Jana Košćak

 GORAN MEHKEK Cropix
Priznanje za sjajnu godinu

Tri hrvatska dragulja u utrci za prestižne nagrade Europske atletske federacije, evo gdje možete glasati

Jana Koščak, Vita Barbić i Roko Farkaš među nominiranima za najbolje mlade atletičare Europe
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. rujan 2024. 13:16

U sjajnoj godini u kojoj su hrvatski atletičari osvojili šest medalja na natjecanjima za mlađe dobne kategorije, čak troje njih nominirano je za najbolje mlade atletičare Europe, odnosno zvijezde u usponu (Rising Star). Europska atletska federacija (EA) objavila je u četvrtak po deset nominiranih u ženskoj i muškoj kategoriji, a među njima su i naši biseri Jana Koščak (18), Vita Barbić (17) i Roko Farkaš (19).

Jana Koščak nominirana je drugu godinu zaredom, a glavni argument ovaj joj je put, dakako, zlato u sedmoboju na Svjetskom juniorskom (U-20) prvenstvu u Limi. Varaždinka je tamo trijumfirala s 5807 bodova ispred Švicarke Lucije Acklin, potvrdivši tako još jednom da je najbolja mlada višebojka svijeta. Prije toga je nastupila i na Europskom prvenstvu u Rimu, što joj je bilo prvo veliko seniorsko natjecanje na otvorenom u karijeri. Kao najmlađa sudionica završila je na vrlo dobrom 14. mjestu s 5977 bodova, a to je i najbolji juniorski rezultat ove godine u svijetu.

image

Vita Barbić

RANKO SUVAR Cropix

U ženskoj kategoriji nominirana je i Vita Barbić, sasvim očekivano i zasluženo, jer na Europskom mlađejuniorskom (U-18) prvenstvu u Banskoj Bystrici osvojila je dvije medalje i to u istom popodnevu. Najbolja je bila u bacanju koplja (500 g), a pritom je s hicem od 61,07 m srušila i rekord natjecanja, te postavila najbolji rezultat u svijetu u svojoj dobnoj kategoriji.

Desetobojac briljirao u dalju

Prije toga je osvojila i broncu u bacanju diska s 49,50 m, ali s te dvije medalje nije zaključila sjajno ljeto. Na juniorskom SP-u u Limi zauzela je četvrto mjesto i ostala samo korak od postolja u konkurenciji starijih djevojaka.

image

Roko Farkaš

GORAN MEHKEK Cropix

Nije, naravno, iznenađenje ni nominacija Roka Farkaša koji je jedna od najvećih hrvatskih atletskih senzacija u 2024. godini. Mladić iz Nedelišća je desetobojac, međutim ozljeda ga je ove sezone spriječila da se natječe u toj disciplini. No, Roko je kao svestrani atletičar svejedno pronašao put do svjetskog vrha. Na juniorskom SP-u u Limi osvojio je zlato u skoku u dalj i to u kakvom stilu... U kvalifikacijama je skočio 8,15 m, srušio hrvatski juniorski rekord koji je trajao 38 godina i došao na treće mjesto hrvatske seniorske ljestvice svih vremena, da bi dan kasnije u u finalu je skočio još dalje (8,17), ali uz malo prejak vjetar (+2,4 m/s).

I nije to bilo sve od njega ove sezone. U lipnju je nastupio na seniorskom EP-u u Rimu, ali na 200 metara, plasirao se u polufinale, te s 20.70 sekundi oborio 43 godine star hrvatski rekord Željka Knapića. Prije desetak dana na Hanžekovićevom je memorijalu još malo popravio taj rezultat, istrčavši pola kruga za 20.67.

I vi možete glasati

O dobitnicima nagrada u jednakoj će mjeri odlučiti glasovi navijača, nacionalnih federacija, predstavnika medija i stručnog žirija. Za Janu, Vitu i Roka možete glasati na internetskoj stranici Europske atletske federacije (https://www.european-athletics.com/home/golden-track-vote), a imena troje finalista u svakoj kategoriji bit će objavljena 8. i 9. listopada. Pobjednici će, pak, biti proglašeni na svečanosti u Skoplju, 26. listopada.

Linker
20. rujan 2024 13:17