MANU FERNANDEZ Afp
KAKO JE DOŠLO DO KVARA?

U Ferrariju zbog ‘iznenadnog problema‘ odlučili rastaviti kompletan motor: ‘Jako mi je žao Charlesa...‘

Binotto je uvjeren da se kvar nije dogodio zbog velike vrućine koja je vladala na stazi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. svibanj 2022. 21:13

Ferrari je na Velikoj nagradi Španjolske pretrpio teške udarce. Odustajanje Leclerca, te činjenica da je red Bull proslavio dvostruku pobjedu sigurno su im teško pali. Posebno zato što se kroz sve treninge, kvalifikacije, kao i prvi dio utrke, činilo da je Ferrari u dobitnoj poziciji. Međutim, jedan kvar sve je to bacio u vjetar.

Mattia Binotto otkrio je da Ferrari planira rastaviti pogonski agregat Charlesa Leclerca nakon što je bio primoran odustati na VN Španjolske. Leclerc je do tog trenutka imao uvjerljivo vodstvo i komfornu situaciju kada mu je bolid izgubio snagu zbog još neidentificiranog problema s motorom.

Iako je tim potvrdio da je problem bio povezan s pogonskom jedinicom, još uvijek mehaničari nisu identificirali točan uzrok. Zbog toga odlučili rastaviti kompletan motor.

image
MANU FERNANDEZ Afp

"To je bio iznenadni problem. Mislim da smo o tome da se uopće pojavio prvo saznali od Charlesa preko radija, a tek onda od inženjera, koji su pratili podatke, tako da se sve odvilo stvarno iznenada. Definitivno ćemo rastaviti motor kako bismo pronašli razloge zbog kojih je nastupio kvar.

Mattia Binotto uvjeren je da se kvar nije dogodio zbog velike vrućine koja je vladala na stazi.

"Ne, mislim da smo optimizirali paket po pitanju vremenskih uvjeta. Naravno da se uvijek morate prilagoditi takvim uvjetima, ali nije to bio naš problem. Jako mi je žao Charlesa, ali nema smisla previše tugovati, nego moramo izvući pozitivne strane iz kompletnog vikenda. Novi paket koji imamo u bolidu donio nam je brzinu te smo se vratili u vrh kad su performanse u pitanju.

Osvrnuo se Binotto i na komentar kako je Ferrarijev bolid spor na pravcima. "U kvalifikacijama smo bili sporiji samo 3km/h od Red Bulla, što je nezamjetno", poentirao je Binotto te prokomentirao napredak Mercedesa, viđen u Španjolskoj.

"Najprije bih im čestitao na tome što se nisu predali, nego su uspjeli poboljšati bolid. No, treba biti realan i reći da je Mercedes prosječno po krugu bio sedam desetinki iz nas, kako u kvalifikacijama, tako i u samoj utrci.

Na kraju se Binotto osvrnuo i na komentare da Carlos Sainz nije toliko brz, te da ne izvlači sve što može iz svog Ferrarija.

"Carlos je imao manje oštećenje na bolidu, što ga je dosta koštalo tijekom trke. Carlos je odličan vozač, ne bih rekao da je imalo sporiji od Charlesa, ali mislim da se još uvijek pomalo muči da se do kraja stopi s performansama bolida kojeg vozi. (rš)



LEWIS HAMILTON: Bolid je bio sjajan, približili smo se najboljima

Lewis Hamilton napokon je ponudio optimistične tonove kad je u pitanju ostatak sezone za Mercedes.

"Bolid je bio sjajan u utrci, brzinom smo se jako primakli najboljima, što mi je izgledalo nevjerojatno. Stvarno mi se dogodila velika nesreća s tim pucanjem gume već u prvom krugu. Međutim, ni tada se nisam pomišljao predati, jer mi to ne radimo. Ne znam kako bismo završili da nije bilo te nesreće, ali osjećao sam se jako dobro tijekom utrke.

Linker
19. travanj 2024 01:44