Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Ivica Olić i Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
IVICA OLIĆ ZA SN

‘Želim povratak Petkovića, a za sve važi - na SP idu najbolji! Ćorluka? Znate li tko mu je prvi nudio posao?‘

‘Hrvatsku u Kataru vidim jako visoko, sada smo mi lovina‘, poručuje Ola u velikom intervjuu za SN
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. lipanj 2022. 10:35

Ivica Olić, asistent hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, vratio se doma u Hamburg u krug obitelji, u srpnju će na godišnji odmor. Popričali smo s Olićem o posljednjoj akciji Vatrenih, o četiri utakmice Lige nacija u kojima smo startali s pljuskom u Osijeku protiv Austrije, a onda se uzdigli na najvišu moguću razinu i sve zaključili sjajnom pobjedom nad svjetskim prvacima u Parizu. Naravno, dotaknuli smo i druge važne teme...

- Nakon završetaka prvenstava u kojima su sudjelovali, igrači su imali "rupu" od desetak dana, odmarali su, tako da termin odigravanja utakmica nikome nije dobro došao, pa tako niti nama. Nakon dva treninga osjetili smo da se akumulirao umor, te da moramo raditi uz lakši intenzitet treninga. Nije bilo lako ući u ritam treninga. Pokušali smo dečke vratiti na onu razinu na kojoj su bili prije dolaska na okupljanje... - kaže nam u uvodu Olić.

image

20 golova postigao je Olić igrajući za Hrvatsku, a 5 godina prošlo je od njegovog igračkog umirovljenja

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Veli da je za takvu ideju bila najvažnija utakmica s Austrijom jer je od nje sve kretalo.

- Međutim, doživjeli smo uvjerljiv poraz, a nakon prvih pola sata bio sam uvjeren da ćemo Austriju dobiti s najmanje dva razlike. Ali, zabili su nam iz prve akcije. Mi na poluvremenu, bez obzira na izmjene, nismo uspjeli kvalitetno reagirati. Nakon takvog poraza trebalo je podići momčad za utakmicu u Splitu protiv Francuske. Tu smo imali veliku pomoć od Luke Modrića. Njegove riječi momčadi da mora više vjerovati u sebe bile su od velike pomoći, tako da smo tu drugu utakmicu odigrali jako dobro, pokazali dobru reakciju nakon francuskog vodstva. Reakcija naši mladih snaga i reakcija s klupe bila je fantastična. Zadnjih pola sata smo dobili veliku energiju. Splitska utakmica nam je dala snagu za ostale dvije, makar nije dolazilo u obzir da Luka i Kova protiv Danaca odigraju svih devedeset minuta zbog nadolazećeg ogleda u Parizu. Tu sam nakon prvih 45 minuta osjetio neku slabost jer su Danci bili jako dobri. Molio sam Boga da ostane "nula" na poluvremenu. Tada smo uveli Kovu i Luka, bilo nam je bitno dobiti posjed lopte. S njima smo dobili kontrolu igre. Kad smo pobijedili Dansku, znao sam da ćemo u Parizu biti pravi.

Apostrofira kako smo u Parizu pokazali koliko smo sjajni u sredini terena.

- Naša vezna linija je protiv Francuza na Stade de Franceu pokazala da može kontrolirati utakmicu protiv svjetskih prvaka! Luka, Kova i Broz su bili briljantni. Drago mi je posebno zbog Kovačića, koji je godinama bio medijski osporavan, a i navijači su ga gledali s dozom kritike. U Chelseaju je dobivanjem kontinuiteta utakmica sazrio. Napravio je ogroman iskorak. Uvijek sam vjerovao u njega, znao sam da će se ta kvaliteta jednog dana mora pokazati. Jako, jako bih volio da Luka, Kova i Broz što duže ovako funkcioniraju. Milina ih je gledati, a mladi od njih mogu jako puno naučiti, oni čini boljima sve naše reprezentativce. To je poanta Vatrenih. Taj trojac čini sve jačima i boljima, svima je lakše.

Protiv Danaca, te Francuza u Parizu, vidjeli smo neviđeni, pa i neočekivani iskorak mladih obrambenih igrača Šutala, Erlića, Stanišića, super je bio i Juranović. Kako je to doživio?

- Na takvim utakmicama je bio dvosjekli mač te dečke gurnuti u prvi plan. Sad je, naravno, sve ispalo dobro. Međutim, ovakve utakmice su za izbornika i stožer neugodne, ali za igrače su - idealne. Iako su jake i bitne, nisu nešto posebno natjecateljski presudne. Nisu to presudne kvalifikacijske utakmice, nisu one na velikim natjecanjima. Ali, naši mladi dečki su sjajno odradili baš sve. Reagirali su fantastično. Biti tako koncentriran protiv takvih suparnika, toliko smireni... Baš sjajno. Tu su pokazali kakvu kvalitetu posjeduju, bez obzira na njihove godine. S tim da tu moram istaknuti i vratara Ivušića, koji je sjajno branio, liderski je sve odradio. Njegova smirenost i reakcije dale su momčadi samopouzdanje. Ma, kao momčad smo reagirali fantastično. Sinergija nas drži dobrima i kvalitetnima. Nadam se da ćemo i u rujnu te dvije posljednje utakmice u Ligi nacija dobro iskoristiti, te da ćemo dobiti zalet za Katar, što nam je glavni cilj.

image

Ivica Olic i Vedran Ćorluka

DUJE KLARIC Cropix

S obzirom da su se ti mladi dečki nametnuli, što to znači za naše senatore Lovrena, Vidu, Vrsaljka? Gube li oni svoje pozicije? Jer, tu je još i Joško Gvardiol?

- Sve je to neminovan put, svi smo mi to prolazili, osjetili na sebi, prije ili kasnije. Događaju se smjene onih koji su dugi niz godina bili nezamjenjivi. Sad starta nova sezona. Neće se puno stvari promijeniti, ali može se nešto promijeniti. Postoje igrači koji će uvijek imati, idem to tako kazati, mali kredit. No, do Svjetskog prvenstva svatko će se imati pravo pokazati i dokazati. Konkretno, Lovren iza sebe ima dugu stanku. Imao je veliki problem s ozljedom. Ali, kad je god igrao i kad je bio spreman, odigrao je sjajno. Bilo bi nekorektno kazati "evo, mladi su tu, starije treba odbaciti". Ne! Na Svjetskom prvenstvu će igrati najbolji. Kao što Luka igra s 37 godina i kao što je najbolji. Mi ne gledamo godine. Svatko će imati priliku da se izbori za svoje mjesto i dokaže. Vida je, recimo, u najboljim godinama. Pun je motiva kao i Lovren, stvar je samo kontinuiteta. Domagoj je iza sebe imao također tešku sezonu, s dosta problema. Sad je slobodan, bez kluba, ne sumnjam da će ga naći. Nisu niti Lovren, niti Vida stari da bi ih se trebalo prekrižiti. Možda više neće biti sigurni za udarnu postavu, ali to je druga priča. Ukoliko će igrati u svojim klubovima, oni su tu, konkurencija je uvijek zdrava. Vrsaljko je također imao dugu stanku zbog ozljede. Kad je u Atleticu igrao nekoliko dobrih utakmica zvali smo ga za Katar gdje je, na žalost, otpao zbog ozljede zadnje lože. Ali, također je u top godinama, ukoliko se stabilizira, bio bi od velike pomoći na desnom boku, gdje smo deficitarni. Bilo bi super imati zdravog Vrsaljka koji igra u svom klubu.

Što ćemo s napadačima? Ispada da imamo samo jednog pravog, klasičnog centarfora, Antu Budimira?

- Ne mislim da se nešto drastično može promijeniti do Svjetskog prvenstva. Daj Bože da griješim, ali sumnjam. Ali, ja zaista ne mogu zaboraviti - Brunu Petkovića! Kad je bio u top formi, odigrao je sjajnih utakmica za reprezentaciju. Potajno se nadam da će se Petković vratiti u tu formu kojom nas je sve zadivio. Kad pogledamo mlađe igrače koji dolaze, tu treba malo pričekati, treba tu vremena. Imamo mi tu Kramarića ili Pašalića, koje možemo koristiti kao druge špice, ali klasičnu pravu "devetku" osim Budimira nemamo. Zato govorim o Petkoviću. Dalić nije otpisao Petkovića, nije otpisao niti jednog igrača. Ako će Petković biti u pravoj formi, nitko neće biti sretniji od izbornika Dalića i svih nas u stožeru da ide s nama u Katar. Da ga imamo onakvog kakvog smo ga imali...

Za kraj, pitali smo Olića kako nas vidi na Svjetskom prvenstvu?

- Vidim nas jako daleko, jako visoko! Kvalitetu imamo. Sigurno smo s ovim utakmicama u Ligi nacija napravili još jedan iskorak. Pogotovo s mladim igračima, koji vjeruju u sebe, znaju da su dobri. Da su Francuzi ili Englezi, na tržištu bi vrijedili kao i oni. Od 1998. godine do 2018. godine nismo imali velike uspjehe na svjetskim prvenstvima. Nismo se bili ni raspakirali, a morali smo doma. Na Svjetskom prvenstvu prvi nam je cilj proći skupinu. Ovoga puta idemo s drukčijim statusom nego što smo išli u Rusiju. Mi smo viceprvaci svijeta, mi smo sad lovina. Mislim da je to dobro za nas. Mi imamo nešto što nema niti jedna druga reprezentacija na svijetu. Mi imamo najbolju veznu liniju na Globusu, koja može igrati s povezima na očima. Samo da nam budu zdravi, samo neka nam svi budu tu. Imat ćemo i druge, koji nisu najbolji na svijetu poput Luke, Kove i Broza, ali su odlični. Sjetimo se još da će s nama biti Ivan Perišić, koji je sedam-osam godina motor ofenzive. On je enormno važan reprezentaciji. Kad on dođe, s njegovom kvalitetom i motivom, onda se imamo na Svjetskom prvenstvu nadati nečemu lijepom - zaključio je Olić.

Mi svi iz stožera smo ostali u onome što cijeli život radimo, nismo otišli sa Sašom Jankovićem operirati koljena

Kako Olić gleda na konstatacije da je Dalićev stožer neiskusan? To se prije svega odnosi na Vedrana Ćorluku i Marija Mandžukića...

- Evo, kad je u pitanju Čarli... Imao sam priliku biti u Moskvi još kad je bio igrač. Družio sam se s njegovim trenerom Markom Nikolićem. Kazao mi je: “Meni Čarli nije igrač, meni je Čarli trener”. To mi je u našim razgovorima ponovio nekoliko puta. Uostalom, kad je završio karijeru, odmah mu je ponudio posao u svom stožeru, da mu bude pomoćnik. Uostalom, Ćorluka je uvijek i kao igrač bio “trener” na travnjaku. Dugi niz godina. Postavljao je momčad, cijelu karijeru mu je čitanje igre bio forte. Rješavao je situacije koje drugi nisu mogli. On je cijeli život u nogometu, sad je nastavio samo ono što je radio na terenu. Čarli nam u stožeru pomaže jako kvalitetno. Mandžukiću je, pak, ovo drugo okupljanje. Svjestan je toga da mu treba određeno vrijeme. Ali, kad si cijeli život u nogometu i nastaviš raditi u nogometu, onda je to normalno. Pa, kazat ću vam da su ove reakcije s klupe, koje su ispale dobre u utakmicama s Danskom i Francuskom, bile plod našeg uzajamnog razmišljanja i djelovanja. Sve smo radili u dogovoru. Mi svi smo ostali u onome što cijeli život radimo. Nisam ja otišao sa Sašom Jankovićem operirati koljena.

A kako je doživio onu Ćorlukinu izjavu za SN o Marku Livaji?

- To ne bih komentirao, nema nikakve potrebe.

PRVA UTAKMICA ZA HRVATSKU

13.02.2002. prijateljski dvoboj Hrvatska - Bugarska na Kantridi u Rijeci, koji je završen rezultatom 0:0

ZADNJA UTAKMICA ZA HRVATSKU

13.10.2015. kvalifikacijski sraz za Euro 2016. Malta - Hrvatska u Ta' Qaliju, koji je završen pobjedom Vatrenih 1:0

Linker
25. travanj 2024 16:42