MARCO BERTORELLO Afp
ZAVRŠNICA MERCATA

Lukaku napokon ima novi klub, evo koji bi transferi mogli zatresti nogometni svijet u finišu prijelaznog roka

U petak je kraj prijelaznog roka u najvećim ligama, a neka od velikih imena i dalje ne znaju gdje će igrati
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 11:45

Ljetni prijelazni rok u ligama Petice završava istekom prvog dana rujna. Dosad je elitni krug nogometne Europe na transfere približno utrošio četiri milijarde i 900 milijuna eura, a dodamo li i Saudijsku Arabiju kao snažnu figuru tržišnih zbivanja, iznos se penje i preko pet milijardi. Najviše su pritom, jasno, trošili Englezi kupovinom igrača u vrijednosti od dvije milijarde i 363 milijuna eura, dok su najskromniji Španjolci s 386 milijuna eura potrošnje.

Kupoprodaji tu nije kraj, posljednji dani prijelaznog roka mogli bi donijeti još uzbuđenja na ljetnom mercatu. Popularno zvani “last minute” transferi povijesno su se znali pokazati iznimno uspješnima - Wesley Sneijder u “foto-finišu” je grb madridskog Reala zamijenio Interom (2009.), istovremeno je Arjen Robben otišao u Bayern, Wayne Rooney je u posljednjim satima kolovoza 2004. preselio iz Evertona u Manchester United...

I ove bismo godine mogli svjedočiti tektonskim promjenama “sa zvukom sirene”, posebice ako se ostvare saudijski planovi u slučaju Mohameda Salaha. Svjetski mediji danima nas uvjeravaju da Al Ittihad egipatskom majstoru nudi trogodišnji ugovor od 65 milijuna eura sezonske zarade, koja bi s bonusima učinila Salaha najplaćenijim igračem lige, dakle inkasirao bi više od 200 milijuna eura po sezoni, a Liverpoolu bi pripalo 100 milijuna eura odštete.

Nema ponude Al-Ittihada

Prema poznatim, no ove godine nešto manje opreznim insajderima iz Italije i Engleske, Salah je sredinom prošlog tjedna obznanio upravi da želi napustiti klub i odazvati se faraonskom pozivu, no s Anfielda stižu oprečne poruke.
- Mnogo informacija kruži po medijima, priča je otišla malo predaleko, zar ne? Mislim da su špekulacije u ovoj fazi normalne.

Uvijek postoji mogućnost da vam netko dođe s ponudom, ne znam bi li me to trebalo brinuti ili ne. No, za Salahovu budućnost ne brinem, on je stopostotno posvećen klubu - kazao je trener Redsa Jurgen Klopp nakon pobjede nad Newcastleom (1:2) u nedjelju, a tri dana ranije bio je mnogo izravniji:

- Ponuda Al-Ittihada ne postoji, a čak i da stigne na našu adresu, odgovor bi bio “ne”. Očigledno, Salah nam je ovdje od iznimne važnosti, tako će i ostati.

Mourinho treba napadača

Ponude, dakle, još nema, no Saudijci ne moraju žuriti budući da njihov prijelazni rok traje do 20. rujna. Nakon potpisa najuglednijih lica Europe u liku Cristiana Ronalda i Benzeme, zatim i Neymara, ikona afričkog nogometa s Anfielda značila bi im ostvarenje snova.

image

Romelu Lukaku

NurPhoto via AFP

Za razliku od Saudijaca, u višu brzinu trebao bi ubaciti Romelu Lukaku. Slučaj belgijskog centarfora jedna je od većih “trakavica” aktualnog mercata - Mauricio Pochettino poručio mu je da je nepotreban Chelseaju, a Inter je odustao od kupovine nakon što su predstavnici Lukakua iza leđa milanskog kluba pregovarali s Juventusom. U konačnici Bluesi i Stara dama nisu pronašli zajednički jezik pa se centarfor, kojem su Interovi ultrasi u međuvremenu nadjenuli epitet izdajnika, okrenuo Romi za koju bi uskoro trebao potpisati jednogodišnju posudbu, a Stamford Bridge inkasirat će pet milijuna eura.

Football Italia piše da je Jose Mourinho tražio od uprave realizaciju ovog posla, a bit će to treći različiti klub (nakon Chelseaja i Manchester Uniteda) u kojem će portugalski stručnjak surađivati s napadačem koji iz godine u godinu sve osjetnije gubi zvjezdani status.
- Samo jedan kvalitetni napadač potreban nam je da izgradimo ofenzivnu liniju s dobrim opcijama. Ako takav stigne, bit ću sretan, no zasad samo mirno čekam. Postoje sredine u kojima trener dobije sve što poželi. To se događa u Engleskoj, a u Italiji malo rjeđe - neodređeno je govorio Mourinho prošlog tjedna na upite o Lukakuu.

Sredinu bi mogao promijeniti i Harry Maguire. Drugi najskuplji branič svijeta poslije Joška Gvardiola još jednom je stigao na radar West Hama, piše britanski The Sun. Često kritizirani stoper engleske reprezentacije već se trebao naći u Londonu, no sredinom kolovoza West Ham je odustao od kupovine vrijedne oko 35 milijuna eura. Londončanima je dosadilo čekati odluku Crvenih vragova, koji nisu bili sigurni žele li se riješiti donedavnog kapetana dok ne pronađu adekvatnu zamjenu, izvijestio je The Guardian. Navodno su pregovori ponovno otvoreni, a Čekićari planiraju poslati nešto izdašniju ponudu da bi ubrzali proces.

image

João Félix

Pedro Rocha/Global Imagens/Atl/Zuma Press/Profimedia

Kada već govorimo o skupocjenima, sat otkucava Joaou Felixu. Nekoć 127,3 milijuna eura vrijedno pojačanje Atletica dugo traži izlaz iz Madrida, a zna i gdje bi se volio vidjeti.
- Volio bih se pridružiti Barceloni, oduvijek je to bio moj prvi odabir i dječački san. Ako se to dogodi, rekao bih da ću ostvariti snove - poručio je Portugalac početkom ljeta u razgovoru s Fabrizijom Romanom.

Doima se da se Felixovi snovi ipak neće ostvariti ovog ljeta. Navodno je Xavi Hernandez dao zeleno svijetlo njegovu dolasku u vidu jednogodišnje posudbe, no Barcelona još uvijek nije povukla nikakve konkretne akcije unatoč mnogim navodima o pregovorima s Atleticom. Odredište neće biti ni Chelsea, gdje je Felix proveo dio prošle sezone u vidu posudbe, ali nije fascinirao ključna lica Stamford Bridgea.

Pavard na izlaznim vratima, Kalulu kao zamjena?

Benjamin Pavard krenuo je otvoreni “štrajk”, izvijestio je Bild prošlog tjedna. Dugo je poznato da francuski bek želi napustiti Bayern godinu dana prije isteka ugovora, a Sport Italia izvještava je njemački klub postigao dogovor s milanskim Interom. Pavard bi uskoro trebao postati novi igrač Nerazzurra u transferu vrijednom 30 milijuna eura, a Bayern će još neko vrijeme ostati na talijanskom sjeveru da bi pokušao angažirati Pierrea Kalulua. Polivalentni branič izvrsno je služio Milanu u prošloj, a posebice pretprošloj, trijumfalnoj sezoni u Serie A. Ne navodi se na koliki je trošak spreman bavarski klub, stoga recimo da Transfermarkt procjenjuje Kaluluovu vrijednost na 30 milijuna eura.

City u lovu na Nunesa

Prema pisanju britanskog Daily Maila, Manchester City poslao je novu ponudu na adresu Wolverhamptona. Meta je ista - Matheus Nunes želja je Pepa Guardiole, posebice nakon što je vezni red ostao oslabljen ozljedom Kevina de Bruynea. Wolvesi su sredinom mjeseca odbili prvu ponudu s Etihada rekavši da im prodaja Nunesa nije nužna, no Građani se nadaju da će novi prijedlog od 60 milijuna eura odštete zadovoljiti potrebe kluba s Molineuxa. Nunes je u redove premierligaša stigao prošle godine iz Sportinga za 45 milijuna eura, tada kao najskuplje pojačanje u povijesti Wolvesa, da bi ga ovog ljeta prestigao Matheus Cunha, plaćen 50 milijuna po dolasku iz Atletico Madrida.

Linker
10. lipanj 2024 11:31