Nika Fleiss
 DAVOR PONGRACIC/CROPIX
‘NISAM RAZOČARANA‘

Kako se bivša hrvatska skijašica našla u utrci za gradonačelnicu? ‘Ovo je izgledalo kao debi na OI‘

‘Politička me karijera stvarno ne zanima i prvog sam dana rekla kako ovo i ne smatram politikom‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 19. svibanj 2021. 20:04

Bilo je situacija u dosadašnjih 30-ak godina hrvatske samostalnosti, pa toliko onda i našeg višestranačja i demokratskih izbora, kada su stožeri stranaka, pa tako i izborni listići vrvjeli sportašima. Aktivnim, bivšim, trenerima... Poglavito na parlamentarnim izborima, iako niti lokalni nisu bili “pošteđeni” sportaša. Na aktualnim lokalnim izborima, jer pred nama je ipak u većini slučajeva i drugi krug, imena kandidata ili kandidatkinja iz svijeta sporta je vrlo malo. Štoviše, od onih eksponiranijih isticale su se jedino kandidature naše poznate bivše skijašice Nike Fleiss (HDZ) za gradonačelnicu Samobora, kao i bivše košarkaške reprezentativke Jelene Ivezić (HDZ) za načelnicu Općine Oriovac kod Slavonskog Broda.

Vikend-izletište

Nika drugi krug vidjeti neće jer je u “utrci” petero kandidata osvojila treće mjesto. U sportu bi to bila bronca, ali u političkim izborima je, malo grubo ispisano, diskvalifikacija za drugi “lauf”. Nika Fleiss (HDZ je na izborima za prvog među jednakima u Samoboru osvojila 1.876 glasova ili 11.88 posto. Manje dakle od Željka Staneca (HSS, SDP) 43.32% i Petre Škrobot (Fokus) 32.57%.

- Kada bi sportskim rječnikom pričali, onda bi ovo izgledalo kao debitantski nastup na olimpijskim igrama, a teško je od debitanta očekivati da odmah osvoji medalju - veli nam Nika Fleiss.

image
Nika Fleiss
SRDJAN VRANCIC/CROPIX


Glasa veselog, ali i užurbanog uslijed radnih obveza, no za omiljeni medij joj kakve su SN, pronašla je bez problema koju minutu. Pripomenuli smo da joj je glas veseo, ni traga razočaranosti jer neće vidjeti “drugi lauf”, pardon drugi krug.

- Uopće nisam razočarana jer sam prije svega, ruku na srce, u kampanju odnosno izbornu utrku ušla jako kasno. Prije niti dva mjeseca. Mislim da sam i ja i cijeli tim koji je na ovome radio uspjeli postići dosta, skupiti čak i velik broj glasova. Posebno jer smo se najviše angažirali na društvenim mrežama.

Što ste željeli, koje su bile vaše poruke?

- Nismo željeli nikoga uvjeriti već objasniti problematiku Grada Samobora, onoga što smatramo bitnim i što bi Samoboru trebalo osigurati napredak, a ne da stagnira kao sada. Meni je žao da je moj Samobor izgubio identitet, da je postao vikend-izletište Zagrepčana koji dođu nešto pojesti i to je to, dok smo mi Samoborci ostali prepušteni sami sebi. Jasno da smo očekivali više jer smo išli po pobjedu. Da nismo tako mislili ne bi se uključili u izbore, ali ponavljam razočarani nismo.

Nika je štoviše iskazala čak i osobno zadovoljstvo.

- Izuzetno sam sretna da je Samobor prepoznao mladu opciju s Fokusom i gospođom Škrobot. To je ono što Samoboru treba i što smo svi kandidati komunicirali, a to je promjena postojećeg stanja. U konačnici, već i sada je jasno da dosad vladajući nemaju više većinu u Gradskom vijeću.

image
Nika Fleiss
DAMIR KRAJAC/ CROPIX

Dva mandata

Hoće li Nika Fleiss biti u Gradskom vijeću jer ako se varamo imate mjesta u tom tijelu?

- Budući da sam bila nositeljica liste, a HDZ je dobio 2 mandata, to znači da ulazim u Gradsko vijeće. No, sada samo treba vidjeti unutar stranke i političkih razgovora pa i s Fokusom. Ja bih voljela ostati uključena u pomaganje, ako treba i volontiranje za bolji Samobor, komu god treba.

Je li ovo bio samo jedan “izlet” u političke vode ili početak nove karijere?

- Politička me karijera stvarno ne zanima i prvog sam dana rekla kako ovo i ne smatram politikom. Mislim da se neki grad, posebno Samobor može voditi, njemu pomagati i bez ili s vrlo malo politike. Voljela bi dakle ostati aktivna na mjestima na kojima mogu pomoći Samoboru, ali da to nisu političke floskule, pregovori i slično. Ja bih voljela više, kako je znao pokojni Milan Bandić u Zagrebu govoriti, “delati za svoj grad”, za moj Samobor - za kraj će bivša skijašica Nika Fleiss.

Linker
17. travanj 2024 23:48