Jude Bellingham

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
UGROŽEN LANJSKI IZNOS

Prijelazni rok nije ni počeo, a više od pola milijarde eura je potrošeno na deset najskupljih nogometaša

U ljetnom prijelaznom roku bi se vrlo lako na najveća pojačanja moglo potrošiti više nego u cijeloj prošloj sezoni
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 29. lipanj 2023. 12:11

Iako prijelazni rok u najvećim europskim ligama službeno počinje s prvim danom srpnja, od kada su završena sva natjecanja u sada već prošloj sezoni, cijeli nogometni svijet je okrenut informacijama oko transfera igrača iz jednog u drugi klub. Navijači očekuju da saznaju s kojim će pojačanjima njihovi klubovi krenuti u novu sezonu, a novinari se utrkuju u dobivanju što boljih informacija o potencijalnim transferima.

Klubovi međusobno pregovaraju, licitiraju s cijenama, menadžeri traže najbolje za svoje, a svi to pratimo iz sata u sat. Dosta je špekulacija oko potencijalnih transfera, ali dosta je onih koji su i službeno objavljeni pa već sada imamo pomalo impresivnu listu igrača za koje već sada znamo da su promijenili klubove.

Taj popis predvodi Jude Bellingham kojeg je Real doveo iz Borussije Dortmund za impresivna 103 milijuna eura te je tako 20-godišnji engleski reprezentativac postao tek 14. igrač u povijesti čiji je transfer koštao najmanje 100 milijuna eura. Do njega se na listi najskupljih transfera ovog ljeta nalaze dva napadača - Kai Havertz kojeg je Arsenal Chelseaju platio 70 milijuna eura te Christopher Nkunku koji dolazi u Chelsea iz Leipziga za 60 milijuna eura.

Bellingham, Havertz i Nkunku predvode listu najskupljih transfera, a ako je suditi po početku ovoljetnog prijelaznog roka, vodeći klubovi bi na najveća pojačanja mogli potrošiti više nego što se to dogodilo prošle godine. Naime, ukupan iznos koji je potrošen na 10 najskupljih pojačanja ovog ljeta iznosi 515,5 milijuna eura, a u cijeloj prošloj sezoni, uključujući ljetni i zimski prijelazni rok na deset najskupljih nogometaša potrošeno je 789,35 milijuna eura.

image

Deset trenutno najskupljih transfera ovog ljeta

SPORTSKE NOVOSTI

Uz spomenutu trojicu, na listi najskupljih ove se godine nalaze i nova pojačanja Tottenhama, Liverpoola, Al-Hilala i Brightona. Tu su i neki igrači koji su već odigrali prošlu sezonu ili dio nje u novim klubovima, ali će tek sada i službeno biti otkupljeni od istih. To su Pedro Porro, Dejan Kuluševski i Moise Kean. No, svi oni će vrlo vjerojatno otpasti s ove liste jer bi se uskoro mogli objaviti novi, puno skuplji transferi.

Tu prije svega mislimo na Declana Rice, čiji bi transfer u Arsenal uskoro trebao biti objavljen, ali i Joška Gvardiola kojeg želi Manchester City. Ta dva transfera će iznositi najmanje 100 milijuna eura svaki pa će se ovogodišnja potrošnja na deset najskupljih dodatno približiti prošlogodišnjoj kada Rice i Gvardiol promijene klubove. Ima tu još nekoliko potencijalno skupih transfera, a u cijelu računicu ove su se sezone uključili i saudijski klubovi od kojih nas ne bi čudilo da dovedu nekog skupog kapitalca.

S obzirom na to da je uobičajeno da se poneki veliki transfer dogodi u sam smiraj ljetnog prijelaznog roka, za očekivati je da deset najskupljih ljetnih transfera budu iznosili više od onoga što je potrošeno u cijeloj prošloj sezoni na deset veličanstvenih. Prošle godine smo imali samo jedan transfer od 100+ milijuna eura, sada bi ih moglo biti dosta više...

image

Deset najskupljih transfera u sezoni 2022./23

SPORTSKE NOVOSTI

Linker
25. travanj 2024 13:04