NATALIA KOLESNIKOVA Afp
VN AZERBAJDŽANA

Dvostruka pobjeda Red Bulla i katastrofa Ferrarija u Bakuu, Hamilton od bolova jedva izašao iz bolida

Nakon kvalifikacijskih treninga sve je izgledalo sjajno za Ferrari, a u utrci - sušta suprotnost
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 12. lipanj 2022. 14:55

Zamotali ste prvenstvo u poklon s mašnom i darovali ga Red Bullu, cinično primjećuju navijači Ferrarija nakon što je talijanska momčad na VN Azerbajdžana upisala dvije „kvrge“. Max Verstappen i Sergio Pérez prihvatili su neočekivanu asistenciju i upisali treću dvostruku pobjedu ove sezone.

Sainz devet, a Leclerc 20 krugova: toliko su „propeti konjići“ izdržali na uličnoj stazi u Bakuu, u kojem je Ferrari doživio vikend iz noćne more. Obojicu je eliminirao kvar na motoru, što je ekipa iz Red Bulla dočekala širokih ruku. Treći put ove sezone upisali su dvostruku pobjedu i nabili 80 bodova prednosti u redoslijedu konstruktora. Što se tiče borbe vozača, Verstappen sada ima 34 boda više od Leclerca (pretekao ga je i Pérez), a ne tako davno bio je na -46.

image

Charles Leclerc

OZAN KOSE Afp

- Bili smo nevjerojatno brzi, a imali smo i malo sreće s njihovim odustajanjima. Sve je funkcioniralo. Ipak, svaki vikend je drugačiji, morate stalno paziti na detalje, tako da se već u Kanadi stvari mogu promijeniti - rekao je Verstappen.

Pérez je doslovno shvatio poruku momčadi da se izlaktari u prvom zavoju i odmah na startu pretekao Charlesa Leclerca. Bio je to početak velikih glavobolja za Ferrari, koji je u devetom krugu izgubio Carlosa Sainza. „Nešto je otkazalo“, javio je Španjolac pa u zavoju 4 produžio ravno i ugasio bolid.

image

Charles Leclerc

NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Oglašen je virtualni safety car, a u talijanskoj su momčadi u sekundi donijeli riskantnu odluku i pozvali Leclerca da zamijeni gume. Činilo se da se kockanje isplatilo, jer je odmah počeo nizati najbrže krugove i smanjivati prednost. Kada su boks odradili i Pérez i Verstappen, vratio se u vodstvo.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

I onda - katastrofa u 20. krugu. Stražnji dio Leclercova bolida zadimio se kao da u stražnjem dijelu ima roštilj. „Ode motor“, poručio je Monegašanin, izašao iz kokpita i mahnuo gledateljima. Nije prošla ni polovica utrke, a Red Bull je imao čistu stazu i otvoren put prema dvostrukoj pobjedi.

Ni druge momčadi s Ferrarijevim pogonskim jedinicama nisu se usrećile. Guanyu Zhou u Alfa Romeu završio je utrku ubrzo nakon Leclerca, a u 33. krugu pokraj ograde se parkirao i Kevin Magnussen, iz čijeg se Haasa također dimilo.

Treće mjesto dohvatio je George Russell, koji je i sedmu utrku zaredom završio ispred momčadskog kolege. Lewis Hamilton u završnici je dobio duel protiv Gaslyja, ali za postolje je opet bio prespor.

Vozači su se i tijekom kvalifikacija i tijekom utrke žalili na bolove u kralježnici, a Hamilton je jedva izašao iz bolida.

VN Azerbajdžana, rezultati:

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 1:34:05.941, 2. Sergio Pérez (Mek/Red Bull) +20.8, 3. George Russell (VBR/Mercedes) +46.0, 4. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) +1:11.7, 5. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri) +1:17.3…

Odustali: Sainz, Leclerc, Zhou, Magnussen, Stroll

Redoslijed vozača (8/22 utrke): 1. Verstappen 150, 2. Pérez 129, 3. Leclerc 116, 4. Russell 99, 5. Sainz 83

Redoslijed konstruktora: 1. Red Bull 279, 2. Ferrari 199, 3. Mercedes 161

Sljedeća utrka: VN Kanade, Montreal (nedjelja, 20.00)

Linker
24. travanj 2024 11:07