odgovor Azerbajdžana bio je silovit - napravile su seriju od šest poena s kojima su elegantno zaključile set.

U trećoj dionici pokazali smo najbolju igru, uspjeli nešto duže vremena biti ravnopravni, štoviše uspjeli doći i na opipljivih +4 (12:8), međutim to je bilo to. Gošće su izjednačile već na 13, a onda i preuzele vodstvo i malo po malo gradile siguran put do pobjede.

Na koncu, Mihaljević je bila naša najefikasnija igračica sa 12 poena, a još je jedino Grabić bila dvoznamenkasta (11), a što se statistike tiče najviše "bode" podatak da smo prvi izravan poen iz bloka upisali tek u trećem setu...

Nova prilika za Hrvatsku je, dakle, u nedjelju protiv Slovačke (19.00).

Linker
23. lipanj 2024 01:38