Verstappen i mehaničari Red Bulla

 JAKUB PORZYCKI/Nurphoto Via Afp
TKO ĆE TO NADMAŠITI?

VIDEO Nevjerojatan rekord Red Bulla, u potpunom mraku napravili su čudo: ‘Ponosan sam na njih‘

Mehaničari Maxa Verstappena uspjeli su u mrklom mraku promijeniti gume za 2,84 sekunde
Piše: Vito TomasObjavljeno: 15. prosinac 2023. 06:49

Na pitanje je li uopće moguće napraviti pit stop "na slijepo", odnosno zamijeniti sve gume na bolidu F1 u mraku, većina bi fanova Formule 1 odgovorila negativno. E pa ne samo da je to tim Red Bulla uspio, već je to napravio u nerealno brzom vremenu. Mehaničarima Maxa Verstappena trebale su samo 2,84 sekunde za zaustavljanje u boksu s ugašenim svjetlima.

Rezultat je još impresivniji ako ga se usporedi sa svjetskim rekordom koji je postavio McLaren na Velikoj nagradi Nizozemske 2023., kada je Lando Norris vraćen u utrku sa svježim gumama nakon 1,80 sekundi.

Tim aktualnog svjetskog prvaka sve je pomno dokumentirao videom koji je objavio na društvenim mrežama. Mehaničari su svoj pothvat započeli s tri testa u zatamnjenim kacigama te su već tad ostvarili rezultat od 4,93 sekunde. Nakon toga, imali su deset pokušaja u potpunom mraku da zamijene sve gume u najbržem mogućem roku.

U snimanju koje je obavljeno infracrvenim kamerama nisu svi pokušaji bili uspješni, a svjetski rekord ostvarili su na zadnjem pokušaju. Rezultat je to koji ne bi bio neuspješan ni u normalnim uvjetima na stazi po danu, a za ostvarenje nečeg ovakvog potrebno je poklapanje mnogih faktora.

Vještina mehaničara, njihov sklad, kao i timski rad, sve je doprinijelo konačnom uspjehu. Veliku ulogu igra i tzv. muscle memory, tj. sposobnost ljudskih udova da nauče automatski raditi određene pokrete. Posljedica je to tisuća treninga zaustavljanja u boksu kroz koje timovi mehaničara Formule 1 prođu.

Zadovoljstvo i ponos na svoj tim istaknuo je i sportski direktor Red Bulla Jonathan Wheatley.

- Osjetilo vida, a time i sposobnost da vidite bolid, svoje suigrače i ono što radite sastavni su aspekti uspješnog zaustavljanja u boksu i stoga je gašenje svjetla bilo pravi izazov. Međutim, odmah je bilo jasno koliko je tim bio fluidan u pristupu i komunikaciji i koliko je kohezivan u duhu. Misija mi je gotovo prešla u naviku i ponosan sam na izvedbu - poručio je.

Linker
29. travanj 2024 13:04