Dion Drena Beljo

 TOM DUBRAVEC/Cropix
Robert Matteoni
NELOGIČNA OBJAŠNJENJA

Izbornik bi trebao reći pravi razlog zašto ne želi pozvati Belju. Očito mu je zamjerio jednu stvar

Kako to Skočić zove igrače koji igraju malo ili nimalo, a za Belju tvrdi da mu ne može puno koristiti?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. studeni 2023. 08:58

Izbornik mlade reprezentacije Dragan Skočić nije pozvao za dvije utakmice u studenom napadača Augsburga, Diona Drenu Belju. Izbornikovo tumačenje jest:

"Igrač koji ne igra za svoj klub ne može nam puno koristiti".

Načelno, to je logično objašnjenje, ali u ovoj situaciji djeluje ipak nelogično, iz više razloga. Prvi je stav izbornika A reprezentacije Zlatka Dalića da Dion Drena Beljo bude na pretpozivu za utakmice s Latvijom i Armenijom! Ako je igrač pripravan da bude priključen najboljoj selekciji, onda nije baš prihvatljivo objašnjenje da nema mjesta u mladoj selekciji "jer ne igra u klubu".

Druga zanimljivost jest da je Skočić poz(i)vao neke druge igrače koji također nisu (nimalo) igrali u klubu. Treći detalj koji također djeluje nelogičan jest da je Beljo u Augsburgu u 11 kola nastupio u devet utakmica, od čega je starter bio u tri, a s klupe je ulazio u šest navrata. Dvije utakmice proveo je na klupi. Postigao je dva pogotka.

Trenutno prednost ima Philip Tietz (26), koji je smjenom trenera Maassena i dolaskom Danca Jessa Thorupa dobio više prostora u posljednje četiri utakmice. Iako je igrao duplo više minuta od Belje, Tietz ima tek jedan pogodak više, no kako je rezultat trenutno u pozitivi (dvije pobjede i dva remija), trenerovi izbori imaju pokriće.

image

Dragan Skočić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

No Beljo nije baš bez igre. U deset nastupa ima 339 minuta igre, odnosno, u prosjeku više od pola sata po utakmici. S obzirom na to da govorimo o bundesligaškoj konkurenciji, gdje je Beljo od početka godine i transfera iz Osijeka odigrao 28 utakmica, doprinijevši na proljeće ostanku Augsburga s tri gola i tri asistencije, prilično je jasno da to nije igrač "izvan ritma". Beljo možda nije u prvom planu trenutno, ali kad bi se išlo tom logikom, onda u mladoj reprezentaciji, a pogotovo u A vrsti, mnoštvo igrača ne bi se pozivalo...

Djeluje nam uvjerljivije onaj odjek oko tog 21-godišnjeg vinkovačkog napadača koji ukazuje da mu je Dragan Skočić nešto zamjerio u kontekstu nastupa na Europskom prvenstvu.

O tome je Belji govorio i Zlatko Dalić na prošlom okupljanju A reprezentacije. Na kojem je, usput rečeno, od svih napadača u lošoj formi Vatrenih protiv Turske i Walesa djelovao kao jedini koji dolazi u šansu. No ako ga je Dalić poslije toga stavio na pretpoziv za dvoboje u studenom, onda očito nije bila baš sporna ta opterećujuća priča iz mlade selekcije. Drugim riječima, Beljo je kao član mlade selekcije, s početnim iskustvima u A reprezentaciji, bio logičan izbor za prijateljsku utakmicu mladih Vatrenih u Slovačkoj, odnosno, s Bjelorusijom u kvalifikacijama za EP.

Stoga, ako ga već nije htio zvati, onda je izbornik Skočić trebao izreći "prave" razloge zašto je tome tako. Pa nije valjda da igrač koji igra Bundesligu, koji je u HNL-u u dresu Istre dao 20 golova u sezoni, pa u pola sezone 8 u 16 nastupa za Osijek, nije dovoljan potencijal u odnosu na druge igrače kojima se tolerira neigranje, a nemaju baš takve brojke iza sebe kao Beljo!?

Linker
01. svibanj 2024 19:44