Dobitnici državne nagrade za sport Franjo Bučar s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem

 DAMJAN TADIC Cropix
NAGRADA FRANJO BUČAR

Ima u Saboru i lijepih trenutaka. Veličanstveni niz sportaša danas je donio jedan od takvih

U ponedjeljak su u zgradi Hrvatskog sabora dodijeljena najviša državna godišnja priznanja za sport
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. studeni 2023. 15:57

Citat, pače prvu rečenicu iz kratkog izlaganja Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora povodom dodjele Bučarovih nagrada: “U Saboru ima i lijepih trenutaka...”, koja je razvukla i osmijeh na sva lica, doista nam se učinila koliko efektna, toliko i krajnje točna, precizna izjava. Jasno, ne treba baš niti pretjerivati jer ima u svakoj godini i trenutaka kada možemo biti ponosni na zbivanja i odluke Sabora. Kroz minula desetljeća ovdje su u konačnici donesene neke ključne, povijesne i sudbonosne odluke za hrvatski narod i jedinu nam domovinu i to je nepobitna činjenica. No, ne možemo prikriti i trenutke koje bismo najradije zaboravili, da su se dogodili u ovom zdanju. Najvišem, časnom domu hrvatskog naroda.

Međutim, od kako se svečanost dodjele Državne nagrade za sport Franjo Bučar uprizoruje na Markovom trgu, u zgradi Sabora, onda doista bez i najmanje bojazni za pogreškom možemo utvrditi kako je svake godine zajamčen barem jedan briljantan dan u tom zdanju. Dan kada naša domovina, hrvatska država i svi mi kao njezini izdanci, kćeri i sinovi, odajemo dostojno priznanje najboljim, najvrsnijim sportašicama i sportašima; aktivnim i oni koji su okončali karijeru; trenerima, sucima i dužnosnicima; klubovima i udrugama. Takav je dan bio i ponedjeljak, 27. studenog ove godine, točno dva dana nakon 157. obljetnice rođenja Franje Bučara, oca hrvatskog sporta.

U ponedjeljak su saborskim hodnicima prošli, te ispunili dvoranu koja nosi ime bana Josipa Šokčevića, slavonskog viteza i velikog promicatelja hrvatskog jezika, istinski dostojni sljednici ideje dr. Franje Bučara. Vrijedi za sve laureate, posebno jednog Nikolu Pilića, teniskog genija, igračkog i trenerskog. Jedini čovjek koji je kao trener sudjelovao u osvajanju Davis kupa s čak tri reprezentacije - Njemačke, Hrvatske i Srbije.

image

Nikola Pilić

DAMJAN TADIC Cropix

Prof. dr. sc. Slavko Trninić je svojim košarkaškim stručno-pedagoškim umijećem umnogome oblikovao karijere igračkih zvijezda poput Kukoča, Stojka Vrankovića, Komazeca, Bodiroge, Perasovića, Joke Vrankovića, Sobina, Marcelića, Alanovića, Šarlije, Bagarića, Popovića...

Damir Šolman, nažalost preminuo u svibnju ove godine, jedan je od najvećih košarkaša Splita i Hrvatske. Najbolji je strijelac u povijesti Jugoplastike (današnji KK Split) sa 6156 poena, dok je za reprezentaciju bivše države odigrao 226 utakmica i postigao 1786 poena u 10 godina, od 1967. do 1976.

- Svi ovi ljudi, svi nagrađeni, zadužili su i državu i narod - istaknuo je Gordan Jandroković, predsjednik hrvatskog Sabora.
Ispred laureata, nazočnima se obratio Nikola Pilić.

- Mislim da je svatko od nas dao puno rada, želje, unio lucidnosti u ono čime smo se bavili i što smo u sportu napravili. Stoga zahvaljujem na iskazanom priznanju i vrednovanju našeg rada - u ime nagrađenih će Pilić.

Čovjek koji se za igračke karijere zdušno borio za dostojan status igrača na turnirima, zbog čije je suspenzije 1973. čak 83 igrača bojkotiralo Wimbledon. Malo kasnije, Pilić je s još četvoricom kolega utemeljio ATP, ostalo je povijest.

- Ako o ATP-u govorimo, to je organizacija koja je zaista korjenito promijenila svijet tenisa i odnos prema igračima - kratko je dometnuo šjor Niko.

Organizatori svečanosti u Saboru su mu predložili da govor ne bude dulji od četiri minute. Gospodin Pilić je sve odradio za minutu!

- Ma što ću dulje, sve se da sažeti i reći i u malo vremena.

image

Gordan Jandroković, Nikola Pilić i Nikolina Brnjac

DAMJAN TADIC Cropix

Sportaš. Brzina i preciznost. Ne pušta to šjor Niku ni u 85. godini.

Imenjakinja laureata Pilića, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je u prigodnom govoru navela ipak ostvarenja hrvatske države, odnosno aktualne Vlade RH po pitanju sporta.

- Od 2016. godine kada je proračun za sport iznosio na državnoj razini 28 milijuna eura, dosad je utrostručen, tim da je za 2024. planirano 110 milijuna eura. Za nacionalne stipendije je osigurano četiri milijuna eura. Od 2018. godine je osigurano 28 milijuna eura za velike sportske priredbe, u istom smo razdoblju uredili, obnovili ili izgradili više od 280 različitih sportskih objekata diljem Hrvatske. Puno je posla obavljeno, na puno toga se još radi, ali je i dalje puno posla pred nama - rekla je ministrica.

Da, uistinu u Saboru ima i lijepih trenutaka. Jednom takvom smo upravo svjedočili. Sport je za to zaslužan, dame i gospodo. Sport i samo sport. Jedini koji ovoj domovini daruje osmijeh i nemojte to nikada smetnuti s uma.

Dobitnici Bučara 2023.

ZA ŽIVOTNO DJELO

Nikola Pilić (tenis)

posmrtno Damir Šolman (košarka)

prof. dr. Slavko Trninić (košarka)

GODIŠNJA NAGRADA

Mladen Drnasin (vaterpolo)

Josip Vrlić (vaterpolo)

Damir Polić (vaterpolo)

Josip Šojat (rukomet)

Ivica Jelić (odbojka)

Josip Reić (veslanje)

Kornelija Kvesić (košarka)

Tigran Gorički (gimnastika)

Zlatko Žagmešter (rukomet)

Ivan Katanušić (paraatletika)

Veslački klub Krka iz Šibenika

Diploma, medalja i novčana nagrada

Svaki dobitnik Nagrade Franjo Bučar za životno djelo dobio je diplomu i pozlaćenu medalja s likom Franje Bučara, te novčani iznos od 6636,14 eura. Dobitnici godišnje nagrade dobili su diplomu i posrebrenu medalju s likom Franje Bučara i novčani iznos od 2654,46 eura.

Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar

Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji je i izabrao ovogodišnje laureate, između nemalenog broja izvrsnih kandidatkinja i kandidata činili su predsjednik, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, te Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vanković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.

S izborom za 2023. istekao je mandat ovom Odboru, te se tijekom sljedeće godine očekuje odabir novog sastava.

Linker
30. travanj 2024 11:20