ANTE CIZMIC Cropix
Cilj je evidentan

Jakobušićev ljetni san: Hajduk mora prekinuti 13 godina dug niz, o tome ovisi kompletna sezona

Nikoličius mora sklopiti momčad, Leko podići formu i spremiti ekipu, a Jakobušić osigurati uvjete
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. lipanj 2023. 13:18

Vjerojatno bi predsjednik Hajduka još jučer potpisao scenarij u kojem na božićnom domjenku prepričava kako je Bijele jedan pogodak dijelio od nastavka natjecanja.

- Imali smo godinu s trofejom, ali i godinu s europskom jeseni, koja se umalo pretvorila u proljeće - počeo bi Jakobušić svoj kratki božićni ekspoze.

Odlično zvuči u navijačkim snovima, ali da ne idemo previše daleko, da ne radimo ražanj dok zeko još po šumi veselo trčkara, treba vidjeti kakve su šanse da se takav scenarij zaista i ostvari.

Europa je prijelomna točka nove sezone, s tom konstatacijom svi se slažu. Nakon dvije godine u kojima se Hajduk mučio kroz europske labirinte, treća stiže kao trenutak u kojem strpljenje doživljava kulminaciju. U strategiji Hajduka jasno je navedeno da klub želi dvaput igrati kvalifikacije Lige prvaka i Europske lige, jednom grupnu fazu Lige prvaka, jednom u skupini Europske lige, triput u skupini Konferencijske lige, te jednom igrati šesnaestinu i jednom osminu finala. Strategija je donesena u jesen 2021. i dosad je jedna prigoda ispuštena. Međutim, Jakobušić je tijekom svog dvoipolgodišnjeg mandata u dva navrata već ulazio u europsko ljeto, a kada se pažljivo iščita što bi Hajduk želio kroz Strategiju, jasno je da nema prostora za pogrešku. Bijeli žele pet europskih jeseni, a pet je prigoda ostalo do kraja strategije, do 2027. godine.

Najtužnija stranica

Hajduk je preko Kostanaja i Villarreala, kroz dvije potpune krajnosti, svoj europski put završavao u kvalifikacijama. Jednom na krajnjem istoku UEFA-ine obitelji, drugi put gotovo na zapadnom kraju Europe.

U prvom navratu ispisali su hajdukovci jednu od najtužnijih stranica svoje europske povijesti, koja ionako zadnjih sezone ne bilježi neke trenutke za pohvalu i dugo sjećanje. Villarreal je već bio sasvim druga priča, kvalitetni klub, momčad koja je tri mjeseca prije Hajduka igrala polufinale Lige prvaka. Zato prije nego krenemo u opcije za budućnost, prvo se posvetimo poukama. Što Bijeli naučili iz recentne prošlosti?

Tobol je nešto što se više ne bi smjelo ponoviti. Kostanay nije bila pouka, Kostanay je bila životna lekcija. Godinu poslije osjetio se klupski rast. Momčad snažnija, klub stabilniji, ali Villarreal je ipak previsoka prepreka. Ovog ljeta čemu se možemo nadati?
Primarni zadatak je pojačati momčad. Hajduk mora nastaviti s podizanjem kvalitete, mora napraviti nadogradnju. Ekipa je kroz sezonu pokazala prednosti i mane, ali u mercatu je dakako naglasak na mane. Na dolaske i kvalitetu više koju treba dodati aktualnom kadru.

Godine razočaranja

Druga zadaća je momčad dovesti u formu sredinom kolovoza. U najbolju formu. Od Europe ovisi u kojem će smjeru ići kompletna sezona Hajduka. Jer, tolike godine razočaranja mora Jakobušić ponijeti na svojim leđima. Predsjednik Hajduka je dvije i pol godine, ali to kratko razdoblje ne skida s njegovih ramena teret europskih promašaja Bijelih u bliskoj prošlosti. Jakobušić mora prekinuti dugi niz od 13 godina bez europske jeseni. Takva će situacija biti i nekom budućem predsjedniku ako Dubrovčanin ne uspije. Svi nose teret kompletne prošlosti, bez obzira na duljinu boravka u klubu. I Leko također, budući da je druga zadaća njemu povjerena. Nikoličius mora sklopiti momčad, Leko podići formu i spremiti ekipu za proljeće, a Jakobušić osigurati da svi uvjeti budu na vrhunskoj razini, adekvatni visokim zahtjevima.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Što je treća zadaća? Izazvati sreću. U jesen 2010. Hajduk je do europske jeseni stigao preko kluba Unirea Urcizeni. U play-offu Europske lige namjerili su se na Rumunje u raspadu. Klub sjajnih recentnih rezultata, ali teškog aktualnog trenutka i nepostojeće budućnosti. Hajduku za prolaz do skupina Konferencijske lige treba neki faktor sreće. Veći ili manji, nije ni bitno. Ali, s nekim novim Villarrealom teško bi se provukli u skupinu.

Cilj je evidentan

Ove godine trebat će sreće već u 3. pretkolu, na samom startu kvalifikacija. Hajduk nije nositelj, a među nositeljima vrebaju “kapitalci” poput AZ Alkmaara, Dynama Kijev, neugodnog Partizana, a ukoliko prođu prethodne kvalifikacije pridružit će im se Club Brugge, Basel, Fenerbahče, Bešiktaš, Gent i CFR Cluj. Upravo smo dva posljednja izdvojili jer prošle sezone Bijeli su odigrali test-susrete s Clujom i Gentom, u oba dvoboja poraženi su “bez ispaljenog metka”. Bilo bi zgodno još jednom pogledati te susrete prije ulaska u kvalifikacije Konferencijske lige.

Idemo dalje, u play-offu dolazi još teži ždrijeb, pridodaju se Juventus i Eintracht Frankfurt, u ždrijeb ulaze i gubitnici iz Lige prvaka i Europske lige. Sve redom klubovi s puno većim koeficijentom i dalje nema smisla “gatati”. Hajdukov ždrijeb za 3. pretkolo je 24. srpnja, a za play off 7. kolovoza, što znači da će Bijeli tri dana prije ulaska u novi europski izazov znati kakav im je kompletni put kroz europski labirint.

Sve je jasno osim protivnika. Hajduk ima cilj, zna i način kako do cilja. Ima li sredstva i znanja, pitanje je na koje ćemo odgovor tek dobiti. Jakobušić je svjestan da je nakon dva osvojena Kupa i razočaravajućeg pohoda na titulu iz prošle sezone Europa indikator za sljedeću. Hajduk realiziran kroz Europu dobio bi sasvim novu dimenziju, podigao se na svim razinama, a Jakobušić bi klupskoj povijesti dodao još jednu važnu dionicu s osobnim potpisom. Rezultat nakon kojeg nitko više ne bi pitao “dokad je Jakobušiću mandat”? Jasno, početkom lipnja, sve je još uvijek samo ljetni san.

TRI ZADATKA DO EUROPE

1. POJAČANJA

- zadatak u domeni sportskog direktora Nikoličiusa. Hajduk za Europu mora dovesti jača rješenja u svakoj od linija. Obrambeni, vezni i napadač. Barem tri igrača su potrebna Hajduku za ambiciozniji europski pohod.

2. FORMA

- zadaća koju obavlja trener Leko. Momčad za Europu mora biti na najvišoj razini. Primarno kompletirana, ali s formom koja je na gornjem limitu. Prvenstvo kroz sezonu nudi prigode za popravni, Europa samo četiri utakmice u kolovozu za prolaz do jeseni.

3. SREĆA

- faktor koji nitko ne može potpisati, niti taj segment ulazi u nečiju odgovornost. Sreća u ždrijebu bit će jako potrebna, s obzirom na to koliko je kvalitetnih klubova u “bubnju” i nema spora da će neka “sretna ruka” puno pomoći Bijelima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 02:28