Luis Castro

 AGIF/PHOTOSPORT Photosport Via Afp
NOVI TRENER AL-NASSRA

Tko je tip koji je zamijenio Dinka Jeličića i postao šef Brozoviću i Ronaldu? ‘O njemu se svašta priča‘

‘Ronaldo će kod njega sigurno imati specijalan status, a ostali znaju što mogu očekivati‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. srpanj 2023. 10:40

Luis Castro nije veliko trenersko ime, najznačajniji trofej mu je prvenstvo Ukrajine sa Šahtarom, ali saudijski Al-Nassr, koji pati od glamoura, izabrao je baš njega. Gotovo da nema medijskog izvještaja u kojem nije stajalo da ga je postavio Cristiano Ronaldo. Portugalac si je za trenera doveo Portugalca...

Al-Nassr se trenutačno priprema u portugalskom Algarveu, tamo je preuzeo momčad kojoj se u ponedjeljak priključuju zvijezde, tako i Ronaldo.

- Kad imate Cristiana u momčadi, nikada ga ne smijete pustiti, on je najbolji igrač na svijetu, stroj koji nikad ne staje. Ronaldo je kao zgrada koja se sama digla, bez ičije pomoći - rekao je svojedobno. I očito ima golemo povjerenje najčuvenijeg sunarodnjaka.

Brozovićevi dolasci u Zagreb

Tko je Luis Castro, novi šef i našeg Marcela Brozovića? Radi se o čovjeku koji će u rujnu proslaviti 62. rođendan. Kao igrač nije činio velika djela, bio je desni bek kojem je vrhunac karijere bilo igranje za Vitoriju Guimaraes.

Trenerskim poslom bavi se od 1998. godine, vodio je niz manjih klubova, drugu ekipu Porta, kratko 2014. i prvu momčad sa Dragaa, kasnije Rio Ave, Chaves, Vitoriju Guimaraes da bi 2019. postao trener Šahtara koji je tada živio u Kijevu. U prvoj sezoni bili su prvaci, u drugoj matirali dvaput Real u skupini Lige prvaka, ali su ipak završili treći te nastavili s natjecanjem u Europskoj ligi gdje ih je izbacila Roma. Presudilo mu je što je ostao bez titule, bolji je bio Dynamo iz Kijeva, pa čak i Kupa, te je pred kraj druge sezone sam objavio odlazak. Kasnije je vodio katarski Al-Duhail te Botafogo. U Kataru je osvojio Emirov kup, a u Brazilu Kup Rio.

U Saudijskoj ligi još je jedan stranac koji je stigao minulih dana nakon također Portugalca Jorgea Jesusa u Al-Hilal i Engleza Stevena Gerrarda u Al-Ettifaq. Zamijenio je Rudija Garciju, smijenjenog u travnju zbog čega je privremeno ekipu do kraja sezone vodio naš Dinko Jeličić. Garcia ima novi posao u Napoliju.

Kakav je točno Luis Castro? O tome dosta zna Bojan Radanović, ugledni hrvatski fizioterapeut koji je radio s njim dvije godine u stožeru Šahtara.

- Luis Castro je divan, fini gospodin, a osim toga i samozatajan čovjek. Nije trener koji gradi svoju poziciju na autoritetu funkcije, ne galami, ima prijateljski pristup igračima kao i svima u klubu. Iskazuje im vjeru i jedini autoritet koji nastoji nametnuti je autoritet znanja. Ronaldo će kod njega sigurno imati specijalan status, ali imao bi ga kod svakog trenera, a svi ostali igrači mogu očekivati da će igrati najbolji. Uvjeren sam da će njegova suradnja s Marcelom Brozovićem biti odlična jer Broz je veliki profesionalac. Priča se o njemu svašta, no kad je posao u pitanju posvećen je do kraja. Primjerice, znao je iz Milana doći u Zagreb k meni na tretman ako je smatrao da mu to koristi - pričao nam je Radanović koji je trenutačno angažiran u latvijskoj Rigi, a trener ekipe je Tomislav Stipić.

Brozović neće biti prvi Hrvat kojeg će trenirati, još u Rio Aveu vodio je Filipa Krovinovića.

Uz masažu uvijek fado

- Preferira napadački nogomet, želi gol više, a s velikim poštovanjem odnosi se prema svima. Recimo, meni je uvijek govorio kako se ne moram požurivati s oporavkom ozlijeđenih igrača, da sve napravim kako struka nalaže, dok bi neki drugi radili pritisak da se dečki i prije roka vrate na teren - napominje Radanović i otkriva:

- Puno smo se družili jer smo često boravili u kampu, nakon velikih pobjede znali smo nazdraviti s čašom vina. Kao što je i logično za Portugalca voli popiti času vina, iako inače nije sklon alkoholu. Preferira portugalsko, a ja španjolsko... Obožava portugalsku narodnu glazbu. Kad bi došao kod mene na masažu, uvijek je tražio da pustim fado dok sam ga masirao. Uživao je u tome. Pričao mi je kako je njegov otac svirao fado na gitari.

Dakle, trener gospodin poput Carla Ancelottija.

Linker
21. rujan 2024 09:35