Mindaugas Nikoličius

 ANTE CIZMIC Cropix
VRIJEME ZA DJELOVANJE

Nikoličius je Leki obećao pet igrača. Hoćemo li opet trebati guglati da saznamo tko su ti ljudi?

U slučaju završavanja jednog transfera puno bi se lakše planirala daljnja politika dovođenja igrača
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 27. lipanj 2023. 20:50

Hajdukova momčad je zaključila uvodni dio priprema provedenih u prijateljskom ambijentu u Mravincima, preostaje još jedan trening na Poljudu, pa polazak za Sloveniju, gdje će odigrati pet probnih utakmica. Test protiv Širokog Brijega bio je praktično trening, jer je trener "bijelih" Ivan Leko tijekom dva poluvremena poslao na teren šarene sastave, ukupno 24 igrača.

S velikim zanimanjem čekaju se nova lica, najavljuju se dolasci uglavnom nepoznatih igrača, kako se to voli kazati, onih koje treba "guglati" da bi se dobilo neke podatke i onda zaključilo da to nisu prva pojačanja, već novajlije koji će se eventualno pokazati kao zanimljivi. To je već uobičajena igra majstora Mindaugasa Nikoličiusa, koji voli pronalaziti, izranjati, otkrivati prinove s određenim karakteristikama: da nisu stariji od 25 godina, da dolaze besplatno, da su navodno talentirani, svakako da prema svojem temperamentu odgovaraju Hajduku...

Nikoličius se voli hvaliti

Svojedobno je Nikoličius, koji se voli predstavljati pod pseudonimom Mr. Football, objavio kolaž svih igrača pristiglih na Poljudu tijekom protekle dvije i pol godine, točnije od siječnja 2021., uz napomenu: "Bit će toga još". I zaista, tijekom svakog prijelaznog roka dolaze, ali i odlaze prvotimci Hajduka, tako da u pravilu predsjednik Lukša Jakobušić čuva klupsku blagajnu. Nije sklon rasipanju, između ostalog, jer ne voli rizična ulaganja u strance.

image

Chidozie Awaziem

VOJKO BASIC Cropix

Kamen spoticanja u ovom trenutku je Chidozie Awaziem, nigerijski stoper, koji je poslije početnih nesigurnosti, u stvari fatalnih grešaka, postao glavni igrač obrane ". Došao je na posudbu iz Boaviste (angažiran iz Porta za transfer od pet milijuna eura), pa je potom lutao po posudbama (Nantes, Rizespor, Leganes, Alanyaspor), nakon čega je napokon u Hajdukovom dresu pokazao svoje sposobnosti. Navodno je Boavista u startu postavila otkupnu cijenu u visini od dva milijuna eura, što Hajduk ne želi, ili u ovom trenutku nije u stanju, platiti.

Prošlih dana uvelike se tumačilo kako će Hajduk dobiti pojačanje u liku Mihaela Žapera, koji je, prema insajderskim informacijama, zapeo za dolazak u Split, ali kako ima ugovor do ljeta 2024., tako Osijek diktira uvjete. Trebalo bi platiti odštetu, u startu je to bilo najmanje milijun eura, koliko su Osječani isplatili "bijelima" za Darka Nejašmića, ali u isto vrijeme nećkaju se svojeg vrijednog prvotimca prodati suparnicima.

Moguće je da Awaziem i Žaper ipak pojačaju Hajduk do kraja prijelaznog roka (svakako prije 31. kolovoza), jer bi trebala uslijediti prodaja Luke Vuškovića. Svi, navodno dobro informirani, najavljuju rekordni transfer od desetak milijuna eura, a preostaje vidjeti prema kojem modalitetu će uslijediti plaćanje. Tu bi trebala doći do izražaja trgovačka žica predsjednika, koji je bio na pregovorima u Parizu. Jakobušić nije otišao u posjet nadležnima iz PSG-a, već je stigao finiširati dogovor, pa se sada uređuju detalji. U protivnom, kada bi se radilo o ispipavanju mogućnosti za transfer Vuškovića, bio bi to gadan gaf predsjednika splitskog kluba, koji je u više navrata tumačio da njemu pripada završna odluka.

image

Luka Vušković

TOM DUBRAVEC Cropix

Tko ih i kako skautira?

Uz podsjetnik da je Leko tijekom siječanjskih priprema zavapio kako mu treba osigurati pet igrača, što je sportski direktor prihvatio, rekao je da je dobio instrukciju te kako sada (to je bilo tada) ima vremena za djelovanje. Zanimljiva je bila Lekina reakcija nakon dolaska Benrahoua i Anella kad su ga pitali kakve su njegove informacije o njima.

- Pitajte one koji su ih skautirali.

I zaista, jesu li došljaci na Poljud baš skautirani ili su stizali preporučeni od njihovih agenata, uz provjere preko "wyscouta" ili drugih sustava, koji nude informacije o igračima?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 00:53