Damir Martin

 BERTRAND GUAY Afp
OLIMPIJSKE IGRE

Braća Lončarić u polufinalu, Damir Martin u četvrtfinalu: ‘Još čuvam baruta za nastavak natjecanja‘

Martin je rutinski izborio četvrtfinale u samcu, a braća Lončarić polufinale u dvojcu na pariće
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. srpanj 2024. 11:52

Damir Martin je prvi od naših sportaša izašao na olimpijsku veslačku stazu Vaires-sur-Marne i mirno preskočio prvu stepenicu na putu prema željenom finalu i borbi za treću uzastopnu olimpijsku medalju u samcu.

Martin je veslao u drugoj od šest kvalifikacijskih skupina, tri prvoplasirana su osiguravala izravan plasman u četvrtfinale što je naš veslač bez ikakvih problema ostvario drugim mjestom. Prvi je bio Rumunj Mihai Chiruta s vremenom 6:51.51, Martinovo vrijeme bilo je 6:54.83, a u završnici je Litavac Giedrius Bieliauskas (7:00.96) "oteo" treće mjesto Slovencu Isaku Ivanu Žvegelju (7:01.23) i gurnuo ga u repesaž. Indonežanin Memo (7:19.33) i Sudanac Abdalla Ahmed (7:46.45) su iz one kategorije "važno je sudjelovati" i kvalitetom su daleko ispod što njihova vremena jasno pokazuju.

Martin, olimpijski viceprvak iz Rija i brončani iz Tokija u samcu, poveo je na startu, bio je prvi nakon prvih 500 metara, na polovici staze Chiruta se probio ispred njega, ali držali su se potpuno jedan uz drugog, a nastojao ih je pratiti i Žvegelj. U trećoj četvrtini staze, logično s obzirom na kvalitetu, Chiruta i Martin su otišli naprijed, pokušao je naš veslač ponovo preuzeti vodstvo u završnici utrke, pojačao je, ali nije prošlo, ali nije bilo ni presudno. Najvažnije utrke tek dolaze...

- Drago mi je da sad znam gdje sam jer ova neizvjesnost od zadnje regate me ubijala. Jako sam zadovoljan početkom utrke i s prijelazom u sredinu utrke. Ne mogu reći da sam se išta čuvao, probao sam stisnuti Rumunja u završnici da vidim kako diše, ali je odgovorio na to, a kako sam znao da nije ugrožen moj prolaz nije bilo presudno jesam li prvi ili drugi. Idem utrku po utrku i što se mene tiče, zadovoljan sam. Još čuvam baruta za nastavak natjecanja - prokomentirao je naš veslač.

U prvoj skupini su logično dominirali Novozelanđanin Thomas Mackintosh (6:55.92) i Grk Stefanos Ntouskos (7:01.79), pri čemu je brončani s prošlog SP-a cijelo vrijeme bio ispred osvajača olimpijskog zlata iz Tokija. Kao treći je prošao Egipćanin Elbanna (7:05.06).

Očekivani pobjednik treće skupine je aktualni svjetski viceprvak Nizozemac Simon Van Dorp (6:49.93), ispred Japanca Ryute Arakawe (6:51.59) i Belgijanca Tima Brysa (6:52.35).

Iz četvrte skupine izravno su prošli Bjelorus Yauheni Zalaty (6:51.45), koji nastupa kao neutralni sportaš, Amerikanac Jacob Plihal (6:54.95) i Brazilac Lucas Verhein Ferreira (6:54.96).

Dvostruki uzastopni svjetski prvak i najveći favorit za zlato u Parizu, Nijemac Oliver Zeidler je imao "trening utrku" u petoj skupini. Pobijedio je s vremenom 6:54.72, a uz njega su prošli još Urugvajac Bruno Cetraro Berriolo (7:04.04) i Kubanac Reidy Cardona Blanca (7:06.45).

Danac Sverri Nielsen pobjednik je šeste skupine s vremenom 6:53.50, a prošli su još Bugar Kristian Vasilev (6:56.63) i Mađar Bendeguz Petervari Molnar (6:58.76).

Četvrtfinalne utrke su na rasporedu u ponedjeljak, 30. srpnja, u prijepodnevnim satima.


Lončarići u premijeri izborili izravni ulazak u polufinale

Veliki, veliki posao napravili su 23-godišnji osječki blizanci Anton i Patrik Lončarić, koji su u svom olimpijskom debiju izborili izravni plasman u polufinale dvojaca na pariće. I to nakon samo nekoliko mjeseci u ovoj disciplini?! Kapa dolje i njima i njihovim treneru Toniju Urliću.

image

Anton i Patrik Lončarić

DAMIR KRAJAC Cropix

- Plan je odmah se izboriti za polufinale i izbjeći repasaž - rekao je Anton Lončarić uoči utrke, a svoj su plan mladi Osječani savršeno proveli u djelo.

Veslali su u drugoj od tri skupine u kojoj su apsolutni favoriti bili Rumunji Andrei Sebastian Cornea i Marian Florian Enache, aktualni europski prvaci, koji su to i potvrdili jer su s uvjerljivim vodstvom odradili cijelu utrku. No, za nas je puno bitnije bilo ono što se događalo iza njihovog čamca, a tu su Lončarići cijelu utrku držali priključak s Norvežanima i Talijanima i bili u igri za prolaz. U odličnoj završnici utrke, što je već njihov zaštitini znak, prestigli su Talijane, koji su nakon toga potpuno pukli i ušli u cilj s ogormnim zaostatkom. Rumunji su pobijedili s vremenom 6:16.47, drugi su bili Norvežani Martin Helseth i Kjetil Borch (6:22.36), a treći Anton i Patrik Lončarić (6:24.62). Vrijeme Talijana Carrucija i Sartorija bilo je 6:48.77.

"Idemo direktno u polufinale, izbjegli smo ono čega smo se bojali, a to je odlazak u repesaž. Krenuli smo jako, nije to iznenađenje, ali problem je drugi dio. Tražili smo se neko vrijeme, ali brzo smo se našli i nastavili još jače", izjavili su Lončarići nakon utrke za Hrvatsku radioteleviziju.

"Ne znam vide li to gledatelji, ali tribine kreću od jednog kilometra staze. Stalna dreka vas podigne na višu razinu. Vidjeli smo da su Talijani i Norvežani blizu, pa smo krenuli stiskati. Na kraju ipak nismo ispraznili tankove do kraja. Zadovoljni smo trećim mjesto, dali smo sve od sebe, odradili smo dobru utrku, zadovoljni smo i mi i trener", dodali su Lončarići.

Njima je ovo prvi nastup na Olimpijskim igrama i iznenadila ih je publika koja ih je ‘pogurala‘.

"Pritisak je bio velik. Fokusirali smo se na sebe. Zvuči kao normalna utrka do kilometra, a onda kreće publika, nešto što mi često nemamo priliku vidjeti, tako pune tribine da nas ili nekoga bodri. Huk nam daje motiv, bio je gušt i užitak."

"Pripreme su nam dobro išle, a sad smo dobili potvrdu. Slijede dobar odmor, treninzi i polufinale u kojem ćemo pokazati sve moguće. Mislim da smo spremni za borbu. Osjećamo se jako lagano, imamo još dosta toga za pokazati. Idemo korak po korak. kako igre idu, tako ćemo se samo dizati", kazali su za kraj Lončarići koje polufinale čeka u utorak.

U prvoj skupini ulogu glavnog favorita u ovoj disciplini opravdali su Nizozemci Melvin Twellaar i Stef Broenink (6:14.13), ispred Novozelanđana Mansona i Parryja (6:16.41) i Amerikanaca Koszyka i Davisona (6:16.48).

Iz treće skupine izravno su u polufinale prošli Irci Lynch i Doyle (6:13.24), drugi su bili španjolci Garcia Pujolar i Conde Romero (6:18.69), a treći olimpijski pobjednici iz Tokija, Francuzi Boucheron i Androdias (6:18.69).

Za još tri mjesta u polufinalu koje je na rasporedu u utorak, 30. srpnja, borit će se dublovi Srbije, Kine, Italije i Njemačke.

Linker
12. kolovoz 2024 23:32