RONALD GORSIC Cropix
PIŠE PREDRAG JURIŠIĆ

Frigan, Vipotnik ili Bakrar? Odgovor je jednostavan - nitko! I zvučnije ime je nažuljalo maksimirsku klupu

I da dođu sva trojica, prvo se moraju dokazati. Nitko samom pojavom na Maksimiru ne bi bio pojačanje
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 22:41

Vrijeme je špekulacija oko dolazaka i odlazaka igrača, za dva tjedna počinje prijelazni rok i vidjet ćemo hoće li se do početka priprema za novu sezonu (19. lipnja) nešto više znati o Dinamovu rosteru. Zasad nema nikakvih potvrđenih informacija o primljenim i poslanim ponudama, razgovara se unutar četiri maksimirska zida i sve se vrti oko glasina. Ovo je razdoblje, kao uostalom i svake godine, plodno tlo za brojne kombinacije oko raznih transfera...

Početkom tjedna Istrina je delegacija bila na razgovoru u Maksimirskoj 128 u svezi možebitnog transfera alžirskog napadača Monsefa Bakrara. Znači li to da je Dinamo odustao od dovođenja riječke udarne igle Matije Frigana i slovenskog strijelca Žana Vipotnika? Upit je očekivan i logičan, međutim, odgovora još nema. I svakako ne treba prejudicirati da je možebitnim zanimanjem Plavih za Bakrara splasnula ranije iskazana želja za dovođenjem dvojca iz Rijeke i Maribora.

image

Matija Frigan

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Drmić za podsjetnik

Posebno se ne bi trebao otpisati eventualni Friganov transfer u Maksimir, dok je s Vipotnikom situacija ipak nešto složenija i čini se da je taj posao ipak daleko od realizacije.

Međutim, pravo je pitanje što bi Dinamo dobio dovođenjem spomenutih igrača? Tko bi od njih bio pojačanje hrvatskom prvaku u ovom trenutku? Odgovor je prilično jednostavan: nitko! Ni jedan od trojice napadača ne bi samim svojim dolaskom ojačao plavu svlačionicu i imao zajamčeno mjesto u momčadi, niti bi jamčio iskorak momčadi na višu razinu. Njihov možebitni dolazak u Maksimir bio bi u statusu prinova, konkurencija bi bila zaoštrena, ali svakome bi od tih igrača trebalo vremena za prilagodbu i dokazivanje da su pojačanja za Dinamo.

Nije, naime, isto igrati u Istri i Mariboru ili u Dinamu, pa ni u Rijeci. Nije li, uostalom, lani Josip Drmić došao kao uvjerljivo najbolji igrač i strijelac Rijeke, ali iza njega je prosječna sezona u Maksimiru, u kojoj je nerijetko “žuljao” klupu. A Drmić je kudikamo zvučnije ime, napadač s pedigreom, osjetno iskusniji napadač i od Frigana i od Vipotnika i od Bakrara.

Stoga u skladu s time treba postaviti i uvjete možebitnih dolazaka u Dinamo. Shvatljivo je da Puljani, Riječani i Mariborčani žele milijune, ali u Maksimiru će svakako dobro razmisliti i odvagnuti koliko će novca izdvojiti za dovođenje prinova. K tome, ni gomilanje igrača identičnih i sličnih profila (posebno na napadačkim pozicijama!) malo je kome donijelo nešto dobro, pa je onda i sasvim jasno zbog čega još nema konkretnog izjašnjavanja iz Maksimira u svezi navedenog trilinga.

Objektivna opasnost

Napokon, nerijetko u Dinamu ističu da će, poglavito zbog financijskih razloga, dolasci ovisiti o odlascima i to je, u jednu ruku, logično i prihvatljivo. S druge, pak, strane, postoji objektivna opasnost da će se zakasniti u dovođenju igrača koji bi trebali zamijeniti one koji će otići. A nova je sezona pred vratima i predobro se zna što plasman u skupinu europskih natjecanja znači hrvatskom prvaku. Dinamo opet mora na početku sezone biti na visokoj natjecateljskoj razini i stoga mora ubrzo povući kvalitetne poteze i čvrsto otplesati prve korake u dolazećem plesu ljetnog prijelaznog roka.

ŠTO SU UČINILI U TEK ZAVRŠENOJ SEZONI

Matija

Frigan

- ofenzivac Rijeke, hrvatski U-21 reprezentativac star 20 godina

- u HNL-u prošle sezone odigrao 27 utakmica uz 14 golova i 3 asista

- u Kupu lani ima odigrane 2 utakmice, uz 1 gol i bez asista

- u Europi minule sezone odradio 2 utakmice, bez gola i asista

- vrijednost prema Transfermarktu iznosi 850.000 eura

Žan

Vipotnik

- ofenzivac Maribora, slovenski reprezentativac star 21 godinu

- u SNL-u u prethodnoj sezoni odigrao 30 utakmica uz 20 golova i 1 asist

- u Kupu lani ima odigrane 4 utakmice, uz 3 gola i bez asista

- u Europi je minule sezone odradio 4 utakmice, bez gola i asista

- vrijednost prema Transfermarktu trenutno iznosi 2.000.000 eura

Monsef

Bakrar

- alžirski napadač Istre 1961, mladić koji je navršio 22 godine

- u HNL-u u prethodnoj sezoni odigrao 31 utakmicu uz 8 golova i 3 asista

- u Kupu lani ima odigrane 2 utakmice, bez gola i asista

- vrijednost prema Transfermarktu trenutno iznosi 400.000 eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 05:15