Toni Kanaet

 JOSKO SUPIC Cropix
EUROPSKO PRVENSTVO

Odlične vijesti iz Beograda, hrvatski predstavnici u finalu: ‘Neću lagati, nadao sam se medalji‘

Dodajmo da su vrlo dobri u subotu bili Marko Golubić i Doris Pole iz zagrebačkog Metalca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. svibanj 2024. 17:10

Prvog dana seniorskog Europskog prvenstva u Beogradu tri medalje, sve tri brončane. Drugog dana ili u petak, začudo niti jedna, a onda u subotu nove dvije! Lena Stojković, dvostruka već svjetska i europska doprvakinja u kategoriji do 46 kg ima priliku osvojiti i treći naslov najbolje na Starom kontinentu. Lena se plasirala u finale, ali nije jedini sportaš iz Hrvatske koji je u boju za zlato. U finale je ušao u kategoriji do 80 kg i Toni Kanaet, brončani olimpijac iz Tokija 2021.

Toni Kanaet je na putu do finala u 1. kolu bio slobodan, u 2. je slavio protiv Čeha Alberta Ludwiga s 2:0, da bi četvrtfinalnom pobjedom protiv Danca Edija Hrnića osigurao novu europsku medalju, svoju šestu u karijeri na prvenstvima Starog kontinenta. Glede Hrnića, riječ je o 20-godišnjem dečku koji je rođen u Danskoj gdje su mu roditelji došli iz BiH kao izbjeglice tijekom rata u toj državi.

image

Toni Kanaet

JAVIER SORIANO Afp

U polufinalu je Toni Kanaet s novih 2:0 pobijedio odličnog Nedžada Husića iz Bosne i Hercegovine iako je u toj borbi bilo i više od samog sportskog dijela jer je Toniju još uvijek svježe sjećanje na prijelom noge koji ga je udaljio od plasmana u Pariz na Olimpijske igre, a koji se na Grand Prixu dogodio upravo protiv Husića. Tako je Kanaet ovom pobjedom pokazao koliko je fizički i psihički jak i koliko se još jednom vratio na tatami bolji i čvršći.

- Znao sam da će biti teško nakon te ozljede i drago mi je da sam sebi pokazao da se mogu vratiti i osvojiti odličje na nekom od velikih natjecanja. Neću lagati, nakon dugotrajnog izostanka, nadao sam se medalji. Iz borbe u borbu sam se dobro osjećao. U polufinalu sam očekivao težu borbu protiv sjajnog Husića - prije finala će Toni Kanaet.

Fantastična je bila i Lena Stojković, dvije godine uzastopno najbolja sportašica Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, prošle godine i najbolja u izboru Sportskih novosti, te osvajačica 5 uzastopnih zlata na dosadašnjim SP, SP i Europskim igrama.

Lena je na putu do novog finala kategorije do 46 kilograma slavila protiv Azerbajdžanke Zemfire Hasanzade 2:0, potom i protiv Cipranke Kyriaki Kouttouki u četvrtfinalu još jednom s 2:0, te Ukrajinke Viktorije Nahurne u polufinalu i to opet, treći put s 2:0.

image

Lena Stojković

EUROPEAN GAMES 2023 European Games 2023

Dodajmo da su vrlo dobri u subotu bili Marko Golubić i Doris Pole iz zagrebačkog Metalca koji su ostali korak kratki za nove hrvatske medalje. Marko je turnir otvorio s dvije odlične pobjede protiv Nizozemca i Turčina da bi ga u četvrtfinalu s tijesnih 1:2 u rundama zaustavio svjetski i europski prvak, te olimpijski doprvak Britanac Bradly Sinden. Marko je svakako odličnom predstavio najavio Olimpijske igre u Parizu gdje će, vjerujemo doći još spremniji i još bolji.

Doris Pole je nastavila s pehovima. Nakon što je tri sekunde prije kraja ostala bez vize za Pariz sada je sekundu prije kraja ostala bez medalje na Europskom prvenstvu. Nakon pobjede protiv Norvežanke 2:0 u rundama u drami četvrtfinala protiv domaće predstavnice Aleksandre Perišić, Doris je imala 1:1 u rundama i vodstvo 5:3 do zadnje sekunde kada je primila udarac i izgubila borbu. Doduše, udarac je primljen u najblaže rečeno spornoj situaciji. Sutkinja naime nije kaznila Srpkinju za nedopušteno držanje već joj je omogućila udarac u glavu naše Doris.

U nedjelju, posljednjeg dana natjecanja od Hrvata će nastupati Nika Karabatić (do 57 kg), Ivana Arelić (do 62 kg), Leon Hrgota (do 74 kg) i Paško Božić (iznad 87 kg).

Linker
11. svibanj 2024 17:10