Luksa Jakobušić i Nikola Kalinić

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
MILJENIK NAVIJAČA

Nije prvi put da je Kalinić odbio ‘faraonske zarade‘: Evo kako je ostajao bez pustih milijuna i prije Hajduka

Hajdukovu napadaču nije važno kako su se, i zašto, drugi igrači vraćali na Poljud
Piše: Dražen ReićObjavljeno: 09. siječanj 2024. 13:31

Po mnogima je ipak čudo to što je jedan igrač takve reputacije kao što je Nikola Kalinić, iskusni golgeter, prvotimac Hajduka, ali i sedam europskih klubova (Blackburn, Dnipro, Fiorentina, Milan, Atletico, Roma, Verona), odlučio odigrati još pet mjeseci u dresu voljenog matičnog kluba, to jest splitskih "bijelih", doslovno besplatno, bez mjesečne gaže ili bilo kakve premije. I nije Nikolu, kao ni njegove prijatelje, poklonike, podržavatelje, dakle brojne navijače Hajduka uopće bilo briga što se tome čude po Europi. Pa tako komentiraju novinari Marce, Guardiana, Dailly Mirrora ili Gazzette dello sport, već im je zasmetala sumnja, odnosno konstrukcija da je možda dogovorena posebna klauzula u ugovoru po kojoj će se golgetera nagraditi određenom premijom u slučaju da "bijeli" napokon, poslije 19 godina čekanja, osvoje naslov prvaka Hrvatske.

Plaća - 86 penija

Tako se javljaju branitelji lika i djela Nikole Kalinića, koji su objasnili da je njihov miljenik odmah u startu, u razgovoru s vodstvom Hajduka, najprije s trenerom Mislavom Karoglanom, a potom s predsjednikom Lukšom Jakobušićem i sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom, dao do znanja da je "na raspolaganju svojem klubu bez bilo kakve nadoknade". I onda je, s obzirom na to da se u ugovoru ne može sročiti takva formulacija, pronađen izlaz da to bude simbolična naknada od jednog eura mjesečno (praktički, po Mirroru, od 86 penija).

Nikoli nije važno zašto su i kako na Poljud stigli povratnici u tabor "bijelih" niti prinove s raznih strana, još manje ga zanima koliko je tko plaćen. Po njemu "nije u šoldima sve", jer da su mu novci toliko značili, ne bi se odrekao dijela gaže od milijun eura, koliko je trebao dobiti do kraja ugovora u Veroni. I to samo da bi zaigrao za Hajduk. Uostalom, zaradio je Kale u svojoj karijeri mnogo novaca, možda 20 ili 30 milijuna eura…

Problem je bio odnos s Lekom?

U više je navrata naglasio: "Nisam došao natrag u Hajduk da bih dopunio svoju zaradu", već mu je isključiva životna želja, interes, ambicija pomoći, koliko god može, matičnom klubu da osvoji naslov prvaka. Radi se o tome da se Nikola osjetio pogođen načinom na koji je otpisan na Poljudu od trenera Ivana Leke, pa se praktički već pomirio da je zaključio svoju karijeru, premda je imao primamljive ponude stranih klubova.

Uostalom nije prvi put da je Kalinić odbio faraonske zarade, kao na primjer 2017., kada je odbio napustiti Fiorentinu premda bi mnogi, bolje je kazati najveći broj profesionalaca, prihvatili ponudu kineskog Tianjina Quanjiana na inzistiranje talijanskog trenera Fabija Cannavara, inače kapetana "azzurra" s kojim je Italija trijumfirala na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. Dakle, "je…eš dolare", makar se radilo o zaradi od čak 50-ak milijuna dolara, Kali je bio gušt igrati za "viole"…

Bio je miljenik ultraša s "curve Fiesole" na stadionu Artemio Franchi zbog svojih golova, posebno na račun nezaboravne pobjede 4-1 nad Interom u Milanu, na mitskom San Siru, kada je slovenskom reprezentativcu Samiru Handanoviću zabio tri gola (Josip Iličić iz 11 metara u četvrtoj, Kalinić u 18., 23. i 76.), pa mu je, po običaju, kao strijelcu hat tricka poslije utakmice pripala lopta.

Kalinić je pokazao svoju narav uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, kada se osjetio iznevjeren jer ga je, prema njegovim riječima, izbornik Zlatko Dalić uvjeravao da na njega računa i da će dobiti svoju minutažu.

"Nisam prihvatio skupljati mrvice nastupa, pa i pod cijenu odlaska iz reprezentacije."

Često je od tada znao napomenuti: "Neka pogledaju svi još jednom one kvalifikacijske utakmice protiv Ukrajine i Grčke, da se podsjete na moj doprinos u plasmanu na završni turnir".

Eto, tajni nema, ta informacija o jednom euru naknade nije populistički, reklamerski potez, nego dokaz, bez presedana, da se radi o Kalinićevoj želji da "bijelima" pomogne u jurišu na naslov prvaka. I da tako u slavlju zaključi svoju karijeru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 23:05