GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
TANDEM S KAJZERICE

Čudesni dvojac uskoro stiže na Maksimir, ali jedno će biti ključno, sličnu stvar prošli su i Majer i Ivanušec

Dinamo će morati biti strpljiv s njima. Jedino u takvom odnosu, epilog priče može biti "win-win"
Piše: Andro PolićObjavljeno: 01. kolovoz 2023. 18:06

Točno prije mjesec dana, napisali smo da Dinamo igra - utakmicu s vremenom. U rubrici ljetnih dolazaka usamljen je bio Maxime Bernauer, a Modrima se bližio itekako bitan početak sezone, koji je, u konačnici, rezultirao novim Superkupom u vitrinama, ali i bolnim posrtajem protiv najvećeg rivala na otvaranju prvenstva. U pozadini derbi dekora, u maksimirskim su se odajama peglali zadnji detalji za dolaske Takura Kaneka i Bogdana Mihajličenka, koji su, u premijeri protiv Istre, natuknuli zanimljive detalje u igri, ali jasno je da će im biti potrebno još vremena za konačnu prilagodbu. No, u Maksimiru su krenuli u tržišnu ofenzivu.

Dok je Dinamo u srpnju baštinio globalističku transfernu politiku, okrećući oči prema Francuskoj, Japanu i Ukrajini, ali i Alžiru, odakle bi uskoro trebao stići i Yacine Titraoui, u idućim danima slijedi okretanje prema susjedstvu. Prema provjerenoj tržnici u zaleđu zagrebačkoj Velesajma. Prema Kajzerici. Šoping hrvatskog prvaka tako će promijeniti smjer s međunarodnog tržišta ka baštinjenju nacionalne akcije - "Kupujmo hrvatsko".

image
RANKO SUVAR Cropix

Lukas Kačavenda (20) i Luka Stojković (19) uskoro će stići pred rampu pod maksimirskim zapadom. Cijena paketa? Otprilike pet milijuna eura, plus bonusi. Pojačanja ili popuna kadra? U ovom trenutku - alternative. Polivalentni ofenzivci, koji su u dresu Lokomotive, praktički, pokrivali sve pozicije u blizini suparničkih vrata, u svlačionici podno juga naići će na žestoku konkurenciju. S obzirom na to kako su Martin Baturina i Luka Ivanušec zacementirani na poziciji "desetke", odnosno lijevog krila, tandem s Kajzerice u početku se vjerojatno može nadati minutaži u udarnoj postavi prvenstveno na desnom krilu. Naravno, i tu sve ovisi o daljnjoj formi Darija Špikića, ali i prilagodbi novopridošlog Japanca, koji će biti pretendenti na to mjesto.

No, mladići su vjerojatno i sami svjesni takve konstelacije snaga, a nagovještaj njihova puta u Dinamu može se nagađati kroz dva smjera. Za početak, možemo spomenuti njihove kolege iz mlade reprezentacije, Maura Perkovića i Marka Bulata, koji su plaćeni ukupno 4,2 milijuna eura. Puljanin, koji je u klub došao u siječnju iz Istre, od dolaska Igora Bišćana odigrao je prvih pet susreta u punoj minutaži, da bi nakon toga - nestao. Zadnje minute u modrom dresu upisao je zadnjeg dana travnja, kada je Dinamo proslavio titulu na Poljudu. S druge strane, Šibenčanin je u Maksimiru u srpnju zagazio u treću sezonu, ali i dalje je prisutno javno mnijenje kako nije zasjao u punom svjetlu. Kao i Perković, i on se borio s isprekidanom minutažom i kontinuitetom igara. Jasno, radi se o mladim igračima, koji nisu niti blizu vrhunca karijera.

image
RANKO SUVAR Cropix

No, s obzirom na to kako taj dvojac okupira drugačije, odnosno, defenzivnije pozicije od Stojkovića i Kačavende, komparaciju je lakše pronaći u sličnom poslu Dinama otprije nekoliko godina, kada je u Maksimir, upravo iz Lokomotive, stigao sličan duo plemenitih veznjaka: Lovro Majer i Luka Ivanušec. Potonji je stigao 2019., a sadašnji igrač Rennesa godinu ranije. Ukupna cijena? Prema Transfermarktu - 5,5 milijuna eura. Dakle, gotovo identičan iznos o kakvom se priča u kontekstu dovođenja novog talentiranog dvojca. No, početni put Majera i Ivanušeca nije bio posut ružama. Bivša Dinamova "desetka" mučila s minutažom u mandatu Nenada Bjelice, najbolji dokaz toj premisi može se pronaći u pohodu Zagrepčana u skupini Lige prvaka 2019. Da, onoj skupini sa Šahtarom. Majer je u toj skupini uknjižio ukupno devet minuta, dok je neke bitne dvoboje pratio i iz lože na zapadnoj tribini. S druge strane, u premijernoj sezoni s Dinamom u HNL-u skupio je deset nastupa. Dvije godine kasnije, "plavi deset" je procvjetao, klupsku blagajnu napunio s 12 milijuna eura, a postao i neizostavan dio popisa "vatrenih".

Što se tiče Ivanušeca, on je bio malo veće sreće u spomenutoj skupini među elitom. Četiri nastupa, ukupno 99 minuta i jedan pogodak. Da, onaj protiv Šahtara. Uslijedile su valovite godine: povremeni bljeskovi i problemi s kontinuitetom forme. Skokom u sadašnjost, Ivanušec je u tekuću sezonu ugazio kao, složit će se mnogi, prvo ime momčadi. Nastavak je to vrhunskog proljeća kojim je izborio povratak među brončane s Mundijala, ali i kojim je privukao interes drugih klubova. Najglasniji udvarač je Feyenoord, a kao i kod Majera, spominje se 12-ak milijuna eura.

U prijevodu: Izvjesno je da i Stojkovića i Kačavendu u početku maksimirskog mandata čekaju velike borbe za svaku minutu, odnosno, da će se njihovi nastupi možda svesti na prezentacije protiv, nominalno, "manjih" suparnika, naročito u HNL-u. S druge strane, ulaganje od pet i više milijuna eura u ovom trenutku čini se kao velik zalogaj za maksimirski klub. Međutim, s obzirom na pozicije koje dvojac okupira, na kojima je, nerijetko, i jedna vrhunska utakmica dovoljna za interes stranih klubova, nameće se zaključak kako klub ne bi trebao biti zabrinut oko velike investicije. U konačnici, ulaganje u Majera i Ivanušeca, izvjesno je, vratit će se u klupsku blagajnu s gotovo pet puta većim iznosom.

Zaključno, Stojković i Kačavenda morat će biti strpljivi u Dinamu, a Dinamo će morati biti strpljiv s njima. Jedino u takvom odnosu, epilog priče može biti "win-win".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 14:49