PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA
ŽELI POMOĆI KLUBU

Traje jako složena operacija: Bivši kapetan hrvatskog prvoligaša nagovara Brazilca Viniciusa da dođe u HNL

Napadač iz Charlotte zainteresirao velikogorički nogometni klub preko bivšeg kapetana
Piše: Toni RoićObjavljeno: 09. siječanj 2024. 21:43

Zimska je pauza u prvenstvu, pripreme za nastavak sezone su tek na početku, za medije klasično doba "kiselih krastavaca", vijesti niotkud, a klubovi ako nešto i rade na planu transfera, čine to uglavnom u potpunoj diskreciji, ne otkrivajući nikome što smjeraju. Gorica nije izuzetak, sportski direktor turopoljskog prvoligaša Mario Brkljača tek je na početku zimskih priprema otkrio "da će pokušati dovesti napadača i ofenzivnog veznog ili krilo", ali da se nešto konkretno i sprema, zasad nema odgovora.

Ipak, probila se oko kluba informacija da je bivši kapetan Kristijan Kahlina preporučio Gorici jednog svog suigrača iz američke Charlotte, koji tamo nije u prvom planu. Riječ je o 21-godišnjem napadaču Viniciusu Mellu, koji je ljeta 2022. stigao u MLS iz brazilskog Internacionala, a Charlotte ga je platio 1,64 milijuna eura. Mello je dosad upisao samo tri nastupa u MLS-u, dok je u zadnje vrijeme nastupao u razvojnoj ligi mladih, gdje je u 11 utakmica postigao pet pogodaka i imao tri asistencije. Zvuči kao jako dobra preporuka, ali ostaje upitnik kako dovesti takvog igrača u Hrvatsku. Ako ne dođe do raskida ugovora, američki klub teško će ga pustiti bez odštete, pa ostaje opcija posudbe.

Tu se možda uključuje Kristijan Kahlina, koji je zimske praznike proveo u Zagrebu, bio je i na novogodišnjem domjenku HNK Gorice u Buzinu, kada je i spominjao da u njegovom klubu ima mladih i zanimljivih igrača. Očito je pritom ciljao na brazilskog napadača Mella, koji vjerojatno još nije spreman za nivo igre kojeg traži sve jači MLS, ali bi mu HNL bio dobra odskočna daska da se jednom vrati gdje želi. Kahlina je prvi korak poduzeo u želji da pomogne klubu gdje je doživio najljepše trenutke i bio dugogodišnji kapetan, a na čelnicima Gorice je pokušati napraviti transfer, pogotovo ako su procijenili da je Vinicius Mello kvaliteta koja nedostaje.

Činjenica je da trener Dinko Jeličić nije zadovoljan učinkom napadača u prvom dijelu sezone i već nakon prvog treninga u ovoj godini je podcrtao "kako je napredak u ofenzivnom segmentu igre ključni zadatak u zimskim pripremama".

Jeličić je dosad koristio tri napadača, Nikolu Vujnovića, Antu Mateja Jurića i Tima Matavža, sada im je iz juniora priključio i mladog Senegalca Aronu Falla, ali čim sportski direktor kaže da bi još jednog rado doveo, jasno je koliko Turopoljcima treba svježa krv u napadu. Još od odlaska Lukasza Zwolinskog i Ognjena Mudrinskog oni nisu imali centarfora sposobnog doći do dvocifrenog broja pogodaka u sezoni, a Kristijan Lovrić kao krilo bio je posljednji igrač kojem je to uspjelo. U prošle dvije sezone nitko u Gorici nije došao do brojke 10 u postignutim pogocima, a u aktualnoj prvi strijelci su Vujnović i Sven Blummel s tri gola. Jurić i Matavž su poentirali po dva puta, a 19 pogodaka u 18 utakmica treći je najlošiji učinak među 10 klubova u ligi (deveta Istra 1961 je zabila 18, a posljednji Rudeš sedam golova).

Stoga je dioba četvrtog mjesta s 27 bodova veliki uspjeh, čega su u Gorici itekako svjesni i znaju da bez bolje realizacije i više postignutih golova ne mogu očekivati ponavljanje, a kamoli poboljšanje dosadašnjeg bodovnog dosega. Trener Jeličić pritom vjeruje da aktualni kadar ima rezervi, da mogu bolje i u igri, i u realizaciji, ali kada bi uspjeli dovesti pravog strijelca bila bi to premija, koja bi značajno podigla optimizam u nogometnom Turopolju. Zato i priča o Viniciusu Mellu možda i nije puko nagađanje, makar je svima jasno da angažman njega ili bilo koga sličnog njemu, predstavlja izuzetno složen zadatak...

Soldo će nakon operacije nosa ići u Medulin

Još ovoga utorka Gorica će trenirati na svom stadionu, a u srijedu polazi za Medulin pokraj Pule, gdje će boraviti do 20. siječnja i odigrati četiri utakmice na Arena kupu. Trener Dinko Jeličić danas će složiti i popis igrača koji će ići na centralni dio zimskih priprema, a na njemu će biti i 20-godišnji Marko Soldo, koji nije bio u redovnom treningu jer je u zimskoj pauzi bio na operaciji nosa.

Soldo je imao određenih problema s disanjem i zato je pristupio operativnom zahvatu, koji se smatra lakšim. Oporavak je išao prema planu i Soldo bi u Medulinu trebao početi s redovnim radom sa suigračima, te igranjem utakmica. Inače, on je u Gorici ove sezone kao posuđeni igrač iz Dinama, a bio je jedan od najstandardnijih. Nastupio je, naime, u svih 18 prvenstvenih utakmica, te je postigao i dva pogotka, prvi na gostovanju kod Rudeša u trijumfu 2:0, a drugi doma u pobjedi 3:0 protiv Osijeka. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. lipanj 2024 02:45