MICHEL EULER Afp
NOVI USPJEŠAN DAN

Hrvat doznao protivnika, čeka ga ispit karijere. Plivačica potjerana iz Olimpijskog sela

Drugi dan Olimpijskih igara u Parizu pratili smo iz minute u minutu
Piše: SNObjavljeno: 28. srpanj 2024. 23:18

Nastupi Hrvata danas:

Vaterpolisti su u prvoj utakmici grupne faze pobijedili Crnu Goru sa 11:8

Petar Gorša i Miran Maričić plasirali su se u finale zračne puške 10 m i sutra će od 12 sati napadati medalju

Valent i Martin Sinković kao prvoplasirani su u svojoj skupini izborili polufinale dvojca bez kormilara

Ivana Malobabić oprostila se od stolnoteniskog turnira porazom od Singapurke Zeng Jian 3:4

Šime i Mihovil Fantela loše su započeli svoj nastup u 49eru, osvojivši 12., 15. i 17. mjesto u prva tri plova. Ukupno su sada 16.

Donna Vekić prošla je u drugo kolo teniskog turnira pobijedivši Talijanku Bronzetti, dok je Petra Martić ispala od Španjolke Bucsa

23.16 U dvobojima 1. kola skupine A turnira odbojkaša na Olimpijskim igrama u Parizu branitelj naslova i domaćin Francuska teško je s 3:2 (23-25, 25-17, 25-17, 21-25, 15-6) nadigrala Srbiju, dok je debitant Slovenija s 3:1 (25-21, 25-20, 20-25, 25-21) bila bolja od Kanade.

Nakon prvog kola na vrhu ljestvice je Slovenija s tri boda, Francuska je druga s dva, Srbija treća s jednim, a Kanada zadnja bez bodova.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz sve tri skupine te dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

U prvim utakmicama turnira košarkašica na Olimpijskim igrama u skupini A viđene su dvije neizvjesne završnice u Lilleu, a na kraju su uspješnije bile Španjolke koje su s 90-89 (13-22, 20-15, 20-22, 23-17, 14-13) nakon produžetka svladale Kineskinje te Srpkinje koje su s 58-55 (23-15, 20-11, 12-10, 3-19) svladale Portorikanke.

Megan Gustafson s 29 i Leonor Rodriguez s 25 koševa predvodile su Španjolsku, dok je Yueru Li ubacila 31 za Kinu.

Srbija je protiv Portorika vodila s 55-36 nakon tri četvrtine, ali u zadnjih je 10 minut ubacila samo tri poena od kojih je jedan stigao s linije slobodnih bacanja pet sekundi prije kraja. Kolaps Srpkinja Portorikanke su iskoristile za povratak u utakmicu, na ulasku u posljednju minutu bilo je 57-55, a Portoriko je imao i napad, ali je Dragana Stanković blokirala pokušaj Pamele Rosario za izjednačenje sedam sekundi prije kraja. Potom je Stanković pogodila jedno od dva slobodna bacanja za konačnih 58-55.

Stanković s 15 i Jovana Nogić s 14 koševa bile su najefikasnije kod Srbije dok je Trinity San Antonio ubacila 11 za Portoriko.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane ekipe iz sve tri skupine te dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije. (Hina)

Amerikanka Lee Kiefer je osvojila olimpijsko zlato u floretu, dok je Japanac Koki Kano osvojio zlato u maču.

Kiefer je u američkom finalu porazila sunarodnjakinju Lauren Scruggs s 15-6 obranivši zlato iz Tokija.

U svojoj riznici medalja, 30-godišnja Amerikanka ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava pri čemu jedno ekipno zlato iz kineskog Wuxija 2018.

Kanađanka Elaonor Harvey je s 15-12 bila bolja od Talijanke Alice Volpi u borbi za broncu.

U muškoj konkurenciji na programu je bio mač, a zlato je osvojio 26-godišnji Japanac Kano koji je u finalu porazio Francuza Yannicka Borela s 15-9.

Kano je u Tokiju osvojio olimpijsko zlato u ekipnoj konkurenciji, a sada ga ima i u pojedinačnoj.

U susretu za broncu Egipćanin Mohamed Elsayed je pobijedio Mađara Tibora Andrasfija s 8-7. (Hina)

22.54 Hrvatski stolnotenisač Tomislav Pucar saznao je tko mu stoji na putu prema osmini finala olimpijskog turnira. Francuz Alexis Lebrun izbacio je Argentinca Lorenza s uvjerljivih 4:0 i, očekivano, zakazao dvoboj s Pucarom.

Pucar i Lebrun već su se susreli ove godine u Indiji, bio je to njihov prvi međusobni okršaj, a otišao je na stranu Francuza (3:0).

22.27 Aktualni olimpijski pobjednik Alexander Zverev uvjerljivo je krenuo u obranu naslova na turniru u Parizu. Nijemac je u 1. kolu sa 6:2, 6:2 svladao Španjolca Jaumea Munara.

Zverev, kojemu tereni u Roland Garrosu odgovaraju što je pokazao i nastupom u finalu pariškog Grand Slama početkom lipnja, u 2. kolu će za suparnika imati Čeha Tomaša Machača koji je sa 6:2, 4:6, 6:2 svladao Kineza Zhinzhena Zhanga.

22.09 Nevjerojatan je meč u Roland Garrosu odigrao Andy Murray (37), kojemu su ove Olimpijske igre posljednji turnir u karijeri.

Legendarni Britanac odgodio je svoj odlazak u mirovinu pobijedivši u tandemu sa sunarodnjakom Danom Evansom, nakon što su spasili čak pet meč-lopti protiv Japanaca Nishikorija i Daniela.

Bilo je 2:6, 7:6(5), 11:9 za Murrayja i Evansa, koji se u tie-breaku trećeg seta nisu htjeli predati iako su gubili 4:9. "Nikad ga ne smijete otpisati", komentirala je Murrayjeva majka Judy za BBC.

image
MARTIN BERNETTI Afp

U jednoj od najluđih nogometnih utakmica u povijesti Olimpijskih igara, nogometašice Australije su pobijedile Zambiju sa 6:5, iako su gubile 2:5.

Opširnije pročitajte OVDJE.

20.52 Novi incident dogodio se na Olimpijskim igrama.

Brazilska plivačica Ana Carolina Vieira poslana je kući, dok je njezin kolega Gabriel Santos dobio upozorenje nakon što su napustili selo bez dogovora s vodstvom ekipe, objavio je Brazilski olimpijski odbor (BOC).

Dvoje plivača napustilo je Olimpijsko selo u kojem boravi većina sportaša za vrijeme OI u Parizu, bez znanja vodstva ekipe, a njihov je prekršaj otkriven nakon njihovih objava na društvenim mrežama.

BOC je odlučio kazniti sportaše, ali je Vieira na "neuljudan i agresivan način" osporila odluku vodstva reprezentacije.

image
FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

"Kao rezultat toga, Gabriel Santos je dobio upozorenje, dok je Ana Carolina Vieira je otpuštena iz delegacije. Ona će se odmah vratiti u Brazil," objavio je Brazilski olimpijski odbor.

"Nismo ovdje došli na odmor i na provod. Ovdje se borimo za Brazil, za 200 milijuna poreznih obveznika koji rade za nas," kazao je vođa brazilske plivačke reprezentacije Gustavo Otsuka. (Hina)

19.49 Australka rođena u Francuskoj Jessica Fox (30) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kajaku na divljim vodama na OI u Parizu.

Za Fox je ovo već četvrta olimpijska medalja u ovoj disciplini, a peta ukupno. Još kao 18-godišnjakinja je 2012. u Londonu bila srebrna, uslijedile su bronce iz Rija 2016. i Tokija 2021., dok je prije tri godine u Tokiju uzela zlato, ali u kanuu.

U finalnoj utrci Fox je zadanu dionicu svladala za 1:36.08 minuta, 1.45 sekundi brže od srebrne Poljakinje Klaudije Zwolinske (25), odnosno 2.86 sekundi od brončane Britanke Kimberley Woods (28).

Braniteljica naslova iz Tokija, Njemica Ricarda Funk (32) u finalu je promašila vrata zbog čega je dobila 50 kaznenih sekundi te je na kraju zauzela 11. mjesto. (Hina)

Japanski džudaš Hifumi Abe osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma, a Uzbekistanka Dijora Keldijorova u kategoriji do 52 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu.

Abe je obranio naslov olimpijskog pobjednika iz Tokija nastavivši svoju dominaciju.

Neporažen od 2019. godine, Abe je bio nezaustavljiv. U finalu je pobijedio Brazilca Williana Limu ipponom osvojivši drugo olimpijsko zlato uz četiri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava.

Brončane medalje osvojili su Kazahstanac Gusman Kirgjzbajev i Moldavac Denis Vieru.

Kirgjzbajev je pobijedio Srbina Strahinju Bunčića, a Vieru je bio bolji od Francuza Walidea Khyara.

U ženskoj konkurenciji na rasporedu je bila kategorija do 52 kilograma.

Uzbekistanka Keldijorova priredila je veliko iznenađenje porazivši na putu do zlata dvije olimpijske pobjednike.

Prvo je pobijedila braniteljicu zlata Japanku Utu Abe, inače sestru "zlatnog" Hifumija Abea, a potom je u finalu slavila i protiv kosovske džudašice Distrije Krasniqi koja je u Tokiju pobijedila u kategoriji do 48 kilograma.

Brazilka Larissa Pimenta i Francuskinja Amandine Buchard osvojile su bronce. (Hina)

- Nešto se iskustva i nakupilo svih ovih godina. Bio je težak put do nastupa na OI, nije bilo posebnog vremena kao nekada prije na nekim Igrama za pripremu, ali sve to iskustvo mi je jako pomoglo. I jako sam sretan da sam ostvario ovakav rezultat. Nije mala stvar biti u olimpijskom finalu, meni je uspjelo treći put - rekao je Petar Gorša, a Miran Maričić dodao:

- Mi smo raspoloženi i u dobroj formi i vjerujemo u najbolje, makar je već ulazak u olimpijsko finale velika stvar. Ovo je jače od svih svjetskih kupova i sličnih prvenstava, ovo je skup najboljih u ovom trenutku u svijetu.

Ova dva simpatična Bjelovarčanina će u ponedjeljak u 12 sati pokušati doći do medalja, a što su sve poručili uoči toga, pročitajte OVDJE.

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država uvjerljivo su, sa 110:84, svladali Srbiju na startu olimpijskog turnira. S ukupno 18 trica iz 32 pokušaja, izabranici Stevea Kerra bili su nerješiva zagonetka za Jokića i društvo.

Više o toj utakmici pročitajte OVDJE.

image
SAMEER AL-DOUMY Afp

18.50 Kratko je trajao olimpijski nastup Petre Martić. Hrvatska tenisačica poražena je u prvom kolu turnira tenisačica, rezultatom 6:4, 6:3 bolja je bila Španjolca Bucsa (WTA 60.).

U ženskom turniru ostaje nam Donna Vekić koja će se za osminu finala sutra boriti protiv Biance Andreescu.

18.31 Braća Šime i Mihovil Fantela vrlo su loše započeli svoj nastup u klasi 49-er na Olimpijskim igrama. Na regatnom polju u blizini Marseillea u prva su tri plova redom ostvarili 12., 15. i 17. ulazak u cilj u konkurenciji 20 posada.

Kako se svakoj posadi odbija po jedan najlošiji rezultat, braća Fantela su s 27 negativnih bodova na 16. poziciji. Čitava flota odjedrit će 12 plovova nakon kojih će 10 najboljih posada izboriti nastup u plovu za odličja.

Sljedeća tri plova na programu su u ponedjeljak.

Poluvrijeme je na košarkaškoj utakmici između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Izabranici Svetislava Pešića bolje su otvorili utakmicu, no Amerikanci su predvođeni raspoloženim Durantom brzo preuzeli konce igre i na poluvremenu imaju plus 9.

Utakmicu pratimo OVDJE.

18.10 Petra Martić izgubila je prvi set u dvoboju protiv Španjolke Bucse. Premda se nakon 1:5 vratila na 4:5 i imala servis, naposljetku je ipak posrnula na vlastitom servisu i izgubila prvu dionicu. Ipak, ništa nije izgubljeno, vjerujemo da Petra može do preokreta.

18.06 Ženska reprezentacija Južne Koreje u streličarstvu produžila je svoj niz osvajanja zlatnih medalja u ekipnom natjecanju na olimpijskim igrama na 10 nakon što su bile najbolje i u Parizu.

Korejke su svoj niz nepobjedivosti u streličarstvu očuvale na izuzetno dramatičan način, i u polufinalu i u finalu su pobjeđivale svoje suparnice tek nakon dodatne runde ispaljenih strijela s po 5-4.

U polufinalu su Nizozemke uspjele nakon četiri serije od po šest strijela biti poravnate s Korejkama na 4-4, pa se pristupilo dodatnoj rundi u kojoj je svaka od tri članice ekipe na raspolaganju imala po jednu strijelu. Tu su Korejke bile uspješnije s 26-23 te izborile finale protiv Kine.

U finalu je Južna Koreja povela s 4-0, Kina se uspjela vratiti na 4-4, pa je o pobjedniku opet odlučivala dodatna runda, a u njoj su Korejke nakon detaljnog sudačkog pregledavanja mjesta gdje su se strijele zabijale u metu procijenili kako je rezultat bio 29-27 za Južnu Koreju.

Brončane medalje osvojile su Meksikanke koje su u susretu za treće mjesto sa 6-2 bile bolje od Nizozemki.

Ekipno natjecanje streličarki u program olimpijskih igara uvedeno je u Seulu 1988. godine, ovo je bilo 10. izdanje te discipline i 10. pobjeda Južne Koreje. (Hina)

18.01 Dočekali smo teniski klasik! Rafael Nadal stisnuo je zube, slomio Martona Fucsovicsa (6:1, 4:6, 6:4) i osigurao okršaj s Novakom Đokovićem.

Srbin i Španjolac sučelit će se 60. put, a drugi put na Olimpijskim igrama. Prije 16 godina u Pekingu slavio je Nadal u polufinalu te otišao do zlata.

image
MIGUEL MEDINA Afp

17.45 Hrvatski vaterpolisti pobijedili Crnu Goru i krenuli po olimpijsko zlato. Barakude su držale Crnogorce na sigurnoj udaljenosti tijekom cijelog susreta, u posljednjoj dionici su nam se približili na -2, ali više od toga Tuckovi izabranici nisu im dopustili.

Više pročitajte OVDJE.

17.43 Završio je i treći plov u klasi 49er u kojoj nastupaju Šime i Mihovil Fantela. Nažalost, Hrvati nisu baš najbolje krenuli, a OVDJE možete pogledati kakvo je trenutno stanje.

17.31 Donna Vekić uspješno je odradila svoj prvi nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, na teren sada izlazi i naša druga predstavnica - Petra Martić. Dućanki na putu stoji Španjolka Cristina Bucsa.

17.28 Upravo je počela posljednja četvrtina vaterpolskog okršaja između Hrvatske i Crne Gore. Zabili smo na otvaranju zadnje dionice i imamo veliku prednost koju, nadajmo se, Barakude neće ispustiti.

Prijenos pratite OVDJE.

U Roland Garrosu u akciji je trenutačno jedan od najvećih sportaša u povijesti. Rafael Nadal (38) u svom "dnevnom boravku" igra meč prvog kola protiv Mađara Fucsovicsa, koji je upravo dobio drugi set, što znači da će se u trećem setu odlučivati o tome tko će na megdan Novaku Đokoviću.

17.00 Jedna od najboljih gimnastičarki svih vremena Amerikanka Simone Biles (27) vratila se na Olimpijske igre u impresivnom stilu s nekoliko briljantnih izvedbi tijekom kvalifikacija. Mnoge svjetske zvijezde došle su ju podržati, a o tome tko je sve viđen u publici pogledajte OVDJE.

image
LOIC VENANCE Afp

Hrvatski rukometaši sutra od 11 sati igraju drugu utakmicu grupne faze protiv Slovenije.

- Bit će to otvorena i važna utakmica za obje ekipe. Nadam se našoj boljoj igri u obrani i napadu - najavio je dvoboj izbornik Dagur Sigurdsson, koji se osvrnuo i na poteškoće na otvaranju protiv Japana.

Više pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

16.45 Kod Marseillea je završio i drugi plov u skiffu, gdje braća Šime i Mihovil Fantela zasad nemaju pretjeranog razloga za zadovoljstvo. U drugom su plovu bili 15., a ukupno sada drže 13. mjesto s 27 bodova.

To su, međutim, tek prva dva od 12 plovova prije "medal racea", rasplet je još jako daleko. U vodstvu je novozelandska postava McHardie & McKenzie.

U lov na medalju upravo su krenuli i hrvatski vaterpolisti! Utakmicu protiv Crne Gore uživo pratimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

16.22 Miljenica domaće publike, Francuskinja Pauline Ferrand-Prevot (32) na dominantan je način stigla do naslova olimpijske pobjednice u brdskom biciklizmu.

Višestruka svjetska prvakinja u brdskom biciklizmu u raznim disciplinama Ferrand-Prevot na svojim je četvrtim Igrama napokon stigla i do olimpijskog odličja i to zlatnog.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Ključni potez iskusna Ferrand-Prevot povukla je već u drugom od ukupno sedam krugova kada je izbila na čelo, ubrzala te odmah napravila više od pola minute prednosti u odnosu na konkurenciju. Ta je prednost samo rasla, u zadnjem je krugu iznosila i više od tri minute. Nakon što je Ferrand-Prevot s navijačima već proslavila zlato, na cilj su stigle srebrna i brončana, a Amerikanka Haley Batten (25) je u samoj završnici imala više snage od Šveđanke Jenny Rissveds (30) te ciljem prošla kao druga sa 2:57 minuta zaostatka za zlatnom Francuskinjom, dok je Rissveds sa 3:02 minute zaostatka osvojila broncu koju može pridodati zlatu osvojenom prije osam godina u Rio de Janeiru.

"Tragičarka" utrke ispala je Nizozemka Puck Pieterse koja je ciljem prošla kao četvrta sa 3:23 minute iz Ferrand-Prevot, a dugo je vremena držala drugu poziciju s velikom prednosti ispred konkurencije. No, u petom krugu joj se probušila guma na nezgodnoj poziciji pa je nekoliko minuta morala voziti na praznoj gumi prije no što ju je mogla zamijeniti, a to ju je koštalo pada u plasmanu i u konačnici medalje.

15.37 Drugi plov je krenuo, regata je u tijeku, braća Fantela love visoki plasman.

15.24 Odbojkašice Poljske i Italije potvrdile su status favoritkinja na startu olimpijskog turnira u Parizu, Poljska je sa 3-1 (22-25, 25-22, 25-23, 28-26) svladala Japan u dvoboju skupine B, dok je Italija također sa 3-1 (25-19, 24-26, 25-21, 25-18) nadigrala Dominikansku Republiku u susretu skupine C.

U skupini B još se nalaze Brazil i Kenija, a u skupini B Turska i Nizozemska koji će svoje dvobje igrati u ponedjeljak. U ponedjeljak će se odigrati i 1. kolo skupine A u kojoj su SAD, Kina, Francuska i Srbija.

Plasman u četvrtfinale izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od tri skupine te dvije najbolje trećeplasirane. (Hina)

- Nevjerojatno mi je da je cijela dvorana vikala moje ime. S 44 godine sam to prvi put doživjela. Nisam žalosna, ali malo mi je žao zbog poraza. U drugom kolu bi išla na Indijku koju sam već pobjeđivala - rekla je Ivana Malobabić nakon odličnog meča protiv Singapurkinje Jian Zeng. Opširnije pročitajte OVDJE.

Očekivala sam puno teži meč i ugodno sam iznenađena svojom igrom, kazala je nakon plasmana u 2. kolo Olimpijskih igara Donna Vekić. Opširnije pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

14.40 Šime i Mihovil Fantela započeli su danas svoj nastup u jedrenju. U skiffu su nakon 1. plova bili na 12. mjestu, a trenutno se čeka drugi plov zbog manjka vjetra.

Najstarija hrvatska natjecateljica na ovim Igrama 44-godišnja Malobabić, kojoj je ovo debitantski olimpijski nastup, igrala je odlično protiv Singapurke, 31. stolnotenisačice svijeta, no Zeng Jian je na kraju slavila s 4-3 (11-5, 11-3, 11-13, 11-6, 9-11, 13-15, 11-5).

Jučer je prvo kolo na Olimpijskim igrama prošao Tomislav Pucar koji je pobijedio Alžirca Mehdija Bouloussu sa 4-0 (11-3, 11-7, 11-5, 12-10), a sutra je na rasporedu susret 1. kola pojedinačnog turnira između Andreja Gaćine i Rumunja Ovidiua Ionescua, s početkom u 11.00 sati. (Hina)

image
JUNG YEON-JE Afp

14.00 Na kraju ipak poraz Malobabić u sjajnom meču protiv Zeng Jian. Naša stolnotenisačica vratila se iz 3:1 zaostatka do 3:3, no na kraju je Singapurka bila bolja u odlučujućem setu.

13.50 Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić otvorila je nastup na svojim drugim Olimpijskim igrama pobjedom u prvom kolu protiv Talijanke Lucie Bronzetti.

Vekić (WTA-21.) je slavila sa 6-2, 7-5 nakon sat i 40 minuta igre protiv Talijanke koja je 67. na WTA ljestvici.

Prvi je set hrvatska tenisačica otvorila breakom, ali je Talijanka vratila servis za 2-2. Nakon toga je Vekić oduzela talijanskoj tenisačici servis još dva puta za vodstvo 1-0 u setovima.

U drugom setu Bronzetti je oduzela servis hrvatskoj tenisačici za 3-1, ali je Vekić odmah vratila servis i oduzela ga još jednom suparnici i povela 4-3. Nakon toga je Vekić dobila i svoj servis za vodstvo 5-3. Vekić je na servisu Talijanke imala dvije meč lopte, ali ih je propustila, a onda je svom servisu propustila tri meč lopte i dopustila Talijanki da joj oduzme servis i izjednači na 5-5.

No, Vekić u sljedećem gemu oduzima servis Bronzetti, a nakon toga dobiva i svoj servis i privodi meč na kraju u svoju korist.

Ovo je bio drugi međusobni susret Vekić i Bronzetti i druga pobjeda hrvatske tenisačice koju u drugom kolu čeka Kanađanka Bianca Andreescu, 171. na WTA ljestvici, s kojom do sada nije igrala.

Danas na teren u Parizu izlazi i Petra Martić koja igra protiv Španjolke Cristine Bucse. (Hina)

image
TOM DUBRAVEC Cropix

13.46 Vraća se Malobabić, 3:3! Lavovska bitka sa Singapurkom u šestom setu pripala je našoj stolnotenisačici, čeka nas odlučujući, posljednji set.

Australski tenisač Alex de Minaur objavio je u nedjelju da se povlači iz natjecanja u muškoj pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama u Parizu dok se nastavlja oporavljati od ozljede kuka.

De Minaur, šesti tenisač svijeta, ovaj se mjesec povukao s Wimbledona u četvrtfinalu nakon što je zadobio pukotinu hrskavice u kuku.

"Dao sam sve od sebe da budem spreman za singl, ali tijelu je potrebno malo više vremena", objavio je 25-godišnji De Minaur na Instagramu.

Australca, koji je u nedjelju trebao igrati protiv Nijemca Jan-Lennarda Struffa, u ždrijebu će zamijeniti Portugalac Francisco Cabral koji je na 81. poziciji.

De Minaur će ipak sudjelovati u igri parova uz Alekseja Popirina. U prvom kolu će njih dvojica igrati s četvrtim nositeljima američkim parom Austin Krajicek-Rajeev Ram. (Hina)

13.30 Ivana Malobabić i dalje je u igri protiv favorizirane Zeng Jian. Smanjila je zaostatak u setovima na 3:2, te pruža jako dobar otpor.

image

Ivana Malobabić

ENG CHIN AN

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u nedjelju u zagrebačkoj Zračnoj luci „Franjo Tuđman“ ispraćaj plivačkog debitanta Jere Hribara na Olimpijske igre u Pariz.

Očekivanja su mu usmjerena na neopterećen debitantski nastup, u kojem bi mu zadovoljstvo pričinio ulazak u Top 16 olimpijske konkurencije.

Hrvatska plivačka uzdanica na 50 metara slobodno prvo će olimpijsko iskušenje imati 1. kolovoza u 11 sati, ciljani polufinale istoga dana navečer, a možebitni finalni nastup u večernjim satima dan kasnije.

S Hribarom u pratnji za Pariz je otputovao i njegov trener Jakša Arambašić, a u ime HOO-a ispratio ih je direktor Ureda za programe lokalnog sporta Hrvoje Balen. (Hina)

13.25 Vaterpolisti Srbije došli su u Pariz braniti dva uzastopna olimpijska zlata, jer najbolji su bili i u Riju i u Tokiju. Krenuli su s pobjedom, ali neočekivano teško izborenom, jer ih je namučio Japan. Utakmica je na kraju završila 16:15 za Srbiju. Japanci su i u bazenu očito jako brzi, čim su Srbiji zabili 15 golova.

Srbiju je do pobjede vodio fenomenalni Dušan Mandić, koji je zabio čak 7 pogodaka. Yusuke Inaba predvodio je Japance s također sjajnih 6 golova.

Braća Sinković podijelili su svoje dojmove nakon plasmana u polufinale. Više pročitajte OVDJE.

Košarkaški Južnog Sudana u svom su povijesnom nastupu na OI uvjerljivo (90:79) pobijedili Portoriko. Više pročitajte OVDJE.

image
THOMAS COEX Afp

13.13 Ivana Malobabić dobila je set protiv Zeng Jian, te tako smanjila zaostatak na 1:2 u setovima. Igra se na četiri dobivena seta, a treba spomenuti kako je Sigapurka veliki favorit u ovom meču.

12.55 Počeo je i nastup naše stolnotenisačice Ivane Malobabić. Njoj će se suprotstaviti Zeng Jian iz Singapura.

12.54 Donna Vekić za sada sigurno "plovi" do drugog kola. Prvi set protiv Talijanke Lucie Bronzetti dobila je rezultatom 6:2.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nizozemski odbojkaš na pijesku Steven van de Velde, osuđen za silovanje maloljetnice 2016., izviždan je kada se u nedjelju pojavio na svojoj prvoj utakmici na olimpijskom turniru na stadionu podno Eiffelovog tornja. Opširnije pročitajte OVDJE.

Maričić je plasman u finale ostvario kao četvrti u kvalifikacijama s ukupno 631,3 bodova (105.4, 105.7, 106.1, 106.6, 104.8, 102.7), dok je Gorša kvalifikacije završio kao osmi sa 629.8 bodova (106.2, 104.9, 104.7, 104.4, 105.4, 104.2).

Najbolji je u kvalifikacijama bio Kinez Lihao Sheng s ukupno 631.7 bodova.

Miran Maričić i Petar Gorša bili su več zajedno u finalu, ali u disciplini trostav u Tokiju 2021. Maričić i Gorša sutra u finalu love i medalje.

image

Petar Gorša, Giovanni Cernogoraz i Miran Maričić

HOO

12.30 Petar Gorša završio je 8. i izborio finale. Miran Maričić je završio 4. Imao dvojac u finalu!

12.29 Gorša se popeo na 8. mjesto, ima još dva hica, sada je jako blizu finala.

12.28 Gorša se popeo na 9. mjesto, ima još tri hica i nadu da će uhvatiti 8. mjesto koje vodi u finale.

12.26 Petar Gorša je u pravoj drami. Jedan loš hitac ga je spustio na 10. mjesto, ali i dalje je u igri za finale. Trebaju mu dobra zadnja četiri hica.

12.23 Petar Gorša blista u 6. seriji i evo ga već na 5. mjestu. Miran Maričić je završio svoj nastup, te je i dalje četvrti, siguran za finale.

12.21 Petar Gorša je sjajno otvorio 6. seriju i evo ga na 6. mjestu. Miran Maričić je završio svoj nastup, te je i dalje četvrti, siguran za finale.

12.18 Donna Vekić također je započela svoj nastup na Olimpijskim igrama. U prvom kolu ženskog singla protivnica joj je Talijanka Lucia Bronzetti.

image
DUBREUIL CORINNE/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Dubreuil Corinne/abaca/abaca Press/profimedia

12.17 Miran Maričić imao je lošija dva zadnja hica, pa je pao na 4 mjesto, ali praktički je osigurao finale, jer je napravio veliku razliku. Petar Gorša se u 5. seriji popeo na 7. mjesto.

12.10 Miran Maričić ima još dva hica, trenutačno je drugi i praktički siguran za finale. Petar Gorša puca 5. seriju i trenutačno je 8., što ga vodi u finale.

12.07 Miran Maričić sjajno je otvorio i posljednju 6. seriju, te se vratio na 1. mjesto. Petar Gorša je i dalje deveti, jedno mjesto od finala, ali on je tek završio 4. seriju.

12.02 Miran Maričić je u 5. seriji (od ukupno 6) pao na i dalje sjajno drugo mjesto, a Petar Gorša, koji još puca četvrtu seriju trenutačno je 9., finale mu bježi za jedno mjesto. No, i dalje je itekako u igri za finale.

11.55 Miran Maričić vodi nakon 4. serije (od ukupno 6) u kvalifikacijama zračne puške na 10 metara i ako mu se ne dogodi neka velika drama, već je u finalu. Petar Gorša je nakon sjajnog starta malo posustao, pa je 3. seriju završio na 8. mjestu, posljednjem koje vodi u sutrašnje finale.

image

Petar Gorša

Košarkaška utakmica između Južnog Sudana i Portorika kasnila je iz vrlo bizarnog razloga. Više pročitajte OVDJE.

11.44 Petar Gorša sjajno je otvorio kvalifikacije zračne puške na 10 metara. Nakon prve serije hitaca bio je na prvom mjestu, dok je Miran Maričić prvu seriju okončao kao deveti. U drugoj seriji i na početku treće blistao je Maričić, koji se popeo na 2. mjesto, dok je Gorša u drugoj seriji pao na 4. mjesto. Kako god, obojica su trenutačno u sjajnim pozicijama da izbore finale.

11.23 Bjelovarski dvojac Miran Maričić i Petar Gorša predstavljaju Hrvatsku u streljaštvu u kvalifikacijama zračne puške na 10 metara.

11.18 Uvjerljivo prvo mjesto braće Sinković u kvalifikacijama! Sjajan nastup naših veslača, svremenom od 6:35.28 bili su pet sekundi ispred drugoplasiranih Rumunja i izborili polufinale.

Florin Arteni i Florin Sorin Lehaci završili su na drugom mjestu (6:40.29), a treća je bila litvanska posada (6:44.59)

image
BERTRAND GUAY Afp

image
ANDRZEJ IWANCZUK Nurphoto Via Afp

11.11 Na redu su braća Sinković!

11.08 Kakva utrka u prvoj kvalifikacijskoj skupini! U dramatičnom fotofinišu švicarski sastav je završio četvrti, te tako kao aktualni svjetski prvaci moraju u repasaž.

11.01 Počela je prva kvalifikacijska skupina u dvojcu na pariće, u drugoj se nalaze braća Sinković.

11.00 Kinez Xie Yu osvojio je zlato u disciplini 10 metara zračnim pištoljem za muškarce na Olimpijskim igrama u Parizu. Italiji su srebro i broncu donijeli Federico Nil Maldini i Paolo Monne.

Damir Mikec, srpski olimpijac koji je rođeni Splićanin, završio je sedmi u konačnom poretku. Više pročitajte OVDJE.

Nikša Kaleb Kina, bivši rukometni reprezentativac, svjetski prvak i zlatni olimpijac sve obveze sljedećih dvadeset dana planirao je i podredio praćenju Olimpijskih igara u Parizu.

Bit će najžešći navijač svim našim sportašicama i sportašima, posebno ga intrigira što mogu učiniti rukometaši na čelu s novim izbornikom Dagurom Sigurdssonom i njegovim pomoćnikom, zlatnim mu suigračem Denisom Špoljarićem. Više pročitajte OVDJE.

image

Nikša Kaleb i Luka Vekić

DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

10.20 Počeo je i drugi veslački dan na Olimpijskim igrama. Podsjetimo, svoj četvrti olimpijski nastup u kvalifikacijama dvojaca ‘bez’ Valent i Martin Sinković započinju od 11.10 sati. Vremenski uvjeti su danas nešto bolji, sunčan je dan za razliku od kišnog petka, te bi stoga i sportašima trebalo biti lakše ispuniti svoje zadane ciljeve.

9.50 Nigerijska boksačica lake kategorije Cynthia Ogunsemilore privremeno je suspendirana u subotu nakon što je bila pozitivna na zabranjenu supstancu uoči svoje prve borbe na Olimpijskim igrama u Parizu, objavila je Međunarodna agencija za testiranje (UIO).

Ogunsemilore je bila pozitivna na furosemid, diuretik koji se nalazi na WADA-inom popisu zabranjenih tvari, u doping kontroli izvan natjecanja provedenoj u četvrtak.

"Sportašica je obaviještena o slučaju i privremeno je suspendirana do rješenja problema u skladu sa Svjetskim antidopinškim kodeksom i Antidopinškim pravilima Međunarodnog olimpijskog odbora", priopćili su iz UIO.

"To znači da se sportašica ne smije natjecati, trenirati, trenirati druge ili sudjelovati u bilo kojoj aktivnosti tijekom Olimpijskih igara Pariz 2024.", stoji u priopćenju u kojem je navedeno i da se nigerijska boksačica ima pravo žaliti pred Sudom za sportsku arbitražu kao i zatražiti analizu B-uzorka.

Osvajačica brončane medalje na Igrama Commonwealtha i prvakinja Afričkih igara trebala se u utorak boriti protiv Tajvanke Wu Shih Yija u borbi osmine finala. (Hina)

Francusku rukometnu reprezentaciju "zatresao" je neugodan rezultat na samom početku Olimpijskih igara. Glavni konkurent za zlatnu medalju, reprezentacija Danske, upisala je uvjerljivu 37:29 pobjedu i tako "razbila" Francuze, koji nisu bili zadovoljni prikazanim na terenu nakon utakmice. Više pročitajte OVDJE.

Odnosi vaterpolskih zajednica Hrvatske i Crne Gore, između igrača, klubova, pa u konačnici i samih reprezentativaca nisu narušeni. Dvojica izbornika, naš Ivica Tucak i crnogorski Vladimir Gojković, nisu samo kolege već i prijatelji, dobro se poznaju.

To su fakti, ali činjenica je i da su međudržavni odnosi između Hrvatske i Crne Gore narušeni, ali da se oni tiču i vaterpola. Više pročitajte OVDJE.

image

Ivica Tucak

NIKSA STIPANICEV Cropix

8.26

Kiša koja je padala u petak i subotu u Parizu zaprljala je Seinu i prisilila organizatore da otkažu triatlonski trening planiran za nedjelju ujutro u rijeci, no unatoč tome "uvjereni" su da će se natjecanje u tom sportu održati u utorak i srijedu.

Triatlon je prvi olimpijski događaj koji se mora održati u Seini, prije plivanja na otvorenim vodama u drugom tjednu Olimpijskih igara u Parizu.

Organizacijski odbor Olimpijskih igara, međunarodna triatlonska federacija, kao i lokalne vlasti donijeli su "zajedničku odluku o otkazivanju plivačkog dijela upoznavanja triatlona" zakazanog za nedjelju jer "vodostaji ne daju dovoljnu garanciju", navodi se u priopćenju.

U nedjelju nisu precizirali razinu bakterije E.Coli i enterokoka koja mora biti ispod određenog praga, ali su istaknuli da je "prioritet zdravlje sportaša".

Prije natjecanja u utorak i srijedu, triatlonci imaju priliku "upoznati" se s rijekom, čak i ako neki odluče nastaviti s treninzima u bazenu, i to u legendarnom George Vallerey bazenu na istoku Pariza gdje su već plivali sportaši na Olimpijskim igrama 1924.

"Trčanje i biciklizam" za nedjeljni jutarnji trening "održat će se prema planu", rekli su organizatori. (Hina)

U nedjelju u 11.10 u kvalifikacijama dvojaca ‘bez’ svoj četvrti olimpijski nastup započinju Valent i Martin Sinković. Kao i kod dvojaca na pariće, na Igrama nastupa 13 posada što znači da će prva tri mjesta u svakoj od tri skupine značiti izravni plasman u polufinale. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Pariz su četvrte Igre Valenta i Martina Sinkovića

MARTIN SINKOVIĆ

Prvi dan za Hrvatsku na Olimpijskim igrama bio je gotovo savršen! Rukometaši su pobijedili Japance, braća Patrik i Anton Lončarić plasirali su se u polufinale dvojca na pariće, stolnotenisač Tomislav Pucar uspješno je prešao prvu prepreku u Parizu, dok su Aurel Benović i Tin Srbić osigurali su finale preskoka, odnosno preče... A danas nas čeka novi uzbudljivi dan.

Prvi će na "bojište" braća Sinković u kvalifikacije (dvojac) što je na rasporedu u 11:10. Točno pet minuta kasnije bjelovarski dvojac u sastavu Miran Maričić i Petar Gorša predstavit će Hrvatsku u streljaštvu u kvalifikacijama zračne puške na 10 metara.

Već u subotu trebao je, što se tiče Hrvatske, naravno, krenuti i teniski dio, no sve je odgođeno zbog kiše pa će tako u nedjelju u 12 sati u prvom kolu nastupiti Petra Martić te Donna Vekić. Točno 15 minuta nakon podneva jedina hrvatska predstavnica u stolnom tenisu Ivana Malobabić također će nastupiti u prvom kolu.

Za kraj, vodeni sportovi, u jedrenju će u 15:28 (windsurfing) nastupiti Palma Čargo, a u 15:45 u disciplini 49er gledat ćemo braću Fantela. Šlag na tortu dana jest vaterpolska poslastica, Barakude će otvoriti turnir protiv Crne Gore.

Linker
21. rujan 2024 06:29