MOTIVIO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
CIFRE OD KOJIH BOLI GLAVA

Kuha se povijesni transfer zvijezde iz susjedstva: Slovenac je postao jedan od najtraženijih nogometaša svijeta

‘Skroman dečko, pun poštovanja. S pobjedničkim karakterom i nevjerojatnom željom za napredovanjem‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. svibanj 2024. 06:55

Slovenski napadač Benjamin Šeško mogao bi postati jedan od najtraženijih nogometaša nadolazećeg prijelaznog roka. Licitacija za 20-godišnjeg golgetera Leipziga (17 golova u 41 utakmici) već je krenula...

Tottenham, Chelsea, PSG, Milan, Arsenal... pokazuju veliko zanimanje za Šeška. Engleski mediji "nabacuju" se milijunima za mladog Slovenca. Po tamošnjim izvorima londonski Arsenal vidi Šeška kao realnu opciju za pojačanje svoje prednje linije i nudi Leipzigu 64 milijuna funti. To je nešto manje od 75 milijuna eura! No, značajno više od 50 milijuna eura, koliko je za Šeška prije desetak dana ponudio Milan. Na Transfermarktu vrijednost slovenskog nogometaša, koji će posljednjeg dana svibnja navršiti 21 godinu, trenutačni iznosi 40 milijuna eura!

image
HMB MEDIA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Samo je jedan čovjek u povijesti slovenskog nogometa dosegao višu razinu, aktualni vratar Jan Oblak tijekom 2019. je (neslužbeno) vrijedio "okruglih" sto milijuna eura. No, Oblak nikada nije potpisao ugovor s toliko znamenki. Njega je madridski Atletico kupio (od lisabonske Benfice) prije deset godina za 16 milijuna eura i od tada je Oblak "inventar" spomenutog kluba.

Novac koji se vrti u kontekstu Šeškovog transfera zacijelo će "natjerati" čelnike Leipziga na prodaju slovenskog napadača već ovoga ljeta (iako imaju ugovor do 2028.). Šeško je austrijsku Bundesligu zamijenio njemačkom prošlog ljeta kada je obavio transfer "u krugu obitelji", između Red Bull Salzburga i RB Leipziga, klubova s istim većinskim vlasnikom. RB je Red Bullu isplatio 24 milijuna eura. Skauti austrijskog kluba Šeška su "otkrili" još u kadetskom uzrastu. Imao je svega 16 godina kada je iz Domžala ostvario transfer u Red Bull Salzburg za 2,5 milijuna eura!

image
SVEN SONNTAG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

- Ne znam u čijem će dresu naredne sezone Šeško zabijati golove, ali ova jagma uglednih europskih klubova za njim nimalo me ne iznenađuje. Benjamin je moderni napadač. Fizički je moćan (visok 195 centimetara), tehnički potkovan i vrlo zreo igrač za svoju dob. Počesto zna iznenaditi svojim odlukama na terenu. Ima i dodatnu kvalitetu, a to je tempo. Istovremeno, Benjamin je skroman dečko, pun poštovanja. S pobjedničkim karakterom i nevjerojatnom željom za nogometnim napredovanjem. Iščitavajući medije vidim da je cjenjkanje već počelo i izvjesno je da će Šeško napustiti Leipzig. Osobno, kao izbornik slovenske reprezentacije mogu konstatirati da sam zadovoljan njegovom nogometnom evolucijom u njemačkoj Bundesligi. Posljedično, postaje i sve važniji faktor u reprezentaciji Slovenije – ustvrdio je slovenski izbornik i nekadašnji trener Rijeke, Matjaž Kek.

Za slovensku je reprezentaciju Benjamin Šeško odigrao 27 utakmica i zabio 11 golova.

Linker
21. svibanj 2024 06:59