Detalj s ovogodišnje VN Belgije

 Hoch Zwei/Zuma Press/Profimedia
POTPISAN NOVI UGOVOR

Preokret u Formuli 1, kultna staza ipak nije izbačena iz kalendara: ‘Fokusirat će se na sigurnost‘

Premda je postojala opasnost da Velika nagrada Belgije bude prekrižena, to se nije dogodilo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. listopad 2023. 14:06

Iako su svijetom oktanskog sporta kružile priče kako Velika nagrada Belgije više neće biti u kalendaru Formule 1, ipak je došlo do preokreta.

Kako je izvijestio portal Total Motorsport, Formula 1 dogovorila je jednogodišnje produljenje ugovora te će utrka u Spa-Francorchampsu ostati u kalendaru do 2025. godine.

- Spa je sinonim za Formulu 1 koja je bila jedna od staza u našoj prvoj sezoni i jako je vole navijači i vozači, stoga mi je drago produžiti našu suradnju s njima do 2025. godine - rekao je glavni direktor Formule 1 Stefano Domenicali.

U srpnju 2023. vozač F1 Regionalnog europskog prvenstva Dilano van ‘t Hoff poginuo je u nesreći na dionici Kemmel Straight u mokrim uvjetima. Ta se nesreća dogodila tri godine nakon smrti vozača Formule 2 Anthoinea Huberta.

- Promotor je poduzeo velike korake u posljednjih nekoliko godina kako bi poboljšao iskustvo navijača i infrastrukturu, a rad je u tijeku između svih dionika s jasnim fokusom na pružanje sigurnih i uzbudljivih utrka. Želio bih zahvaliti promotoru i Vladi Valonije na njihovoj kontinuiranoj podršci - dodao je Domenicali.

Naravno, ostankom Formule 1 u Belgiji oduševljena je i lokalna vlast jer takav veliki sportski događaj donosi brojne benefite široj zajednici.

- Naša regija ponovno će se uzdići u vrh međunarodne scene, zahvaljujući visokokvalitetnim događajima i legendarnoj sportskoj infrastrukturi. Osim prestiža, želio bih naglasiti značajan gospodarski učinak koji ovaj događaj donosi Valoniji i Belgiji. Prema studiji provedenoj 2021., Grand Prix generira pozitivne spin-offove od 41,8 milijuna eura za našu regiju, nakon odbitka javnog financiranja, koje se stalno smanjuje. Ove godine možemo očekivati još pozitivnije rezultate. Velika nagrada Formule 1 stoga utjelovljuje i simboličan trenutak u moto sportu i snažan motor gospodarskog rasta za našu regiju - istaknuo je Willy Borsus, potpredsjednik i ministar gospodarstva Valonije.

Linker
29. svibanj 2024 03:12