GIUSEPPE CACACE/Afp
FORMULA 1

Histerija u Red Bullu ne staje, može li Mercedes preoteti Verstappena? Pojavila se zanimljiva klauzula

Intrige u ‘oktanskom cirkusu‘ eskalirale su aferom oko Christiana Hornera, šefa najbolje F1 momčadi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 08:48

Razina stresa u momčadi Red Bulla raste iz dana u dan, kao i količina informacija i komentara oko aktualne situacije unutar trenutačno najbolje momčadi u Formuli 1. U centru svega je već neko vrijeme Christian Horner, dugogodišnji, štoviše i jedini šef momčadi u svih 20 godina koliko je Red Bull u Formuli 1, zbog navodnog neprimjerenog odnosa s jednom od zaposlenica momčadi.

Dva suprostavljena tabora

Iako je interna istraga momčad pokazala da nema razloga za dati mu otkaz, saga je eskalirala kada su u javnost puštene navodne poruke i video-materijali koje je izmjenjivao sa suradnicom, koja je pokrenula postupak protiv njega, a koji ukazuju da je tu bilo puno više od poslovnog odnosa. Opet, za što je konkretno Horner osumnjičen, što je to skrivio, nije razjašnjeno, pa se može samo spekulirati o, primjerice, uznemiravanju, prijetnjama... Ili, možda, sa suprotne strane, o osveti.

Kako god, svatko tko je imalo u doticaju s F1 svijetom, ima svoje mišljenje o cijeloj aferi, a najveća debata vodi se oko toga hoće li Red Bull sve to preživjeti, odnosno hoće li i koliko cijela histerija imati utjecaja na rezultate momčadi na stazi.

Jer navodno je Red Bull sada podijeljen na dva suprotstavljena tabora, jedan drži Horner, drugi Helmut Marko, Red Bullov specijalni savjetnik i siva eminencija momčadi, ali uz kojeg je i Max Verstappen, “zlatna koka” momčadi, makar Max niti jednom nije otvoreno pričao kontra Hornera. Štoviše, na prvoj utrci sezone prošlog vikenda u Bahreinu govorio je u hvalospjevima o njemu kao šefu i svemu što je učinio za uspjeh i momčadi i njega. No bezrezervnu podršku mu ipak nije pružio...

Što je suprotno od njegova oca Josa, koji smatra da “Horner mora otići” jer će u suprotnom momčad “eskplodirati od silnih tenzija”.

Adrian Newey, genijalni inženjer i kao autor bolida koji donose silne titule vrlo bitna figura momčadi, nekako je neopredijeljen između te dvije vatre.

Nema sumnje da će Mercedes pomno pratiti razvoj događaja u redovima svojih najvećih rivala te da će u nekom trenutku, ako već nisu, baciti udicu prema Verstappenu

No interni rat za prevlast sve se više rasplamsava ne samo unutar F1 momčadi već i na razini cijele kompanije Red Bulla. Aktualni većinski vlasnik Red Bulla (sa 51% dionica), Tajlanđanin Chalerm Yoovidhya, drži leđa Horneru, dok austrijska polovica nekadašnjeg carstva Dietera Mateschitza, navodno, ne bi imala ništa protiv da se riješe Hornera.

Svima je, pak, u interesu zadržati Verstappena u momčadi kao aktualnu najveću F1 zvijezdu, ali se tu onda otvaraju razna pitanja. Primjerice, može li trostruki uzastopni prvak dignuti sidro, ako sve u Red Bullu ode k vragu?

Nizozemac ima ugovor s momčadi sve do 2028. godine, ali kao što je mnogo puta već dokazano, ugovori u Formuli 1 malo znače. Ako se momčadi žele riješiti vozača, uvijek će naći načina, a s druge strane i vozači se osiguraju kojekakvim klauzulama za slučaj da požele napustiti momčad. Primjerice, mogu reći “zbogom” ne bude li bolid dovoljno kvalitetan ili ne osvoje li određeni prag bodova.

Kod Verstappena, pak, u svjetlu aktualnog nesklada u Red Bullu, isplivala je zanimljiva klauzula. Naime, on bezgranično vjeruje Helmutu Marku, pa se osigurao da ukoliko austrijski 80-godišnjak napusti momčad, Nizozemac ima jednako tako mogućnost otići iz Red Bulla bez ikakvih reperkusija. Zanimljivo je, međutim, da isto to vrijedi i za Christiana Hornera, ali ta klauzula može dovesti do potpuno suprotnog učinka u odnosu na onaj radi kojeg je ubačena u ugovor.

Verstappen se, naime, njome prije svega osigurao da Horner zapravo nikuda ne ode, ali u ovim novonastalim okolnostima i zaraćenim taborima, Hornerov ostanak zapravo potencira Maxovu želju za odlaskom.

A tek je prošla prva utrka...

Ironija ide i na drugu stranu, jer dođe li u ovoj šaradi doista do potpunog rascjepa u Red Bullu, pa na temelju toga Horner i dobije otkaz, onda i Verstappen, ako se zasiti cijelog tog okruženja, na temelju toga može tražiti raskid i svog ugovora.

Upravo takav rasplet vreba Mercedes, koji je izgubio Lewisa Hamiltona (od 2025. u Ferrariju) pa bi vrlo rado angažirao novu zvijezdu. A trenutačno nema veće od Maxa... Nema sumnje da će Mercedes stoga pomno pratiti razvoj događaja u redovima svojih najvećih rivala te da će u nekom trenutku, ako već nisu, baciti udicu prema Verstappenu jer i njemu je, ako već nije Ferrari u igri, Mercedes jedina ozbiljna opcija. Upeca li njemačka momčad Nizozemca, svakako bi time zavidala svježe rane koje joj je prouzročio Hamilton odbacivši ih radi Ferrarija.

Koliko samo intriga, a tek je prošla prva utrka sezone...

Linker
22. travanj 2024 04:07