CHRISTOF STACHE Afp
Vrhunski nogomet

Spektakl za povijest! Bayern dolazi u Pariz napraviti nešto što nitko nikad nije napravio

Pochettino je u Münchenu samo rezultatski nadigrao kolegu Hansa Flicka. Sve ostalo bilo je na strani aktualnog prvaka Europe. I doista bi bilo drsko od Pochettina da se u Parizu Bayernu suprotstavi s istom taktikom.
Piše: Robert Šola/Sponzorirani sadržajObjavljeno: 12. travanj 2021. 10:38

Nikada u povijesti nokaut faze Lige prvaka nije ispala momčad koja je kao gost u prvoj utakmici slavila s 3:2. Svjedočili smo tome prije sraza Bayerna i PSG-a ukupno osam puta. U prvih sedam takvih slučajeva domaćin je slavio i u uzvratu i to s nevjerojatnom ukupnom gol-razlikom 21:1. Međutim, prije nekoliko tjedana dogodila se i ta osma utakmica. Sevilla je u Dortmundu u osmini finala slavila s 3:2, da bi se u uzvratu jedva spasila, završilo je 2:2. Je li ta utakmica bila tek predigra za ono što ćemo u utorak gledati u Parizu, u uzvratnom susretu PSG - Bayern? Nije mali broj onih koji će bez pardona staviti novce na momčad iz Münchena. I što je najbolje, Parizov trener Mauricio Pochettino toga je vjerojatno jako dobro svjestan...

Pochettino je u Münchenu samo rezultatski nadigrao kolegu Hansa Flicka. Sve ostalo bilo je na strani aktualnog prvaka Europe. I doista bi bilo drsko od Pochettina da se u Parizu Bayernu suprotstavi s istom taktikom. Ponovi li Bayern pregršt šansi, 31 udarac prema golu - Navas ih je 10 obranio - te 15 kornera, šanse Parižana da dohvate polufinale bit će doista simbolične. Zato će Pochettino nemirno spavati tražeći formaciju s kojom bi barem donekle ukrotio uraganske napade Bavaraca. Ovaj nogometni spektakl prenosit će PlanetSport na A1 TV platformi.

Ključni igrač veznog reda

Što dakle argentinski trener može novog ponuditi u uzvratnoj utakmici? Najprije treba vidjeti hoće li na dispoziciji imati Marca Verrattija, sjajnog Talijana koji u Münchenu nije igrao zbog koronavirusa. S Verrattijem Pochettino dobiva ključnog igrača veznog reda, majstora koji pasovima i mirnoćom itekako može dići razinu igre veznog reda te tako automatski otupjeti njemačke napade. Sigurno je da bi mu društvo pravio argentinski veznjak Paredes, koji je prvu utakmicu propustio zbog žutih kartona. Dok bi Verratti kreirao, Paredes bi mu čuvao leđa. S tim dvojcem, PSG bi sigurno daleko ravnopravnije konkurirao srednjem redu Bavaraca. U Münchenu vezni red gostiju praktički nije ni došao na utakmicu. Samo, hoće li Verratti dobiti zeleno svjetlo?

U utorak bi razinu više mogao odigrati i Neymar. Brazilac je u prvoj utakmici imao dvije asistencije, ali nije u njegovoj igri bilo one njegove jedinstvene moći kojoj u pravom izdanju ne može parirati niti jedan branič na svijetu. Opet, Neymarova je stanka bila jako duga i trebat će mu vremena da se potpuno spremi. Neymar u punoj formi i Mbappé, to bi već bila formula za koju bi i fenomenalni Bavarci teško pronašli lijek.

Nešto ne izgleda uvjerljivo

I sve to opet ne mora biti dostatno za uspjeh Parižana. I Verratti i Paredes i Neymar u punom izdanju. Postoji nešto što u igri PSG-a ne izgleda nimalo uvjerljivo. To je - obrana. Sjetite se utakmice s Barcelonom igrane prije mjesec dana, također u Parizu. Imao je PSG 4:1 iz prve utakmice, ali je u uzvratu žestoko visio. Da su Dembele, Griezmann i Messi bili samo malo koncentriraniji, Barca je već u prvih 45 minuta mogla zabiti barem tri pogotka. Gosti su u prvom poluvremenu imali 16 udaraca, od kojih je devet išlo u okvir. Plus promašeni penal Messija. A za PSG su igrali i Verratti i Paredes i Kurzawa (kojeg nema zbog ozljede) i Mbappé... Nije bilo tek Neymara. Te smo večeri mogli vidjeti koliko je ranjiva momčad koju vodi Mauricio Pochettino. Barcelona je ispala zbog svojih promašaja, a ne zbog kvalitete Parižana. A na sve to dodajte i upitnik oko Marquinhosa koji je u Münchenu bio zamijenjen zbog ozljede. Brazilski stoper daleko je najvažniji igrač PSG-ove obrane, a možda će propustiti uzvrat.

A Bayern? Hans Flick realno nema što mijenjati. "Odigrali smo impresivno i ako na sličan način odigramo u uzvratu, naše šanse za prolaz bit će realne". To je bilo Flickovo razmišljanje nakon što je izgubio 3:2. A jedino što možete reći je da čovjek apsolutno ima pravo. Bayern je doista impresivan. Nevjerojatno je koliko energije imaju njegovi igrači, s kakvom lakoćom pretrčavaju i teren i suparnike, te na koji način dolaze u kazneni prostor suparnika. Da je igrao Lewandowski vjerojatno bi Bavarci slavili protiv Parižana već u prvoj utakmici. Fenomenalni Poljak zabio bi barem dva gola od 26 opasnih ubačaja u kazneni prostor gostiju, koliko ih je imao Bayern. Međutim, Lewandowski će propustiti i uzvrat...

I tri utakmice u nizu

Može li to na koncu biti kobno za Bavarce? Itekako može, jer Lewandowski je u ovoj sezoni zabio više od 40 golova za Bavarce. Prvi iza njega je Müller, a on ih je zabio 12. Velika je to razlika, zar ne? No, prisjetite se prve utakmice. Odlične šanse imali su Sane, Koman,Choupo-Moting, Alaba, Pavard, Müller, Kimmich, Hernandez... Svi oni u stanju su zabiti iz svake pozicije i ako će opet imati 30 udaraca, ne dvojite da će barem tri biti u mreži Navasa, koliko god on sjajno branio.

Da, uzvrat će vjerojatno donijeti još spektakularniji nogomet od onog koji smo gledali u prvoj utakmici. Flickovi jurišnici krenut će od prve minute punom snagom, a izgledaju toliko spremni i nabrijani da mogu odigrati i tri utakmice u nizu. S druge strane - svi oni koji vole PSG, a nije ni takvih malo - sjest će uz televizore, upaliti PlanetSport na A1 TV-u i čekati novu čaroliju Neymara, ili još jednu demonstraciju sile Mbappéa, o kojem skoro ništa nismo napisali. Nismo, jer nema potrebe, Mbappé je nogometno čudo, što je demonstrirao i u Münchenu. Međutim, nije PSG tamo slavio zato što je Mbappé bio fenomenalan. Slavio je jer je nogomet možda i jedini sport na svijetu u kojem je moguće da jedna momčad potpuno izdominira i nadigra suparnika te izgubi utakmicu. Često neobjašnjivo, ali svako malo se u to uvjerimo.

Zato na vrijeme rezervirajte termin. Utorak, 21 sat, A1 TV i PlanetSport. Razjareni prvak Europe dolazi pokoriti Pariz, upisati se u povijest kao prvi koji je okrenuo 2:3 nakon prve domaće utakmice, a Mbappé i Neymar odlučni su pokazati da je došlo vrijeme za neke nove igrače.

Kakav spektakl...

Petković će biti spreman za Villarreal, hoće li on donijeti prevagu?

Može li Dinamo u četvrtak (21.00, Arena Sport na A1 TV) napraviti još jednu europsku senzaciju? Villarreal je domaćin u uzvratnom susretu četvrtfinala Europske lige te ima prednost od 1:0 iz prve utakmice. Naizgled, teško dohvatljivo. No, Dinamo je ove sezone uspijevao napraviti i veća iznenađenja protiv daleko jačih momčadi. Jer, Tottenham je bitno jači od Villarreala, a imao je 2:0 nakon prve utakmice.
Modri stoga u Španjolsku putuju naoružani optimizmom. U prvoj utakmici Villarreal je bio - posebno u drugih 45 minuta - za klasu bolja momčad, iako je na koncu presudio poprilično dvojbeni 11-erac. Međutim, Dinamo je u toj utakmici praktički bio lišen pomoći Brune Petkovića, ključnog igrača koji svojim načinom igre potpuno mijenja zbivanja na terenu. Ušao je Petković u završnici utakmice, ali vidjelo se da je nespreman i da nije u stanju raditi razliku. Sada je iza njega ipak još tjedan dana treninga, kažu nam da bi trebao biti spreman barem za 60 minuta, a to je Petkoviću dovoljno da izneredi svaku obranu na svijetu, pa tako i Villarrealovu. Dinamo treba samo jedan gol, samo jedan bljesak, da bi ponovno bio u izglednoj poziciji za plasman u polufinale.
Trener Damir Krznar moći će računati na sve bitnije igrače izuzev Gavranovića. A za sve njih Petković je vezivno tkivo, igrač koji potezom čini boljim svakog suigrača. I to je ključni detalj na kojem bi Krznar trebao graditi pobjedničku taktiku za novu senzaciju. Stoga svi zajedno imamo razloga da u četvrtak u devet navečer s optimizmom sjednemo pred TV, upalimo Arena Sport - koji su od 29. ožujka dostupni svim korisnicima A1 TV - i držimo palčeve Modrima...

Linker
28. travanj 2024 02:36