TOM DUBRAVEC Cropix
S NJIMA ĆE BITI NAJTEŽE

Vjerujem u Vatrene, a sjećam se i kako sam s Hrvatskom ispao sa SP-a. Već smo dijelili ulaznice za 2. krug...

Veliki okršaj Hrvatske i Kanade na Svjetskom prvenstvu za SN najavljuje Davor Vugrinec
Piše: Davor VugrinecObjavljeno: 27. studeni 2022. 11:29

Piše gost komentator: Davor Vugrinec

Kao i sve navijače pomalo me zateklo neuvjerljivo izdanje Vatrenih protiv Maroka. Reprezentacija se činila odveć rezervirana, kao da je ziheraški pristupljeno dvoboju s dobrom, ali ipak inferiornijom selekcijom Maroka. Imam svoje iskustvo u ovakvim prilikama, kada sam prije 20 godina bio na SP-u u Japanu/J.Koreji, te znam da je svaki početak vrlo kompliciran. Pogotovo ako si reprezentacija koja je na prethodnom prvenstvu ostvarila iskorak, kao naši Brončani 1998. godine, onda te suparnici doživljavaju kao veliki izazov i mogućnost da učine veliki skok.

Psihološki je faktor u nogometu, pogotovo na turniru, jako važan. Zato mi se čini da je dosta igrača bilo u grču. Ne znam detalje jer nisam unutra, ali moguće je da ih je sputalo veliko očekivanje, pa zatvorenija igra Maroka, pa napetost koja raste protekom minuta ako nema željenog pogotka...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Po mojem mišljenju jedna utakmica ne može promijeniti kvalitetu jedne momčadi, a ova je Hrvatska u više navrata pokazala svoju vrijednost. U Ligi nacija su tijekom proteklih 5 mjeseci odigrali odlično i to sigurno nije bilo slučajno. Imamo baš dobru reprezentaciju, sa sjajnim individualnim vrijednostima, te vjerujem u njihov pravi gard protiv Kanade.

Oni su uistinu snažna momčad, mladi i puni entuzijazma. Takve reprezentacije su vrlo nezgodne jer dolaze sa stavom kako u ovakvim situacijama nemaju što izgubiti, ali mogu jako puno dobiti. Još prije prvenstva tipovao sam kako će to biti najgori suparnik za nas jer su fizički vrlo moćni, ali i zato što se o njima praktično jako malo zna.

Nama će sigurno biti lakše s Belgijancima jer točno znaš tko su i što su, kako igraju i kako se moraš postaviti. U Japanu smo mi prije posljednjeg dvoboja s Ekvadorom, nesvjesni kakvi su, već sastavljali popise za ulaznice u drugi krug, planirali hotele gdje će doći obitelji i prijatelji, Savez je poslao ljude u Južnu Koreju da pripremi logističke stvari. Onda smo se suočili da smo prilično jalovi, odveć defenzivni i da ne uspijevamo stvoriti šansu. Sjećam se tenzija u poluvremenu u svlačionici. Jednostavno, podcijenili smo Ekvador i to nas je koštalo ispadanja.

Kanada je već pokazala da je balansirana, moćna i po meni čak može ispasti dobro što smo naletjeli na zid s Marokom. To u pravilu dodatno mobilizira Vatrene i zato gajim vjeru da će u nedjelju biti na visini zadatka. Svi, a ne samo Modrić, koji daje sve, stalno, napada, ide u presing.

Takav odlučan gard mora biti momčadski kompaktni pristup. I ono što smatram jako važno - Hrvatska je velika reprezentacija i to je postala zato jer je gajila svoj stil nogometa, a ne zato što se drugima prilagođava. Treba poštovati svakog suparnika, ali i sebe, što znači da trebamo igrati kako najbolje znamo, snagom talenta i težnji ofenzivi.

Hrvatska to sigurno može i uvjeren sam - učinit će!

Mundcast SN: "Od prve minute startat će Petković, a jedan će igrač ispasti žrtva"

U novom Mundocastu gostovao je Krunoslav Rendulić koji je najavio okršaj Hrvatske i Kanade i dao zanimljive komentare na utakmice Engleske i SAD-a, te Irana i Walesa.

Linker
10. lipanj 2024 17:56