GORAN MEHKEK Cropix
VELIKA POBJEDA

Jakirović obožava ovakve utakmice, a Dinamo nije pokolebao ni čovjek koji je vukao iritantne poteze

Plavi su ‘položili pismeni ispit‘ i sad tu dobru ocjenu moraju potvrditi na "usmenom"
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 06:27

Još su jednu veliku europsku utakmicu odigrali Dinamovi nogometaši, ostvarili su i još jednu sjajnu pobjedu, ali odmah treba istaknuti da je napravljen tek prvi korak prema plasmanu u četvrtfinale Konferencijske lige. Istina je, tih 2:0 zvuči sigurno, uvjerljivo, nudi golemi optimizam uoči uzvrata u vrućem Solunu, ali ne smije biti ni najmanjeg opuštanja, niti razmišljanja da je napravljen veći dio posla. Ne, Plavi su, recimo to ovako, "položili pismeni ispit" i sad tu dobru ocjenu moraju potvrditi na "usmenom"...

U uzburkanom moru ovosezonskih oscilacija, Dinamo je tri najozbiljnije, najzrelije i najodgovornije utakmice odigrao ove godine - u Europi! Dvaput s Betisom, sad i s PAOK-om, kad je bilo najteže, Plavi su bili najbolji, kad je trebalo pokazati maksimalnu taktičku spremnost i zrelost, Plavi su to učinili. Trener Sergej Jakirović, očito je, obožava ovakve, velike utakmice i u pripremi tih dvoboja ne prepušta slučaju ni najmanju potankost. Vidjelo se to u četvrtak, primjerice, kod defenzivnih prekida, jako oružje grčke momčadi posve je otupljeno dobrim postavljanjem i "markiranjem" suparničkih igrača.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Bila je to žestoka i tvrda bitka, poglavito na sredini terena. PAOK je sasvim drukčija momčad od Betisa, znatno agresivnija, nekako nam je djelovao više natjecateljski od španjolskoga sastava, koji igra ljepši, ali i "mekši" nogomet. I trebalo je strpljenja i mudrosti za igru s takvim suparnikom. A Dinamo je sve to imao, Dinamo je zatvorio prilaze svojim vratima, na agresiju je odgovorio agresijom, nije ga pokolebao ni jednostrani kriterij suca Agajeva, koji je iritantno "navlačio" za Grke.

I čekao je svoje prilike za "kontre". Dočekao ih je, sjajni i ubojiti Petković najprije je kaznio kardinalnu pogrešku španjolskog braniča Jonnyja Otta, da bi u drugom dijelu materijalizirao i filigransko Baturinino dodavanje. Za golemih 2:0, za prvu pobjedu protiv Grka nakon 28. rujna 1977. godine, kad je u Maksimiru nastradao Olympiacos (5:1).

Ovakvo, pametno i čvrsto izdanje Plavi moraju ponoviti u Solunu za prolaz. Znamo da nogomet nudi razne scenarije, nikad nije gotovo dok definitivno nije gotovo i ne smije biti nikakvog uljuljkivanja na valovima ove prekrasne pobjede. Plavi i na uzvratu moraju biti hrabri, doći će u Solun s dva velika pogotka prednosti i moraju pronaći način da tu prednost i sačuvaju. Neće to biti lako, ali za velike stvari, na ovoj razini natjecanja, moraju se ponuditi i velike partije.

Ova momčad to definitivno može, pokazala je to i u Sevilli, vjerujemo da će i u Solunu opet zablistati i vratiti se radosna u Zagreb. A u nedjelju treba barem sličnu igru ponoviti i u HNL-u (Dinamo je domaćin Slavenu Belupu), u domaćem prvenstvu sad je svaka nova utakmica pod imperativom pobjede, Plavi više nemaju pravo na pogrešni korak...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 10:24