DAMIR KRAJAC Cropix
DOBIO PRAVU PRILIKU

Dinamov talent kojeg Jakirović nije želio napokon proigrao: Hoće li se na kraju ipak vratiti na Maksimir?

Jedna brojnih zanimljivih poveznica uz utakmicu Gorice i Dinama je juniorski hrvatski reprezentativac
Piše: Toni RoićObjavljeno: 15. travanj 2024. 16:39

Jedna u nizu zanimljivih poveznica uz subotnju utakmicu Gorice i Dinama svakako je Gabriel Rukavina, 20-godišnji krilni napadač, koji je ove zime iz Maksimira došao na posudbu u turopoljski klub do kraja sezone. Prije toga bilo je različitih kombinacija što bi se moglo dogoditi s U-19 reprezentativcem Hrvatske, na kojeg Dinamo i trener Sergej Jakirović nisu ozbiljno računali, iako je Rukavina ranije bio proglašavan generacijskim talentom i igračem koji će jednog dana biti nositelj igre u zagrebačkom nogometnom klubu.

No, takvih i sličnih primjera bilo je i u prošlosti, a činjenica ostaje da Rukavina do 20. godine nije uspio odigrati više od 102 minute za seniore Modrih, ulazeći s klupe u osam utakmica kroz dvije sezone. Logično da je to proizvelo njegovo nezadovoljstvo jer je smatrao da talentom i kvalitetom može igrati znatno više, a kad je vidio da ga Jakirović baš i “ne šmeka”, u prvi plan se pojavila opcija odlaska iz kluba. Kao najveći favorit za njegovo dovođenje osvanuo je američki MLS klub Los Angeles Galaxy, čiji je tehnički direktor i glavni skaut za jugoistočnu Europu Makedonac Jovan Kirovski.

Pregovori su bili ozbiljni, Galaxy je bio spreman platiti Dinamu tri milijuna eura odštete, ali zbog aneksa u ugovoru, prema kojem Rukavini ide 20 posto, u Maksimiru su procijenili da im je to malo. Tražili su barem 3,5 milijuna eura, a uz potencijalne bonuse moglo se u budućnosti doći i do 5 milijuna eura, ali do dogovora nije došlo, a američki klub ubrzo je doveo 22-godišnjeg Brazilca Gabriela Peca (22) iz Vasca da Game i platio ga 9 milijuna eura.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Tako je odlazak u Ameriku za Rukavinu otpao, a u menadžerskim klubovima mogla se čuti priča da ga Andy Bara želi dovesti u najbogatijeg hrvatskog trećeligaša Kustošiju i otkupiti ga za 1,5 milijun eura. Dinamo nije bio zainteresiran za takav deal i onda je na “štih” konačno došla Gorica. Sportski direktor Mario Brkljača i tadašnji trener Dinko Jeličić imali su izrazito visoko mišljenje o Rukavini, trebao im je krilni napadač čija bi okomitost, prodori i centaršutevi mogli donositi razliku, te su krenuli u odlučne pregovore za njegov angažman.

Njihov glavni adut bila je minutaža koju su mu spremni dati, odnosno, odmah ga promovirati u standardnog prvotimca, a baš to Rukavini je najviše i trebalo. Mnogi talenti zagubili su se i zastali u razvoju u tom najkritičnijem razdoblju prijelaza iz juniora u seniore, a da bi se to spriječilo, najbolja preventiva je minutaža. Nitko nije postao igrač dok je sjedio na klupi i zato je Rukavina s velikim zadovoljstvom prihvatio dolazak u Turopolje. Debitirao je za Goricu 11. veljače protiv Rijeke, ušavši u 69. minuti, da bi poslije toga sedam puta bio starter. Kao i cijela momčad nije imao sreće s velikom rezultatskom krizom, koju je “glavom” platio i trener Jeličić, ali dolaskom Rajka Vidovića stvari su opet krenule u željenom pravcu.

Štoviše, u Vidovićevom debiju na gostovanju u Varaždinu, Rukavina je bio među najboljima na terenu, postigao je prvi gol, ujedno i svoj prvijenac za Goricu, a drugog je namjestio. Bila je to partija koju je dugo čekao, uvjeren da će takve igre moći i reprizirati, čime će mu karijera dobiti nezaustavljivi zamah. U subotu se mogao i proslaviti protiv matičnog kluba koji ga je poslao na posudbu u Turopolje ove zime. U 26. minuti je driblingom poslao u prazno Ristovskog, ostao sam na 12 metara i pucao lijevom nogom u desni kut, ali vratar Nevistić je sjajno reagirao i spasio čisti gol i izjednačenje.

Što se tiče njegove daljnje sudbine i gdje će igrati u sljedećoj sezoni, s obzirom na to da ima ugovor s Dinamom do 2028. godine, jasno je da ključnu riječ ima maksimirski klub. Tamošnja struka će procijeniti hoće li ga vratiti i dati mu pravu priliku ili će ovoga ljeta opet biti na tržištu. Gorica u toj utrci može imati izgleda samo za eventualnu novu posudbu...

800 tisuća eura vrijednost je danas Rukavine prema portalu TM

20 godina proslavio je nadareni Gabriel Rukavina u siječnju

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:38