FRANCK FIFE Afp
TRICOLORIMA DERBI SKUPINE

VIDEO: Svjetski prvaci prvi osigurali osminu finala! Pogledajte što je napravio čudesni Mbappe

Francuska je s 2:1 pobijedila Dansku i tako postala prva koja je prošla skupinu u Kataru
Piše: Ante Šakić/Ivan AlaupovićObjavljeno: 26. studeni 2022. 18:55

FRANCUSKA - DANSKA 2:1 (Mbappe 61‘, 86‘/Christensen 68‘)

FRANCUSKA (4-1-2-3): Lloris - Kounde?, Varane (od 75. Konate), Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni - Griezmann (od 90+2 Fofana), Rabiot - Dembele (od 75. Coman), Giroud (od 63. Thuram), Mbappe ⚽

DANSKA (3-4-3): Schmeichel - Andresen, Christensen? ⚽ , Nelsson - Kristensen (od 90+2 Bah.), Hojbjerg, Eriksen, Maehle - Lindstrom (od 85. Norgaard), Cornelius? (od 46. Braithwaite), Damsgaard (od 74. Dolberg)


Francuska je uspjela prekinuti negativan niz u omjerima s Danskom i nakon dva poraza i remija u posljednje tri utakmice, uspjeli su u drugom ciklusu utakmica svoje grupe D svladati Skandinavce rezultatom 2:1. Zasluženo je slavila momčad Didiera Deschampsa, iako su Danci bili više nego dostojan protivnik.

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE

Već prije početka utakmice počeli su s nadmudrivanjem iskusni treneri na klupama reprezentacija Francuske i Danske. Didier Deschamps napravio je tri promjene u svojoj obrambenoj četvorci koja je počela protiv Australije. Umjesto Lucasa Hernandeza, koji je otpao zbog ozljede koljena, istrčao je njegov brat Theo. Jules Kounde i Raphael Varane, također dobivaju mjesto u prvih 11. Ali mijenjao je i Kasper Hjulmand. Mikkel Damsgaard, Victor Nelsson, Jasper Lindstrom i Andreas Cornelius pozvani su od strane danskog trenera kao četiri promjene u momčadi koja je remizirala protiv Tunisa.

Bolje su u susret na stadionu "974" ušli Francuzi. Već u 13. minuti Antoine Griezmann šalje fantastičan korner koji na bližoj vratnici čeka Raphael Varane. Njegov udarac glavom išao je prema golu, ali Maehle ga dobro čita i tu je da ga zaustavi na oko metra od gol-linije. Nije dugo prošlo do nove opasnosti pred golom Danaca. U 23. minuti Adrien Rabiot, nakon što je zabio protiv Australije, odgovara na ubačaj snažnim udarcem glavom, ali Schmeichel je spremno reagirao.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp

Nekoliko strahova imala je Francuska obrana u posljednjim minutama prvog dijela, ali preko svojih bekova odgovaraju na sve jednakom mjerom. Mbappe je imao nekoliko izvrsnih trenutaka na lijevoj strani, a Dembele je impresionirao na desnoj. Ipak, na odmor se išlo bez postignutih golova.

Raspoloženija se sa odmora vratila momčad Kaspera Hjulmanda, ali kada Franuzi ulaze u ritam, brzo to "naplaćuju". Sjajna akcija zvijezde Paris Saint- Germaina i Thea Hernandeza u 61. minuti dovela ih je u vodstvo. Odigrali su dupli pas na rubu šesnaesterca, a kombinaciju odlično završava Kylian Mbappe, koji pogađa precizno pored nemoćnog Kaspera Schmeichela. Ovo je ukupno već 30. pogodak 23-godišnjaka u dresu Les Bleusa.

image
FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

Nije imao puno vremena slaviti Descampsov sastav, a već su ih Danci šokirali. Samo sedam minuta nakon primljenog pogotka, izjednačila je Danska. Iz kornera je ubacio Christian Eriksen, a na odbijenu loptu na vrhu peterca prvi nailazi Andreas Christensen i jakim udarcem glavom "matira" Huga Llorisa za 1:1.

Nakon izjednačenja veliki pritisak vršili su "Pijetlovi" na polovici protivnika. Iako su se Danci uspjeli obraniti i doći do zraka, još jednom je zasjala zvijezda Francuske u liku Kyliana Mbappea. Odlično je u 87. minuti ubacio u kazneni prostor Griezmann, a krilni napadač sjajno izbjegava zaleže i lopti tijelom mijenja smjer u mrežu. Probala je Danska do kraja ugroziti pobjedu Francuske, ali desetak minuta protiv ovako raspoložene Francuske premalo je vremena.

Francuzi su ovim rezultatom upisali drugu pobjedu u dvije utakmice svoga puta ka obranu naslova Svjetskog prvaka, dok je Danska u posljednjem kolu grupne faze morati napasti Australiju, jer im jedino pobjeda "igra" za prolazak u nokaut fazu turnira.

Francuski izbornik Didier Deschamps:

"Napravili smo dosta zanimljivih stvari, čestitke mojim igračima. Primili smo gol nakon prekida jer je danska jako dobra, ali uslijedio je dobar odgovor. Čini mi se logičnim da smo na kraju pobijedili iako je Danska još jednom pokazala kako je jedna od boljih reprezentacija. Za nas je situacija idealna jer smo se plasirali dalje nakon dvije utakmice, to donosi mir, a imamo i velike izglede završiti kao prvi u skupini jer imamo mnogo bolju razliku pogodaka od Australije".

Danski izbornik Kasper Hjulmand:

"Bili smo blizu dobrog rezultata nakon što smo brzo izjednačili, ali na kraju su Francuzi dobili a mi smo ostali razočarani. Jedva čekamo srijedu i ‘finale‘ protiv Australije. Sada smo pritisnuti uza zid i moramo pobijediti sljedeću utakmicu. Imamo dobru momčad, dobre igračen na svim pozicijama, no nogomet se sastoji od detalja".

Standings provided by Sofascore


Prijenos uživo:

90+6 - Kraj! Francuska je prošla u osminu finala.

90 - Igrat će se još šest minuta nadoknade.

90 - Dočekao je Mbappe jednu izbijenu loptu i odma iz prve opalio, ali slabo. Možda bi bilo bolje da je pričekao i dodao na drugu stranu za Comana koji je dolazio u naletu.

86 - GOOOOL! Francuska vodi 2:1. Ponovno je strijelac Mbappe koji je dočekao centaršut Griezmanna i praktički, trbuhom pospremio loptu u mrežu.

81 - Kakva šansa Danaca! Dolberg je poslao loptu za Braithwaitea koji je na leđima ima Konatea, što se odrazilo i na njegov udarac koji je prohujao pored gola.

78 - Griezmann je sjajno naciljao Tchouamenija iz kornera, a veznjak je pogodio Maehlea u leđa.

73 - Nova velika akcija za Dansku! Damsgaard je ostao sam na 11 metara, a od preokreta je svoju reprezentaciju spasio Lloris.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

71 - Ponovno je nezaustavljiv bio Mbappe, trčao je po lijevom krilu, ali nitko nije ispratio njegov ubačaj.

68 - GOOOOOOL! Nakon kornera zabija Christensen za 1:1. Branič je bio najviši u skoku i zatresao je mrežu iz prvog udarca u okvir gola.

image
FRANCK FIFE Afp

61 - GOOOOOL! Francuzi su otključali mrežu Danaca, zabio je Kylian Mbappe za 1:0. Dočekao je povratnu loptu Thea Hernandeza i zabio svoj drugi pogodak na ovom turniru.

60 - Griezmann preko gola! Sjajno je primio loptu na prsa, bio je sam pred danskim vratima, ali umjesto u mrežu, loptu je poslao preko gola.

55 - Ponovno spašava Schmeichel! U punom trku okrenuo se prema golu Kylian Mbappe kojega nitko nije stigao, ali zato jest bio spreman na njegov udarac vratar Danske koji je to izbio u korner.

52 - Dobro je reagirao sada i Lloris. Kristensen je nakon kornera gađao glavom Braithwaitea na drugoj stativi.

50 - Kombinirali su Dembele i Mbappe, ali je njihovu namjeru pročitao Schmeichel koji je pravovremeno istrčao na loptu.

image
FRANCK FIFE Afp

46 - Počeo je nastavak susreta.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Francuska je bila puno opasniji protivnik u prvih 45. minuta. Najopasniji igrač zasada je Osumane Dembele s kojim nikako ne mogu izaći na kraj braniči na lijevoj strani. Iako je najveću priliku imao Mbappe koji je u 40. minuti zapucao loptu visoko iznad mreže, zaprijetili su i Danci preko Corneliusa. Također, dva puta su Danci intervenirali i praktički s gol linije izbijali lopte. Najprije Maehle, a zatim Hojbjerg.

45 - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade u prvom dijelu.

40 - Mbappe pucao visoko preko gola iz stopostotne prilike! Raspoloženi Dembele pronašao ga je na povratnoj lopti, ali nije urodilo plodom.

36 - Trese se vanjski dio mreže Llorisova gola. Izgubio je Mbappe loptu na polovici terena, Hojbjerg je poslao za Corneliusa koji je gađao bliži kut, ali bez uspjeha.

34 - Teško žive sada Danci. Pritisak je pred njihovim golom bio u nekoliko uzastupnih navrata. Pokušavali su Griezmann, Rabiot i Tchouameni.

30 - Spašava Hojbjerg svoju momčad! Mbappe je prošao po lijevom krilu, gađao je drugu stativu gdje se našao Kounde čiji je udarac blokirao veznjak Danske.

28 - Preuzeli su sada malo danski nogometaši inicijativu na terenu.

image

Ousmane Dembele

NATALIA KOLESNIKOVA Afp

23 - Nezgodan sudar sada dvojice napadača. Giroud je izvukao deblji kralj u duelu s Corneliusom, ali čini se da će ipak sve biti u redu.

21 - Velika prilika za Francusku! Tukao je Rabiot glavom, a Schmeichel je fantastično obranio.

19 - Christensen prekršajem spriječio potencijalan pogodak! Griezmann je sjajno gurnuo Mbappea u priliku no intervenirao je branič Danske koji je zaradio i žuti karton.

15 - Opet je nerad napravio Dembele. Sjajno je prošao po desnoj strani, poslao teledirigiranu loptu za Girouda koji nije uspio to pospremiti u mrežu. Smetao mu je Andersen u skoku.

image

Olivier Giroud

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

13 - Dobra prilika za Francusku. Išla je lopta iz jednog prekršaja na glavu Varanea, ali je izbacio Cornelius to u korner. Odmah iz toga ponovno su zaprijetili, opet preko Varane koji je na prvoj vratnici bio najviši u skoku, a Maehle se dobro postavio i izbio loptu koja bi dočekala Girouda.

9 - Došla je lopta do Girouda koji je imao odličnu priliku s pet metara od gola, ali nije najbolje zahvatio loptu, očistili su to Danci.

6 - Slalom Dembela po sredini terena. Slomio je nekoliko čuvara, a kad ga je Hernandez pronašao povratnom loptu, izašao mu je njegov suigrač iz Barcelone, Andreas Christensen u pravovremeni blok.

4 - Pronašao je samog Corneliusa s desne strane Kristensen, ali centarfor Danske nije uspio primiriti loptu i ozbiljnije ugroziti protivnika.

1 - Glavni sudac Szymon Marciniak označio je početak utakmice na Stadionu 974.

Linker
14. travanj 2024 09:05