Pero Veočić

 DAMIR KRAJAC Cropix
JAKO LOŠA SITUACIJA

Zadnji koji izlazi neka ugasi svjetlo! Izbornik Hrvatske otkrio kakav nered vlada u Savezu koji puca po šavovima

Lomovi u Hrvatskom boksačkom savezu štete primarno i jedino - samom boksačkom sportu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. svibanj 2024. 23:22

U glavnom tajlandskom gradu Bangkoku u petak je počeo zaključni kvalifikacijski boksački turnir za Olimpijske igre u Parizu. U Tajlandu je 6 naših predstavnika, od toga dvije boksačice (Nikolina Ćaćić, do 57 kg) i Sara Beram, do 60 kg), te četiri boksača (Filip Poturović, do 63.5 kg; Marko Zeljko, do 71 kg; Marko Čalić, do 92 kg i Luka Pratljačić, iznad 92 kg).

No, u hrvatskim boksačkim krugovima ove kvalifikacije koje zaslužuju primaran interes, u biti su pale u podređen položaj. Sve nakon iznenadne prošlotjedne odluke o ostavkama Bone Bošnjaka na dužnost predsjednika Hrvatskog boksačkog saveza odnosno Jurice Runtića, predsjednika Nadzornog odbora HBS. Ostavke možda i jesu iznenadne za najširu javnost, ali u boksačkim redovima, nekoć složnoj i uspješnoj kući, već neko vrijeme "kuha". Konkretno, umirovljeni general Mladen Mikolčević, inače dopredsjednik i sportski direktor Hrvatskog boksačkog savez u izrazito je napetim odnosima s Juricom Runtićem. General Mikolčević je u konačnici to i izrijekom potvrdio u podužem intervjuu za SN kada se nije baš odveć pohvalno izražavao o Jurici Runtiću.

Tako je Mladen Mikolčević spomenuo da je Runtić "...već 5 puta podnosio neopozivu ostavku, a onda ju povlačio...". Ili pak "... u stalnom je sukobu s nekoliko klubova, protiv trenera Leonarda Pijetraja...".

Bono Bošnjak, predsjednik u ostavci neće davati izjave do Skupštine HBS-a, koja će biti negdje tijekom lipnja, valjda. Jurica Runtić se također suzdržao od komentara. Onda smo kontaktirali nekolicinu trenera.

- Želio bi istaknuti samo jedno. Nisam, niti sam ikada bio u ikakvoj zavadi s Juricom Runtićem. Dapače, lijepo smo i dobro surađivali. Uopće mi se ne sviđa kada itko spominje moje ime u nekom kontekstu koji uopće ne stoji. Osim toga, koliko znam, pa on nikada nije dao "5 ostavki". Nije točno, ovo je prvi put - rekao nam je to Leonardo Pijetraj.

Nazvali smo i sadašnjeg izbornika, Peru Veočića. Oca našeg olimpijca Gabrijela. Ne, njega Mikolčević nije prozivao, ali je zato izbornik iznio nekoliko zanimljivih...

- Ma, najradije ne bi ništa komentirao. Samo se nadam da će dođu li novi ljudi, doći oni koji će moći namaknuti sredstva za pripreme, za naše boksače. To je ono što se očekuje od recimo sportskog direktora. I da, da su u kontaktu s trenerima, da ponekad nazovu. Mene je nazvao u zadnje dvije godine jednom - veli Pero Veočić.

Ponavljamo, sportski direktor je Mladen Mikolčević.

- Čovjek ne dolazi na mečeve lige, ni na završnice prvenstva, turnire. Bio je prošle godine jednom na turniru u Splitu i to je sve. Nama treba sportski direktor koji će nabavljati novac. Evo, za prve kvalifikacije za OI, a koje su bile u Italiji mi nismo imali pripreme. Zato što novca za to u Savezu nije bilo, a nisu predviđeni od HOO-a - potvrdio je Pero Veočić.

Samo ova dva istupa ozbiljno dovode u pitanje istinitost ostalih navoda dopredsjednika HBS-a, ali ono što sigurno već sad jest dovedeno u pitanje, a to nas puno više zanima, je budućnost i nastavak uspješnosti hrvatskog boksa. Godine 2022. je Hrvatska u boksu na EP i SP različitih uzrasta osvojila 12 medalja. Godinu kasnije 13, a u prva četiri mjeseca ove godine 7. To su 32 medalje u dvije i pol godine. No, s ovakvim "lomovima" u Savezu, s nemogućnosti da se plate jedne pripreme za olimpijske kvalifikacije, možemo zaboraviti na "uspješnu boksačku priču". Preostat će uskoro samo jedno.

Neka zadnji koji izlazi ugasi svjetlo!

Linker
26. rujan 2024 07:45