Marko Pjaca

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ZVUČNA IMENA

Oživljavanje karijere u HNL-u: Pjaca profitirao povratkom ‘doma‘, u isti vagon želi uskočiti i Brekalo

U rubrici "pred istekom ugovora" najatraktivniji su Luka Modrić, Ivan Perišić i Ivan Rakitić
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. siječanj 2024. 07:33

Pet minuta. Toliko je bilo potrebno za sudbonosno "da" na relaciji Rijeka - Marko Pjaca.

- Rekao sam mu: "Dolaziš iz Juventusa u Rijeku, koji je tvoj motiv, kako ćemo im mi financijski konkurirati?". On je rekao: "Ne interesira me novac, želim dokazati da sam igrač za reprezentaciju" - munjevite pregovore s dojučerašnjim krilom "Stare dame", prije tri mjeseca prepričao nam je Darko Raić Sudar, sportski direktor kluba s Kvarnera.

image

Marko Pjaca

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Usput, nanovo potvrdio tezu o profitu igrača nakon povratka u HNL. Dok je Pjaca, u svježijem razdoblju, bio (po)najbolji primjer lutanja po inozemstvu, doduše, zbog kalvarije s ozljedama, krilni igrač pronašao je mjesto pod suncem na Rujevici, izborivši ekspresni povratak među "vatrene".

Novac je važan

Sličnu bajku želi režirati i Josip Brekalo, koji je zagrijan za povratak u maksimirske odaje. Potvrdio je to i Sergej Jakirović, rekavši da na putu do konačnog dogovora stoji isključivo Fiorentina (čitaj: financije). Ipak, i sama vizija bivšeg igrača "modrih" još jednom odražava kristalno jasnu ideju: vratiti se "doma", rasplamsati karijeru - naročito pred izbornikovim očima - i ponovno odjenuti kockasto ruho.

image

Josip Brekalo

ANTE CIZMIC Cropix

Dok je Brekalo predvodnik novog vala povratnika, u potragu za sličnim receptom, u oživljavanje karijere u domaćem dvorištu, mogla bi krenuti i ostala imena, koja bi se u HNL-u mogla podsjetiti na sretnije dane. Iako, potencijalne zaplete dirigirat će i financijski okviri, s obzirom na ugovore, plaće i potraživanja klubova. Paralelno s novogodišnjim vatrometom, Ivo Grbić ušao je u posljednjih šest mjeseci suradnje s Atlético Madridom, a sve upućuje na skori rastanak sa španjolskim velikanom. U istoj pravnoj situaciji nalazi se i Ivan Šunjić, veznjak Birminghama, koji se na Otok otisnuo 2019., kada je napustio Maksimir u transferu teškom osam milijuna eura.

image

Ivan Šunjić, Birmingham City

RICHARD BOWCOTT/IPS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Richard Bowcott/ips/shutterstock Editorial/profimedia

Splitski čuvar mreže posljednjih se mjeseci povezivao s potencijalnim dolaskom u Dinamo, međutim, izvjesno je da će se u Maksimiru na ljeto okrenuti Nikoli Čavlini, vrataru na posudbi u Lokomotivi. S druge strane, dok njegov klub tone prema trećoj ligi (League 1), Šunjić bi izbjegao napeti rasplet sezone u drugom rangu, a paralelno bi se kristalizirao u kvalitetan dodatak društvu iz gornjeg doma HNL-a. Na sličnoj poziciji igra i Kristijan Jakić, koji dobiva sve manje minuta u frankfurtskom Eintrachtu, ali njegov povratak koči i interes iz ostalih liga "petice", primarno Talijana.

image

Nikola Čavlina

DAMIR KRAJAC Cropix

Dok Mislav Oršić križa dane do debija, budućnost ostalih predstavnika kolonije u Trabzonsporu nije prilično perspektivna. Etiketirani kao želje sa šoping-liste Nenada Bjelice, u klub su stigli Tonio Teklić i Filip Benković. Međutim, stasiti branič skupio je devet nastupa, ostavši prikovan za klupu u završnici godine, dok je donedavni član Varaždina - koji je prošlu sezonu HNL-a okončao s osam golova - skupio još tanje iskustvo, tek šest nastupa. S obzirom na to kako je Benković i dalje član Udinesea, do ljeta 2025., opcija je i posudba u jedan od hrvatskih klubova. U potrazi za napadačima, društvo iz HNL-a moglo bi okrenuti broj Mirka Marića, autora 22 Osijekova pogotka iz sezone 2019./20., nakon koje je otišao u Monzu za sedam milijuna eura, ali ne može se pohvaliti bogatom minutažom.

image

Mirko Marić, Monza

ALESSIO MORGESE Nurphoto Via Afp

Beljo i Frigan još čekaju...

Topničke vještine na domaćoj sceni otkrio je i Marko Dabro, čijih je 14 pogodaka za Lokomotivu bilo dovoljno za milijunski transfer u Kinu 2022., iz koje bi se mogao vratiti ove zime, a golgeterski opus ovog bi siječnja mogao prenijeti na Opus Arenu, s obzirom na interes Osijeka. Ljepše napadačke dane pamte i dva povremena "vatrena": Dion Drena Beljo i Matija Frigan. Dok je potonji nestao s posljednjeg popisa, napadač Augsburga nešto je sramežljivije krenuo u drugu sezonu s njemačkim klubom. Ipak, teško je očekivati da bi se mladi napadački tandem mogao vratiti u domovinu, s obzirom na prilično svježe odrađene transfere...


Petorica potencijalnih povratnika

Josip Brekalo (Fiorentina)

On želi u Dinamo, Dinamo želi njega. Dijete "modrih" Maksimir je napustilo u ljeto 2016., potpisavši za Wolfsburg, a nakon što je sedam godina proveo po Njemačkoj i Italiji, 25-godišnjak osjeća da je vrijeme za povratak. Dinamo traži lijevo krilo, a idealna opcija upravo je - on. Financije su najveća prepreka u dovršetku posla, ali talijanski mediji raspisali su se kako će Brekalo, nakon subotnje utakmice protiv Sassuola napustiti Fiorentinu. Uz Dinamo, među udvaračima se pojavila i Bologna, koja bi ga htjela dovesti na posudbu...

Ivo Grbić (Atlético Madrid)

S obzirom na konkurenciju, u vidu Oblaka (čitaj: ponajbolje "jedinice" svijeta), 27-godišnji Splićanin nalazi se na prekretnici. Dok je 2022. sudjelovao u katarskoj ekspediciji, osvojivši broncu, u reprezentaciju ga sada može vratiti samo konstanta na vratima novog kluba.

image

Ivo Grbić, Atletico Madrid

RICARDO LARREINA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Ricardo Larreina/imago Sportfotodienst/profimedia

Filip Benković (Trabzonspor/Udinese)

Iako mu je tek 26, životopis je popunio s devet različitih klubova. S obzirom na brojne posudbe, ali i probleme s ozljedama, pravu formu i sreću mogao bi pronaći u HNL-u.Ugovorom je vezan uz Udinese do ljeta 2025., stoga je posudba jedna od opcija prema povratku.

Mirko Marić (Monza)

U mandatima u Lokomotivi i Osijeku, 28-godišnji napadač iz Hercegovine isporučio je ukupno 62 pogotka u HNL-u. Iako ima važeći ugovor s Monzom do ljeta 2026., tanašna minutaža mogla bi ga natjerati u želju za odlaskom, odnosno povratkom, s obzirom na to da je u Hrvatskoj redovno zabijao...

Ivan Šunjić (Birmingham)

Otišao je, praktički, pri rađanju velike Dinamove generacije, u ljeto 2019. Mnogima je njegov odlazak u Englesku bio enigma, a sada bi pred istekom ugovora mogao ponovno zaviriti u HNL, u koji bi se vratio bogatiji za 145 nastupa u Championshipu i 18 utakmica za Herthu u Bundesligi.

Barišić i Badelj daleko od zimskog povratka

U rubrici "pred istekom ugovora", najzvučnija imena su Luka Modrić, Ivan Perišić i Ivan Rakitić. Dok navijači "modrih" i "bilih" sanjaju o bombastičnim pojačanjima, hrvatski klubovi potencijalne bi dodatke u svlačionici mogli potražiti u ostatku tog društva.

Iako Borni Barišiću suradnja s Rangersima istječe na ljeto, posljednjih mjeseci šuška se o interesu stranih klubova, stoga je teško očekivati njegov povratak u HNL. Iako, izostanak s posljednjeg reprezentativnog popisa mogao bi mu biti jedan od motiva da bude što bliže izborniku.

Od preostalih "vatrenih medaljaša", Milan Badelj odrađuje posljednjih pola godine u dresu Genoe, nakon kojih nije isključen povratak.

U posljednjih šest mjeseci ugovora ušao je i nekadašnji tandem Gorice, Hrvoje Babec s Rigom i Kristijan Kahlina s Charlotteom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:30