Josip Drmića

 MATIJA DJANJEŠIĆ/Cropix
Dražen Antolić
NAJSKUPLJI DINAMOVAC

Početak pada: Drmić je bio toliko marginaliziran da se pričalo i o ‘igricama‘. Hoće li sad progovoriti?

Zar je normalno da netko kome u Hrvatskoj daš 1,1 milijun eura u prvoj sezoni ima samo 20 startova?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. siječanj 2024. 18:40

Dinamo nije pogriješio što je doveo Josipa Drmića iz Rijeke, iako mu je dao preveliki ugovor, ali je sam sebi "pucao u koljena" što ga nije bolje iskoristio. U pojedinim etapama u godinu i pol otkako je u Maksimiru, Drmić je bio misteriozno marginaliziran što je kod nekih pratitelja i navijača ostavilo dojam igara iza kulisa. Kakvih točno nikad nije rečeno, možda će to kazati on kad više ne bude pod ugovorom.

Ako ništa drugo ne bi učinio osim što je dao ključan gol Bodo/Glimtu za prolaz u skupinu Lige prvaka 2022. godine Josip Drmić bi se isplatio Dinamu, premda ga plaća po neslužbenim informacijama 1,1 milijun eura godišnje. Iz Rijeke ga je doveo bez odštete. No Drmić nije napravio samo to, u 63 službena nastupa postigao je 20 pogodaka te imao 11 asistencija. Osim toga igrao je još devet prijateljskih susreta u kojima je šest puta bio strijelac. Zanimljivo je i da je u četiri navrata pogađao gredu, da jednom nije zabio jedanaesterac te da je jednom u prijateljskom srazu s Goricom bio i kapetan od prve minute.

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

Krenuo je dobro, dao golem obol plasmanu u elitno europsko natjecanje, ali je dojam da ga je tadašnji trener Ante Čačić počeo drugačije gledati nakon što je u Salzburgu kritizirao njegovu taktiku i ustvrdio kako je Dinamo mogao više napraviti u Ligi prvaka. Dogodilo se to nakon poraza od RB-a 1:0 u skupini. I njegova gola koji nije priznat zbog malog zaleđa. Kasno je ušao u igru...

Iako je potom imao šanse, kod Čačića ništa više nije bilo isto, da je došlo do žestokog razgovora trenera i njega nije tajna. S vremenom je samo kopnio... U cijeloj skupini Lige prvaka odigrao je samo 89 minuta, što ga je jako razočaralo jer je očekivao da će se pokazati na najvećoj sceni.

Pukla ljubav i sa Bišćanom

Znatno mističnije je zbog čega ga je sljedeći trener Igor Bišćan u jednom času potpuno ignorirao. Pod njim je izvrsno krenuo, prvi gol koji je Dinamo zabio predvođen Bišćanom dogodio se nakon Drmićeva odličnog poteza i asistencije Luki Ivanušecu u ogledu s Lokomotivom. U sljedećim utakmicama zabio je nekoliko golova, da bi ljubav brzo pukla... Svojevrsno poniženje doživio je na Poljudu 30. travnja kad je u derbiju bio pričuva Franu Topiću i odradio tek posljednjih 20-ak minuta.

Pod Sergejom Jakirovićem nije se se preporodio, štoviše završnicu jeseni nije ni igrao, rečeno je da je otišao riješiti probleme s koljenom za koje se znalo i ranije. Još dok je nosio dres Rijeke nije krio da su koljena "staklena", ali zabijao je i Dinamo je takvoga kupio...

Drmićeva igračka klasa veća je od svih napadača koje je Dinamo imao u rosteru ili koje je najavio za proljeće osim Brune Petkovića, ali njegova je knjiga u Maksimiru zaklopljena. Ugovor ga veže šest mjeseci, no za Dinamo više neće igrati. Prekrižen je.

Narušena hijerarhija

Je li Drmičev problem bio što je doveden kao "kapitalac" i dobio veći odgovor od svih ostalih, pa i reprezentativaca i senatora? Moguće, s njime je narušena hijerarhija i to je sigurno imalo utjecaj. Koliko jak znaju igrači... No zar je normalno da netko kome u Hrvatskoj daš 1,1 milijun eura za godinu dana u prvoj sezoni ima 20 startova u 36 kola HNL-a te odigra prosječno po susretu 52 minute, a u sljedećoj igra tek u osam od 17 utakmica, od toga samo tri od početka? Vidjelo se da nije pravi, da to nije nogomet kakav je nudio u Rijeci i ranije tijekom karijere, ali pitanje je ostalo igra li malo zato što nije dobar ili nije raspoložen i u firmi zbot toga što igra premalo? Od faze do faze bilo je jednoga i drugoga, no potonje je vjerojatno bilo zastupljenije.

Dinamo se odrekao Drmića, što on još može pokazat će na novoj adresi, ali ostat će zaključak da su Modri trebali dobiti više golova od njega. Uostalom, to se i očekivalo... Riječ je o nekadašnjem švicarskom reprezentativcu koji je igrao i u engleskoj Premier ligi.

Sa 31 godinom još bi mogao zabijati, ovisno koliko koljena dopuste. Kupljen kao kapitalac, ispraćen kroz stražnji izlaz, najavljen kao senzacija, otpravljen kao nepotreban, to sigurno nije mogao predvidjeti. No Dinamo ga mora plaćati do ljeta, osim ako ne nađe rješenje da klub u kojem je na posudbi uzme barem dio tereta.

Ovog čas je očito da je rastanak najbolji za obje strane, da njegova priča u Maksimiru ne funkcionira i da se s time više nije mogao nostiti. Govori se da je to sve teže skrivao u ponašanju. No ostat će sjena je li to toga moralo doći?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:07