FAYEZ NURELDINE Afp
DOKTOR BOKSA

U društvu Alija, Tysona, Holyfielda... Ukrajinski virtuoz već je osigurao ulaznicu u klub najvećih svih vremena

Podijeljenom odlukom sudaca Oleksandr Usik je došao do pobjede protiv Tysona Furyja
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 22:05

Dvadeset i pet godina. Toliko je boksački globus iščekivao inauguraciju novog apsolutnog prvaka teške kategorije te u noći sa subote na nedjelju konačno dočekao taj povijesni trenutak. Nakon 12 spektakularnih rundi Oleksandr Usik pobijedio je Tysona Furyja podijeljenom sudačkom odlukom (115-112, 113-114, 114-113) i ustoličio se na tronu nedodirljivog kralja “heavyweighta”. Ukrajinski virtuoz nanio je tako jedini poraz Gipsy Kingu u profesionalnoj karijeri te postao prvi apsolutni prvak nakon Lennoxa Lewisa, odnosno prvi teškaš koji je ikada ujedinio sve četiri velike titule. Iz Kingdom Arene u saudijsku noć odjahao je čvrsto držeći žezlo vladara kraljevske divizije u ruci, dok je u bisagama ponio monumentalnu ostavštinu najvećeg teškaša 21. stoljeća i pismo preporuke za klub najvećih svih vremena.

Brojni boksački sladokusci, eksperti i analitičari, u povijesnom meču za ujedinjenje svih teškaških titula očekivali su šahovsko nadmetanje, a na kraju su dobili istinski rat među konopcima. Usik je od samog početka zauzeo centar ringa, nametnuo svoj ritam i kontinuirano pritiskao 15 centimetara višeg i 20 kg težeg Furyja, koji je pak strateški odlučio boksati sa stražnje noge, koristiti nadmoć u rasponu ruku (18 cm razlike) i s distance pokušavati ugroziti Ukrajinca. Usikov se pristup u početku pokazao učinkovitijim; brzim ulascima stvarao je probleme Furyju i pospremio u džep prve dvije runde, no potom britanski teškaš dodaje gas i dominira u iduće četiri dionice.

Kruna veličanstvene karijere

Osobito je zablistao u šestoj rundi, kada je s dva desna aperkata uzdrmao Usika i prisilio ga na povlačenje. Bila je to najteža dionica za 37-godišnjeg Ukrajinca, iz njegova je govora tijela bilo vidljivo da prolazi mučne trenutke, no pokazao je kako ga, osim briljantne tehnike i boksačkih vještina, krasi i ratničko srce, odnosno šampionski mentalitet te dočekao kraj runde, rekuperao se, a onda u nastavku režirao filmski preokret na kakvom bi mu pozavidjeli i majstori “plot twista” kao što su Nolan ili Fincher.

Tijekom sedme runde ponovno je uspostavio kontrolu i pogađao više čišćih udaraca, a u osmoj desnim krošeom otvorio i posjekotinu ispod Furyjeva oka, no sve je to bila tek uvertira za prijelomnu - osmu rundu. U njoj je najprije ispalio desni kroše, pa povezao i lijevi te šokirao Furyja i poslao ga na konopce. Namirisavši krv, nasrnuo je na 35-godišnjeg Britanca i obasuo ga kanonadom udaraca. Fury je izbezumljeno teturao po ringu na staklenim nogama, a Usik mu nije dao disati, da bi ga zatim novim lijevim krošeom opet bacio na konopce. Intervenirao je sudac Mark Nelson, brojao Furyju do devet i tako ga de facto spasio, budući da bi ovaj, da je sudac pustio još koju sekundu Usikove rafalne paljbe, sigurno završio nokautiran. Nedugo potom začuo se zvuk gonga koji je Furyju udahnuo novi život. Uspio se pribrati nakon štete koju je primio i odboksati zadnje tri runde, no Usik je znalački zadržao inicijativu, skupljao bodove i na kraju zasluženo preokrenuo meč.

image

Oleksandr Usik

FAYEZ NURELDINE Afp

Ujedinivši sva četiri teškaška pojasa, Usik je okrunio svoju veličanstvenu boksačku karijeru. Kao amater osvojio je europsko 2008, svjetsko 2011. i olimpijsko zlato 2012. da bi nastavio trijumfalno ploviti i profesionalnim vodama. Postao je 2018. apsolutni prvak u kruzer kategoriji (do 90,7 kilograma), obranio “undisputed” status umirovivši Bellewa u Manchesteru, a onda se pridružio “velikim” dečkima. Na početku svog teškaškog puta pobijedio je Witherspoona i Chisoru, da bi krajem rujna 2021. u Londonu održao boksački masterclass Joshui i porazio ga jednoglasnom odlukom te mu oteo IBF, WBA i WBO pojaseve. Jedanaest mjeseci kasnije ponovno se pokazao kao neosvojiva tvrđava za AJ-a, da bi lani obranio naslove protiv Duboisa, a sada pobijedio i Furyja te kolekciji pridodao WBC titulu i učvrstio se na tronu nedodirljivog teškaškog vladara.

Ukrajinski doktor boksa

S obzirom na sve navedeno, nevjerojatno dominantan karijerni put te činjenicu da je tek treći boksač u eri četiriju pojaseva (nakon Crawforda i Inouea) koji se opasao naslovima apsolutnog prvaka u dvije težinske divizije, odnosno prvi koji je to napravio u kruzeru i “heavyweightu”, Usika sa svakim pravom možemo poimati kao najvećeg teškaša 21. stoljeća. Istodobno, njegova ostavština nudi mu ulaznicu u klub najvećih teškaša svih vremena poput Louisa, Marciana, Alija, Tysona, Holyfielda, Bowea ili Lewisa. Praktično je nemoguće u obzir uzeti sve varijable po kojima bismo mogli uspoređivati navedene velikane, kao i vremena u kojima su djelovali, te ih potom vrednovati i rangirati na ljestvici, ali neprijeporno je da će Usik ubuduće biti legitimni dio GOAT debata među borilačkim kroničarima. Recimo to ovako, ako zamislimo boksački Mount Rushmore (spomenik u gorju Black Hills s uklesanim portretima američkih predsjednika Washingtona, Jeffersona, Roosevelta i Lincolna) i posvetimo ga desetorici najvećih teškaša u povijesti, u tom bi panteonu glava ukrajinskog doktora boksa morala imati svoje mjesto.

Linker
20. svibanj 2024 22:06